mateusz16 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam, mam problem z autem Audi A4 B6 1.9 TDI, kod silnika to AVF. Dymi na biało na zimnym silniku podczas ruszania, czasami też podczas postoju. Dodam że EGR odłączony mechanicznie i wywalony kat. Auto zbiera się normalnie, na moc nie narzekam. Od czego zacząć?
boban Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, mam problem z autem Audi A4 B6 1.9 TDI, kod silnika to AVF. Dymi na biało na zimnym silniku podczas ruszania, czasami też podczas postoju. Dodam że EGR odłączony mechanicznie i wywalony kat. Auto zbiera się normalnie, na moc nie narzekam. Od czego zacząć? U mnie jest podobnie jest mnóstwo postów na ten temat.... Czytałem wszystkie i dwie rzeczy generalnie wchodzą w grę uszczelka pod głowicą lub zapchana odma. U mnie jest jeszcze tak, że jak auto jest rozgrzane i postoi trochę np. kilka godzin i odpalam to też po chwili dymi na biało ok. 1 - 2 minut i potem spokój, nie kopci na czarno i wszystko generalnie ok. Wyczytałem że należy sprawdzić głównie odmę bo może być przytkana i wtedy jest kłopot że gazy ze skrzyni korbowej nie wylatują i stąd to kopcenie.... Tylko tu mam problem bo zdjąłem wąż z odmy i generalnie była drożna bo wylatywał z niej biały dym tylko nie wiem jak mocno ma z niego dymic być może jest przepływ ale zbyt mały ?? aha u mnie EGR odłączony programowo i jutro zamykam mechanicznie jak tylko blaszka przyjdzie... Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez boban
mateusz16 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Odpiąłem wężyk od odmy i jest drożny. Jakieś propozycje? Nikt nie doradzi ?
boban Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 A powiedz mi jak zdjąłeś wężyk z odmy to był w nim olej? U mnie jest w nim sporo oleju a nie wiem czy tak powinno być ??
mateusz16 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Jakbym przejechał palcem to bym go ubrudził lekko od oleju. Ale żeby z niego kapało to nie.
boban Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Jakbym przejechał palcem to bym go ubrudził lekko od oleju. Ale żeby z niego kapało to nie. Pytanie czy przy sprawnej odmie powinien tam w ogóle być olej? Moim zdaniem nie...
Rekomendowane odpowiedzi