Skocz do zawartości
IGNOROWANY

tryb awaryjny oraz pojemność baku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja posiadam audi a4 b5 115KM a teściu 110 KM i chciałbym się dowiedzieć czy w tych 2 wersjach są 2 rodzaje baków ? ponieważ jechaliśmy autostradą i oboje mieliśmy już koncówkę paliwa bo nie było stacji paliw i kiedy znaleźliśmy to jemu weszło 61,5l a mnie 53 l a i u niego i u mnie wskazówka już była na ostatniej czerwonej kresce

oraz 2 pytanie od czego zależy to kiedy auto wpadnie w tryb awaryjny przez turbo ? bo u mnie czasami na moment przekroczy cisnienie 2500 i wpadnie w tryb awaryjny a jak robiłem teściowi logi albo bratu to dużo częściej i często na dłużej przekracza cisnienie 2500 i autko nie wpada w tryb awaryjny

Opublikowano

Zależy jak tankujesz. Po zalaniu do pełna wciskasz pistoletem ten mały odpowietrznik , czarny pipek i sporo jeszcze wchodzi. Wtedy zaczyna syczeć i zasysać paliwo do zbiornika. Tak wejdzie jeszcze około 5 litrów. W 110 zbiornik ma 62 litry.

Opublikowano

A w Quattro 60 litrów.

Opublikowano (edytowane)

Tryb awaryjny silnik łapie gdy przez pewien czas zostanie przekroczone ciśnienie doładowania.

Auto Twojego teścia ma inną mapę w ecu i tutaj jest główna różnica dlaczego w dolocie może być większe ciśnienie niż u Ciebie.

Poza tym to są dwa różniące się silniki bo podejrzewam że masz AFN - ten silnik jest na wtryskach a teściu np. AJM który ma pompowtryski.

Jeśli macie problemy z awaryjnym to należy się dowiedzieć czym jest spowodowany i to zrobić, bo przy wyprzedzaniu może się to źle skończyć.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen