mirek s Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Witam, od siedmiu lat jeżdżę na gazie moją a-4, i mam pierwszy problem związany z lpg. Gdy próbuję gwałtownie przyspieszyć na gazie to auto przerywa i szarpie, czasem nawet strzeli w tłumik, tak do 2t.obr./min. później idzie normalnie do końca. Na benzynie ok. Gazownik podmieniał mi wtryskiwacze i sterownik - bez zmian. Twierdzi, że przyczyną może być uszkodzony reduktor. Czy rzeczywiście wyżej opisane objawy mogą być powodowane parownikiem? Gazownik twierdzi, że jest zbyt niskie ciśnienie gazu, ale nie rozumiem dlaczego tak się dzieje tylko przy starcie, później pałuję ile fabryka dała i jest dobrze. Parownik alaska, sterownik stag. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź kogoś kto miał podobny problem.
lunatic Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 parownik ci nie przymarza czasem ?
macek87 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) filtry gazu fazy lotnej/ciekłej wymienione ? dzieje się to tylko przy ruszaniu ? czy w ogóle gdy chcesz przyspieszyć obojętnie na jakim biegu ? Możliwa jest też wina parownika - nie trzyma ciśnienia. Możliwa nieszczelność na którymś wężu od gazu... więcej szczegółów ...nie widzimy tylko sobie wyobrażamy jak to wygląda, bo prawda jest taka, że teoria rzadko idzie w parze z praktyką. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez macek87
mirek s Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Filtry wymienione oba, właściwie to szarpie na każdym biegu, nieszczelności raczej nie ma. Moja jazda wygląda teraz tak, że rozpędzam się na benzynie a później przełączam na gaz i dalej śmigam na gazie. Może powinienem inaczej zapytać - jakie mogą być objawy uszkodzonego parownika? I jeszcze ciekawostka, filtry wymieniałem w warsztacie jakieś 2tyś. km. temu, mechanik marudził, że powinienem je wymieniać co 10tyś. ja na to, że tak robię, a on że wygląda jakby przejechał pan dużo więcej. Teraz znowu ten sam tekst, że wszystko zasyfione a ja, że miesiąc temu u was wymieniałem, na co on " to gdzie pan tankujesz?" a ja, że tylko i wyłącznie BP. Wygląda na to, że BP ma zasyfiały gaz.
darko Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Parownik alaska Alaska jest do 100KM,ale póki była nowa i czysta w środku to wydalała, teraz się zabrudziła,kanały gazowe zarosły syfem więc zaczeły się problemy z szarpaniem i przerzucaniem na PB, można ją zregenerować ale nie wiem czy się opłaca, zamontowałbym inny reduktor-AC R01,AC R02 lub jakiś inny,
mirek s Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Może rzeczywiście ten reduktor jest za mały, zasyfiony wszystko to rozumiem, tylko dlaczego problem jest tak do 2tyś.rpm, a przy np. 5t.rpm gdy wcisnę gaz auto przyspiesza bez problemu?
macek87 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 To nie wina reduktora (mimo iż jest za mały do tego silnika) też mam taki parownik i jest ok. Ustawienie sterownika LPG wchodzi w grę, lub reduktor jest do regeneracji. A co do objawów uszkodzonego parownika to może być między innymi. szarpanie przy przyspieszaniu - zbyt duży spadek ciśnienia podczas przyspieszania .. musisz sprawdzić podłączając interfejs przy przyspieszaniu jakie spadki masz lub na postoju przy przegazówce... Jeżeli już gazownik postawił taką tezę, że ciśnienie za małe czyli nie trzyma ciśnienia w tedy jak najbardziej będziesz miał takie objawy. Jeżeli masz "kesz" wymień reduktor na bardziej wydajniejszy jeżeli ni zbyt to regeneruj sam.
mirek s Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, pojeżdżę trochę na benzynie i zastanowię się co robić dalej Na wyżej opisane problemy pomogła wymiana świec zapłonowych. Na benzynie chodził dobrze a na gazie słabo się zbierał.
jacek70 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Reduktor nie jest za mały ja mam Acr01 i jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi