Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 2.4 V6 MULTITRONIC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich :)

Jestem tutaj nowy, a zarazem właścicielem Audi A4 B6 2.4 ze skrzynią Multitronic.

Auto ma przejechane 230tyś.

Ale mam problem ze skrzynią.

Otóż, na zimnym silniku raz dziennie dosłownie rano gdy wyjezdzam do pracy lubi szarpnąć, oraz w skrzyni coś trze podczas jazdy oraz czuć że auto zwalnia, gdy włączę na N i z powrotem na D wszystko jest ok, raz się włączy tryb serwisowy raz nie, jeśli się włączy, to auto i tak normalnie reaguje, można zmieniać biegi itd, jak auto zgaszę i znowu odpalę, jest wszystko OK.

W tygodniu podczas jazdy w trasie, skrzynia złapała mi Luz, dodawałem gazu, obroty wzrastały, auto nie jechało, gdy się zatrzymałem i dodałem gazu, auto nagle złapało bieg i normalnie jechało, 2 razy miałem taką sytuacje przez 100km.

Kolejnym, a w sumie chyba najgorszym problemem, mam hałas wydobywający się ze skrzyni.

Gdy skrzynia jest na D, i gdy mam nogę na gazie wszystko jest ok, gdy auto hamuje samym silnikiem, słychać po cichu tarcie w skrzyni, podczas gdy auto samo zbija biegi w dół.

Gdy przerzucę na manual, gdy zbijam biegi w dół 6-5-4 jest wszystko ok, cały czas piszę przy zbijaniu bez dodawania gazu, samym silnikiem, ale gdy już wrzucam 3-2-1 to jest takie tarcie, ze w środku nie idzie tego wytrzymać, identyczne tarcie jest w pozycji D, no ale dużo cichsze.

Chciałbym teraz na dniach zmienić olej, i dać sterownik do regeneracji. Ale chciałbym odrazu całość zrobić, z tym tarciem. Wyczytałem że mogą być do wymiany któreś łożyska w skrzyni.

Niestety nie mam żadnego pojęcia na temat skrzyń automatycznych, jest to mój 1 automat w życiu.

Na koniec miesiąca z rodziną wyjeżdzam na wakacje, więc chciałbym tą skrzynie mieć już zrobioną...

Czy ktoś orientuje się, gdzie w mojej okolicy jest mechanik, który ogarnia multitronic ?

Wczoraj wyjeżdżając z zakładu pracy, załączył mi sie tryb serwisowy, mrugały kontrolki na czerwono na zegarach, i znowu ten dziwny dźwięk był jak od łożyska, auto zwolniło, zjechałem na parking, zgasiłem auto, odpaliłem, tryb już się nie załączył, ale nie chciał mi też wrzucić już żadnego biegu, tylko 1 bieg był, w dodatku jak wrzucałem manual, też nie mogłem zmieniać biegów, jechałem powoli na 1 biegu bo daleko do domu nie mam, no i znowu wrzucił się Luz, zatrzymałem się, i nagle skrzynia zaczeła działać, zmieniał biegi na D normalnie, i na manualu też można było zmieniać.

Na tą chwilę nie interesuje mnie też pakowania manuala, chciałbym multi doprowadzić do perfekcji, zakochałem się w tej skrzyni jak w tym aucie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lukasz_konin