Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik zgasł i nie odpala - prawdopodobnie panewka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wywalić się miał prawo
Te silniki są wyjątkowo żywotne. Ale jak dbasz, tak masz. Ten silnik wymaga oleju 5W50 a nie ten szajs który lałeś :facepalm:
Opublikowano
  • Autor

wywalić się miał prawo

Te silniki są wyjątkowo żywotne. Ale jak dbasz, tak masz. Ten silnik wymaga oleju 5W50 a nie ten szajs który lałeś :facepalm:

,,szajs'' zalał poprzednik , z wlepek od dłuższego czasu taki był lany , sądziłem że przy tym przebiegu taki ma być , nie żałowałbym na 5litrach oleju

Opublikowano

Nie popadajcie w paranoje z tym olejem, samo 10w40 nie mialo na to wylacznego wplywu.....

Opublikowano
  • Autor

Nie popadajcie w paranoje z tym olejem, samo 10w40 nie mialo na to wylacznego wplywu.....

co jeszcze mogło miec ? Zapchany smok , pałowanie na zimnym , lpg ?

Opublikowano
  • Autor

Jutro jadę jak będzie miejsce na placu

Opublikowano

zapchany smok i pałowanie na zimnym jak najbardziej szczególnie gdy jest 10w ale bez przesady gdyby spokojniej jechał w fazie rozgrzewania to i na 10w nic by mu się nei stało

Wysilonymi jeżdzą na 10w60 czy nawet 15w60 i co panewki obracają ? on to jest dopiero gęsty. Jak ktoś ma głowę na karku a nie głupi łeb to nic mu nie zrobi i na 10w40

Jak dla mnie najlepsza oliwa do 1.8t to 5w50 do tych lekko zmodzonych

Edytowane przez koziol1172

Opublikowano
  • Autor

zapchany smok i pałowanie na zimnym jak najbardziej szczególnie gdy jest 10w ale bez przesady gdyby spokojniej jechał w fazie rozgrzewania to i na 10w nic by mu się nei stało

Wysilonymi jeżdzą na 10w60 czy nawet 15w60 i co panewki obracają ? on to jest dopiero gęsty. Jak ktoś ma głowę na karku a nie głupi łeb to nic mu nie zrobi i na 10w40

Swoim poprzednim autem z 2.6 ABC jeździłem od wymiany do wymiany grama nie brał a silnik miał w lutym 20-lecie. Oliwa była Motul 10W40 . Wiem że to inna parafia ale ten co mi padł to pewnie w palnik nie raz na zimnym dostał , to 10W40 może celowo zalane co by go wyciszyć. Przez te kilka miesięcy przestrzegałem zasad dla motoru z turbo rozgrzewanie , wychładzanie , kontrola poziomu. oleju , ogarnąłem LPG , DV , świece , itp a tu sru i masz.... oliwe właśnie miałem wymienić wg plakietki za pare km

Opublikowano

Swoim poprzednim autem z 2.6 ABC jeździłem od wymiany do wymiany grama nie brał a silnik miał w lutym 20-lecie. Oliwa była Motul 10W40 . Wiem że to inna parafia ale ten co mi padł to pewnie w palnik nie raz na zimnym dostał , to 10W40 może celowo zalane co by go wyciszyć. Przez te kilka miesięcy przestrzegałem zasad dla motoru z turbo rozgrzewanie , wychładzanie , kontrola poziomu. oleju , ogarnąłem LPG , DV , świece , itp a tu sru i masz.... oliwe właśnie miałem wymienić wg plakietki za pare km

a pamiętasz jaki był interwał wymiany oleju u poprzednich właścicieli(la) auta?

Opublikowano
  • Autor

a pamiętasz jaki był interwał wymiany oleju u poprzednich właścicieli(la) auta?

10k km

No to odrazu napisz co tam ci wykryl bo ciekawy jestem

auto u fachowca , diagnoza w piątek najwcześniej

Opublikowano

przy takim interwale to nawet 10W40 nie powinien mu zaszkodzić

ciekawe w takim razie jak wygląda smok pompy oleju :eusathink:

chyba że był u poprzedników notorycznie pałowany.......

Opublikowano

Koledzy normalnie cud moj silnik zyje .
No to fajnie. I może już nie jeździj do odcinki :naughty:
Opublikowano

hehe ostatnio tylko pare razy sie zdarzyło :P

grunt że motor żyje;)

Opublikowano

standard w 1.8t

u mnie przy 198 tyś. pojawił się słynny komunikat Öldruck

autko na lawetę, sanki i miska w dół i oczywiście smok zapchany ;)

tak przy okazji jak to jest z tym olejem, teraz mam 5w40 LM a koledzy wyżej mówią o 5w50, który lepszy do tego silnika bo akurat zbliża mi się termin wymiany

Opublikowano

poczytaj temat olejowy bo to ogólnie temat rzeka

Opublikowano

Koledzy normalnie cud moj silnik zyje .

:naughty:

proponuje szukac oliwy z wysokim TBNem

motul 5w30 jaki?

Opublikowano

no to fajnie że motor żyje :thumbup1: .jak widać czyszczenie smoka powinno być pierwszą czynnością serwisową po zakupie.

Dobrze pisałem że 10W40 do Poloneza się nadaje :decayed:

Opublikowano

Na bank przytarta panewka.

Szukaj drugiego konia, naprawa nieopłacalna.

Nie ma to jak takie diagnozy dawać nawet sinika nie oglądając :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Tylko ze to nie byl moj temat ja sie tylko przylaczylem bo mialem bardzo podobna sytuacje http://a4-klub.pl/index.php?/topic/329777-problem-z-silnikiem-cisnienie-oleju/#entry4587471

jak na razie ZTM daje radę.,Tak jak w pewnej reklamie ''ograniczenia i limity nie interesują mnie'' sport za autobusami i tramwajami , piwko bez obaw o poranek. remont na duży plus. Jutro prawdopodobnie diagnoza

Opublikowano
  • Autor

Bedzie dobrze mowie ci

koleg imr_pl

czy już coś wiadomo??

czekam na diagnozę , fachowiec składa inny silnik i muszę poczekać

Opublikowano
  • Autor

Kolego i jak tam sytuacja bo my wszyscy czekamy na informacje co z motorem

czekam na info od mechanika