STRAWIK Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 Panowie poproszę o pomoc. Byłem na kompie u speca i ten zamieszał swoim VASem i naprawił problem. Silnik chodził jak sieczkarnia. Zasugerował, że sterownik silnika uczy się bzdur od żle ustawionego gazu i silnik zaczyna kuleć. Przywrócił silnik do poprawnej pracy i powiedział abym pojechał ustawic gaz. Tak też zrobiem. Po jakimś czasie sytuacja się powtórzyła i podpiełem sie kabelkiem Viakena i odczytałem błędy: 01247 - Activated Charcoal Filter (EVAP) System Solenoid Valve 1 (N80) 31-10- Open or Short to Ground - Intermittent 00561 - Shareware Version To Decode all DTCs 13-00 - Please register/Activate 00575- Shareware Version To Decode all DTCs 13-00 - Please register/Activate Intermittent Skasowałem i zaczytałęm jeszcze raz, pojawiło się: 00561 - Mixture Adaptation 13-00 - Adaptation Limit (Mul) Not Reached Poradźcie coś
pre_pl Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 01247 - Activated Charcoal Filter (EVAP) System Solenoid Valve 1 (N80) 31-10- Open or Short to Ground - Intermittent O tym błędzie już trochę było na forum, musisz poszukać. Pada pewno zaworek od filtra węgla aktywnego (taki oczyszcza oparów paliwa) 00561 - Mixture Adaptation 13-00 - Adaptation Limit (Mul) Not Reached Też już trochę było na forum, problem z dostosowaniem mieszanki. 00575- intake manifold pressure No pewno jakaś dziura EDIT: aa, Ty masz gaz... Pojeździj na benzynie trochę, wtedy sprawdź błędy...
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 Pojeździj na benzynie trochę, wtedy sprawdź błędy no właśnie, kolega bardzo dobrze ci radzi. Wykasuj błędy i pojeździj tak z trzy dni albo i więcej na PB, potem sprawdź błędy. Jeśli nie będzie żadnych to winowajcą będzie instalacja gazowa, natomiast jeśli się pojawią będzie to znaczyło, że twój spec bzdury gadał.
Rekomendowane odpowiedzi