Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Webasto - raz jeszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem urządzenia pt. Webasto posiadam do ów sprzętu pilot. ( taki co wchodzą do niego trzy bateryjki AAAA) jak się okazuje nawet poprzedni właściciel auta z pochodzenia niemiec nie wiedział, że trzeba kupić specjalne mniejsze i tak pchał, aż pilocik pękł. Ale do rzeczy: webasto mogę programować za pomocą kompa pokładowego, moja wiedza niestety sięga tylko do tego momoentu, otóż nie wiem kompletnie dlaczego na ekraniku nie wyświetla się opcja : inc. motor? (widziałem ją w instrukcji - u mnie nie ma), nie wiem dlaczego po włączeniu pilotem dmucha tylko w kierunku na szybę i to słabo, czy da się to jakoś ustawić?

Z góry dzięki.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

W tym co Ci się wyświetla na ekranie komputera pokładowego to Ci nie pomogę bo w audi nie miałem jeszcze do czynienia z tym urządzeniem. Jednak webasto obsługiwałem w dwóch innych osobówkach i w kilku ciężarówkach. A więc tak : jeśli chodzi o siłę nawiewu to raczej nie będziesz miał możliwości jej zmiany. Webasto działa tak, że zadajesz mu temperaturę jaką chcesz mieć w aucie i ono samo tak dostosowuje nawiew aby ta temperatura się w aucie utrzymała ( przy wychłodzonym wnętrzu webasto powinno dmuchać dość mocno aż osiągnie zadaną temperaturę, jak już ją osiągnie to nawet może się wyłączyć i znów włączyć jak temperatura spadnie).

Co do kierunku nawiewu to są różne opcje. W niektórych autach ( starszych) nawiew może nawet być tylko pod siedzeniem. W MB E300 miałem nawiew jak u Ciebie i też klimatronic. U mnie można było sterować kierunkiem nawiewu w ten sposób: Przy zapalonym silniku ustawić na klimatroniku nawiew tam gdzie chcesz, dajmy na nogi. Gasisz auto włączasz webasto i nawiew też masz na nogi. I tak w innych kierunkach.

Oczywiście nie jest powiedziane, że tak akurat jest u Ciebie. Być może, że inżynierowie z Audi wpadli na pomysł aby nawiew od ogrzewania postojowego był tylko na szybę. Ale może niech się ktoś wypowie co ma webasto w audi.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam pozwolę sobie odgrzać temat. Mam oryginalne webasto Audi o numerze 8e0265081F. W kabinie mam pokrętło i klawisz menu.

Ogólnie podczas drogi do pracy dzięki webasto czuję różnicę w nagrzewaniu auta: po kilku km. wieje już ciepłym powietrzem.

Mam tylko pytanie odnośnie opcji TIMERa bo mogę ustawić np. na 7.00 rano na 30 minut i kilka razy już próbowałem ale nic to nie daje.

Wyczytałem na jakimś forum że klima musi być ustawiona na auto żeby webasto ogrzewało kabinę.

Proszę o jakieś informację czy mogę mieć ciepłe wnętrze przy użyciu TIMERa - jak to zrobić?

Opublikowano

Witam pozwolę sobie odgrzać temat. Mam oryginalne webasto Audi o numerze 8e0265081F. W kabinie mam pokrętło i klawisz menu.

Ogólnie podczas drogi do pracy dzięki webasto czuję różnicę w nagrzewaniu auta: po kilku km. wieje już ciepłym powietrzem.

Mam tylko pytanie odnośnie opcji TIMERa bo mogę ustawić np. na 7.00 rano na 30 minut i kilka razy już próbowałem ale nic to nie daje.

Wyczytałem na jakimś forum że klima musi być ustawiona na auto żeby webasto ogrzewało kabinę.

Proszę o jakieś informację czy mogę mieć ciepłe wnętrze przy użyciu TIMERa - jak to zrobić?

Cyt. za instrukcją obsługi...

...dla uruchomienia ogrzewania wzgl. wentylacji postojowej nie są wymagane żadne specjalne ustawienia układu klimatyzacji. Zaleca się jednak otwaorzyć wyloty powietrza => strona 146...

Doszukiwałbym się prawdopodobnie winy w zaworze blokowania płynu chłodzącego, ale mogę się mylić...

Opublikowano

witam

ja tez posiadam ori webasto z audi, w zaleznosci od temperatury zewnetrznej (lato/zima) pilotem wlaczam i komp sam decyduje czy grzeje czy chlodzi wnetrze, w zimie naturalnie podskakuje temp wody do 70 stopni a klina zawsze wlacza sie auto na 20 stopni, tak akurat u mnie jest, anwet jak gaszac wieczorem auto i zostawiem na 23 to rano jest znowu 20 stopni, naturalnie w zimie to starcza a i auto mozna odrazu pedzic :) a co do ustawienia z fisa to mozna wybrac tzw standheizung albo standluftung i mozna zaprogramowac jednoczesnie 3 daty i godziny i zaznaczyc na ein, normalnie jest aus i nawet jak ustawisz date i godzine a nie zaznaczysz ein to rano nie ruszy, u mnie zawsze trwa to pol godz a pozniej sie wylacza :)

pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

No więc wyjąłem znowu webasto i okazało się że silnik elektryczny dmuchawy padł, został on wymieniony. Przez ten czas miałem przelotke podłączoną i wtyczki odpięte i dobrze zaizolowane, żebym mógł jeździć autem. Oczywiście miałem błędy na VAGu no communication with Aux Heating w sekcji 08-Auto HVAC i 17-Instruments.

Teraz podłączyłem webasto do auta wszystkie wtyki wpięte, błędy skasowane i nie wyskakują ponownie. Generalnie żadnych błędów nie mam na VAGu. jest jednak problem ponieważ gdy próbuję wejść w 18-Aux Heat. to nie chce mi się podłączyć jest po kilku próbach info żeby ponowić i ciągle nic.

W aucie jak nastawiam webasto na grzanie czy z timerem czy manualnie to słuchać że silniczek elektryczny się włącza, płyn czy benzyna w przewodach się przemieszcza ale efektu nie ma żadnego.

Moje webasto to EBERSPACHER Nordic 912D 952DW oczywiście oryginalnie w Aucie. Czy ktoś wie co może być nie tak? VAG nie może się podłączyć ale w aucie jak włączam to załącza się dmuchawa od webasto ale efektu nie ma, nie nagrzewa ani silnika ani wnętrza.

Opublikowano

Miałem ostatnio też problem z webasto nie chciało grzać. załączało sie na chwile i po około 5min. wyłączało. Wczoraj postanowiałem naładować akumulator i okazało sie ze to była przyczyna. Był słaby akumulator i dlatego nie chciało grzać, dzisiaj odpaliłem tak żeby sprawdzić i okazało sie ze działa normalnie jak wcześniej. Może i u was to być przyczyną ze nie chce grzać. U mnie zadziałało. Oby i u was sie to sprawdziło. POzdro

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Miałem ostatnio też problem z webasto nie chciało grzać. załączało sie na chwile i po około 5min. wyłączało. Wczoraj postanowiałem naładować akumulator i okazało sie ze to była przyczyna. Był słaby akumulator i dlatego nie chciało grzać, dzisiaj odpaliłem tak żeby sprawdzić i okazało sie ze działa normalnie jak wcześniej. Może i u was to być przyczyną ze nie chce grzać. U mnie zadziałało. Oby i u was sie to sprawdziło. POzdro

Mam również Vebasto z pilotem Telestar T80. Ma ono wbudowane zabezpieczenie przed taka sytuacja gdy akumulator jest niedoładowany lub duży mróz zmniejsza jego wydajność.Wyłączy się wówczas po ''fazie wstępnego'' rozruchu ok 3-5 min taki miałem w moim aucie, gdy mróz doszedł zeszłej zimy do -29. Mądre rozwiązanie.Wystarczyło uruchomić silnik załączyć Vebasto i szybko nagrzać układ.Tej zimy działa mi ok, jedynie jesienią miałem niespotykany problem. Wraz z uruchomieniem po fazie ''wstępnego rozruchu'' ok 3-5 min, gdy słychać specyficzną pracę urządzenia- włączał mi się alarm.. :)...możliwe,że to niedoładowany akumulator, mam oryginalny, w pełni sprawny,fabryczny alarm wiec może ma on zabezpieczenie przy spadku napięcia w układzie elektrycznym...???...nie wiem czemu ale w pewnym momencie problem znikł. Obserwując aku wszystko było ok, miał ktoś z Was taką przygodę??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chcę tworzyć nowego tematu a pytanie dla niektórych pewnie błahe.

Otóż w najbliższym czasie będę musiał przeczekać (przekimać) 3-5h w samochodzie. Temperatura na zewnątrz około -5*C. Czy przez taki okres coś może się stać (czyt. wyładować akumulator na przykład, mam nowy Bosch S5 100Ah/830A) i rozumiem, że webasto będę musiał uruchomić z poziomu komputera czy jak po prostu włącze ogrzewanie z poziomu klimatronic'a to ono samo się uruchomi (i przy okazji zapłon będzie musiał być włączony)?

PS

A4 B6 AVF 2002r.

Opublikowano

Mozesz ustawic z poziomu panelu w tunelu srodkowym 3 rozne czasy wlaczania ( zaprogramoj czasy wlaczania od 15-60 minut ) webasta . Jak akumulator masz dobry to nie powinien sie rozladowac .Jezeli doszlo do spadku napiecia w akumulatorze to webasto samo sie odlaczy . Ustaw sobie na odpowiednia godzine i czas nagrzewania na 20 minut i bedziesz mial cieplutko w aucie :decayed:. Na klimatroniku ustaw na HI i nic nie ruszaj ( nie musisz wlaczac zaplonu ) :wink4:

Opublikowano

Mozesz ustawic z poziomu panelu w tunelu srodkowym 3 rozne czasy wlaczania ( zaprogramoj czasy wlaczania od 15-60 minut ) webasta . Jak akumulator masz dobry to nie powinien sie rozladowac .Jezeli doszlo do spadku napiecia w akumulatorze to webasto samo sie odlaczy . Ustaw sobie na odpowiednia godzine i czas nagrzewania na 20 minut i bedziesz mial cieplutko w aucie :decayed:. Na klimatroniku ustaw na HI i nic nie ruszaj ( nie musisz wlaczac zaplonu ) :wink4:

racja, ale webasto wyłączy się gdy temperatura płynu dojdzie do określonej wartości

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no własnie jak to do konca jest, rozważmy pewną sytuację, po nocy, zimne auto, temp. ok -2 st, wsiadam odpalam auto, potem ogrzewanie postojowe ręcznie opcją pierwszą w FISA, ruszam, po ok 8 minutach i grzania webasto wskaznik od temp. płynu chłodniczego mam już na 90 st, w srodku przy trybie auto na 22 st mam juz żądaną temp, webasto samo się odłącza bo jest już wszystko dogrzane i nagrzane.

później dojezdzam na miejsce, wyłączam silnik, w aucie dalej cieplo, na blacie 90 st, i teraz pytanie czy jak ustawie znowu ręcznie opcję nr jeden z FISA załączenia webasto, ogrzewanie włączy się czy nie ?

czy trzeba to wymusić z poziomu timera na okreslony czas ile ma znowu grzać ?

jak to dokładnie jest :) ?

pzdr.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam, nie chce zakładać nowego tematu, wec napisze tutaj i odkopie stary.

Tematy z webasto czytałem, jednak odpowiedzi nie potrafiłem znaleźc dotyczących mojego problemu.

A wiec tak, posiadam oryginalne Webasto (A4 1.9TDI z 2004 roku), webasto po uruchomieniu zaczyna się załączać (słychać chwilkę), miga na komputerze przez chwilę (ok. 10-20 sekund) po czym koniec - nie uruchamia się. Jakie mogą być przyczyny i jak je usunąć? Jeżeli ustawie w timerze właczenie ogrzewania na konkretną godzine dzieje sie dokaldnie to samo.

Prosze o pomoc, jestem nowym uzytkownikiem A4 B6 i niezbyt wiem za co najpierw sie zabrać, a zblizają sie juz mrozy ;)

Pozdrawiam i licze na pomoc ;)

Opublikowano

Witam, nie chce zakładać nowego tematu, wec napisze tutaj i odkopie stary.

Tematy z webasto czytałem, jednak odpowiedzi nie potrafiłem znaleźc dotyczących mojego problemu.

A wiec tak, posiadam oryginalne Webasto (A4 1.9TDI z 2004 roku), webasto po uruchomieniu zaczyna się załączać (słychać chwilkę), miga na komputerze przez chwilę (ok. 10-20 sekund) po czym koniec - nie uruchamia się. Jakie mogą być przyczyny i jak je usunąć? Jeżeli ustawie w timerze właczenie ogrzewania na konkretną godzine dzieje sie dokaldnie to samo.

Prosze o pomoc, jestem nowym uzytkownikiem A4 B6 i niezbyt wiem za co najpierw sie zabrać, a zblizają sie juz mrozy ;)

Pozdrawiam i licze na pomoc ;)

Przede wszystkim podłącz pod komputer i sprawdź jakie błędy są w sterowniku webasto. Przyczyn może być wiele

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam serdecznie. Również podepne się pod temat. Mam ori webasto audi a4 b6 1.9 TDI. Po włączeniu piecyk się rozpedzal i koniec. Ostatnio skasowałem błędy webasto chodziło przez jakiś czas i wylaczalo. Wczoraj ponownie skasowałem błędy vag webasto włączone i dym z pod maski jakby dom się palił :) i wyłącza się.

Błędy vag:

1407 przerwanie płomienia

1415 pompa V55 zwarcie do masy

1406 brak płomienia

1414 wentylator nadmuchu V6 zwarcie do masy

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka