Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tzw. Wariatory :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóz tak odkreca mi sie wariator jeden po drugim(2 razy sie udało śrubki nie rozwaliły rozrządu ) mechanik nie wie co jest przyczyna prawdopodobnie wariatory mają jakis luz dlatego sie rozkręcają teraz pytanko kto regenerowal wariatory do a4 3.0 ASN jezeli ktos zna taka osobe nawet prosze o podanie namiarów.Pytanie też na czym polega regeneracja ?Jesli ktos miał taką przypadłość prosze pomoc gdyz auto stoi i nie wiem co robic ..

Opublikowano

Mechanik wymienia śruby za każdym razem ? Dokręca z odpowiednią siłą ?

Opublikowano
  • Autor

Mechanik wymienia śruby za każdym razem ? Dokręca z odpowiednią siłą ?

Śrubki wymienione były w jednym wariatorze . Dokrecone były z odp siłą.To juz 2 wariator sie rozkrecił ,w 1 wymienione śrubki i nie rozkrecił sie tylko czy przyczyna beda srubki czy luzy przeez ktore sie rozkrecają?

Opublikowano

Ale tobie się odkręcają wariatory na wałkach , czy luzują się śruby w samym wariatorze , te które go przytwierdzają do koła ?

Jeśli chodzi o śruby którymi przykręcamy wariator do wałka rozrządu to one zawsze muszą być nowe i dokręcone z odpowiednią siłą .

Opublikowano
  • Autor

Ale tobie się odkręcają wariatory na wałkach , czy luzują się śruby w samym wariatorze , te które go przytwierdzają do koła ?

Jeśli chodzi o śruby którymi przykręcamy wariator do wałka rozrządu to one zawsze muszą być nowe i dokręcone z odpowiednią siłą .

Luzują się te małe śrubki których sa chyba 4 o ile sie nie myle :)

A tych drugich śrub nikt nie ruszał i z nimi nie ma problemu :)

Edytowane przez milosz.94

Opublikowano

To trzeba śrubki wymienić , wkręcić na kleju do gwintów i dokręcić z siła 15NM.

Gdzieś miałem info serwisowe że występowały takie akcje z wariatorami .

Opublikowano
  • Autor

To trzeba śrubki wymienić , wkręcić na kleju do gwintów i dokręcić z siła 15NM.

Gdzieś miałem info serwisowe że występowały takie akcje z wariatora

No to śrubki zostaną wymienione bardzo dziekuje za pomoc , jesli miałbys te info serwisowe to prosiłbym na priv i to bardzo :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co oznaczają te żółte kropki na wariatorach,po jednej na każdym?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

i to rowniez mnie bardzo interesuje co to za kropeczki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

przed wymianą rozrządu miałem te kropki w różnych punktach,teraz przy wymianie ustawiłem je wszystkie na górze

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Korekty nie są idealne 0,2,5,8 od lewej wydech,ssący,ssący wydech.Nie mam czasu doregulować,mam blokady,ale muszę rozkręcić wariatory i zobaczę co one tam mają,bo ostatni od wydechu miał dosyć spory luz[chyba o ząbek na pasku] i dlatego pewnie jest 8.Mam już nowe zaślepki,jeszcze dokupię uszczelniacze i po nowym roku wezmę się za to.Motor pracuje ładnie i cicho.

Opublikowano

hmm u mnie tez szału nie ma 3;0;4;4 ale z tego co ja słyszałem to pierwsze dwa są ssące a trzeci i czwarty wylotowy.

Opublikowano

Masz rację Daniel,tak jak pisałeś.Na vagu w 93 grupie od lewej do prawej są dwa ssące i dwa wydechowe.Muszę sprawdzić fazatory ssące i wydechowe vcdsem,tylko muszę upolować na forum instrukcję do tego zabiegu.

Opublikowano

VCDS: ECU->nastawy podstawowe->grupa 094 i 096. Klikasz na górze na klawisz ON, naciskasz hamulec i dajesz gazu... wynik testu pojawi się po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach :hi:

Opublikowano

Dziękuję bardzo,tylko nie wiem ile tego gazu dodać[max :)] .Jutro sprawdzę i dam znać jak poszło.

Opublikowano

Daj do oporu, sterownik silnika i tak ustawi obroty na ok. 2100rpm :)

Opublikowano

wariator i fazator to jedno i to samo?

Opublikowano

Tak, generalnie chodzi o ten sam mechanizm.

Opublikowano

da sie gdzies sprawdzic jakie symbole sa na nich ? jest mi potrzebny prawy wydechowy kolega Imarrio ma na sprzedaz ale nie wie ktory to ktory

podrzuci ktoś ETKE bym mógł sobie sprawdzić oznaczenie fazatorów :eusathink:

Edytowane przez Kruk_89