tdy Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Od jakiegos czasu cyferka jedna cyferka z obrotomierza (2) nie zawsze jest tak samo podświetlona jak pozostałe. Czasem pali się tak jak wszystkie, a czasem slabiej - mam wrażenie że wtedy 1 i 3 też lekko odstają jasnością od reszty (pewnie przez brakujące światło z sąsiedniej dwójki). Ostatnio zauważyłem, że problem ewoluuje - ta część obrotomierza (powiedzmy do 4tys na skali) zaczęła raz dziwnie migać Zgaszenie silnika i ponowne uruchomienie nie pomogło. Miał tak ktoś? Jak to naprawić? Tam są normalne żarówki czy diody wlutowane w calą deskę?? Dużo grzebiania z tym będzie?? pozdrawiam
andynl Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Kolego malusieńkie diody na układzie scalonym, gdzieś już był na forum opisany podobny problem. Do wymiany są diody ale trzeba mieć zdolności i narzędzia do lutowania mikroelementów (stacja lutownicza) Jeśli nie masz o tym pojęcia to sie tego nie czepiaj, poszukaj sobie elektronika który wymieni Ci diody Tu jest temat gdzie możesz sobie zobaczyć o co chodzi http://a4-klub.pl/index.php?/topic/219585-montaz-i-dzialanie-acc-adaptive-cruise-control-aktywny-radar-2008-2012/page-11 1
tdy Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Dzieki, tak podejrzewalem że to nie bedzie dlubanina dla sobotniego lutowniczego :-)
LoboV Opublikowano 16 Grudnia 2015 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wie ktoś może jakie to diody (symbol jakiś czy coś)? Mam już ze 3 do wymiany tylko chcę kupić diody zanim zostawię zegary elektronikowi, żeby było szybciej. Link pisany powyżej prowadzi do tematu o aktywnym ACC.
komoornik Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Z tą diodą przy cyfrze 2 chyba jakiś urok U mnie podobne objawy, ale właściwie występują głównie jak auto postoi. Dodatkowo zdarza się, że występuje stroboskop podświetlenia mnożnika obrotów i km/h.
tdy Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2016 do diody pod cyferką 2 dochodzi czasem totalny brak podświetlenia poziomu paliwa, albo błyskoteka :-)
MikelxD Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Witam, zabierał się ktoś za wymianę? Posiada ktoś symbol tych diod? Edytowane 2 Listopada 2016 przez MikelxD
komoornik Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Było całkiem spoko jakieś 2 tygodnie temu. Teraz znowu się robi choinka. Trzeba się za to zabrać.
MikelxD Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 Masz symbole tech diod lub info gdzie można je kupić?
komoornik Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 Niestety. Zapewne skończy się na tym, że to będzie do sprawdzenia po rozebraniu.
MikelxD Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 Ok, daj znać jak już będzie po operacji
Love-AUDI Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Dioda to PLCC2 3528 , trzeba jeszcze kolor barwy białej dobrać diody podświetlające zegary czyli te świecące na biało zaznaczone w żółtym kółeczku na zdjęciach Edytowane 3 Listopada 2016 przez Love-AUDI
LoboV Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 Dioda to PLCC2 3528 , trzeba jeszcze kolor barwy białej dobrać diody podświetlające zegary czyli te świecące na biało zaznaczone w żółtym kółeczku na zdjęciach Dzięki Ci królu złoty Chyba się w końcu za wymianę zabiorę. Wysłane z mojego samsunga cośtam ileśtam
komoornik Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 A jest jakiś manual jak rozebrać licznik?
MikelxD Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 A jest jakiś manual jak rozebrać licznik? Z tego co przeglądałem forum to raczej nie, przynajmniej sam nie znalazłem.
Caporeira Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Witam, jestem świeżym właścicielem B8. Dzisiaj rano zauważyłem że część podświetlenia na zegarach się nie świeci. Obrotomierz, cyfry 1 i 2. Prędkościomierz, początkowy zakres ... chyba do 80 km/h. Po jakimś czasie prędkościomierz się w pełni zaświecił. Pytanie, czyli luty do poprawienia lub diody do wymiany ? Jest gdzieś tutorial jak się do tego dobrać i jakie dokładnie diody trzeba kupić ?
Blanky84 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) U mnie to samo, przelutowanie czy wymiana ledów ? Edytowane 15 Października 2020 przez Blanky84
Rekomendowane odpowiedzi