c1_stunt Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Witam, Bylem wczoraj na serwisie w ASO (przy 60 tys. km przebiegu) wymienili: olej (8100 X-clean+ 5W30 5L) , filtr oleju, filtr kabinowy/pylowy, filtr powietrza. Jak sprawa wyglada z wymiana filtru paliwa? Wedlug nich przy 120 tys. km powinna byc wymiana... jak dla mnie to mega pozno. Raczej obstawial bym wymiane filtru paliwa co 30 tys. km. Druga kwestia to wymiana oleju - wedlug ASO LL co 30 tys. km. Osobiscie preferuje wymiane co 10 - 15 tys. km. Wedlug mnie ten caly LongLife to jedna wielka sciema... Prosze o opinie i wlasne spostrzezenia. Pacjent: A4 b8 avant 1.8 tfsi '14 manual Moja propozycja wymiany jest taka: co 15 tys. km :- olej silnikowy + filtr oleju- filtr powietrza- filtr kabinowy/pylowyco 30 tys. km :- filtr paliwa Co jeszcze powinno sie sprawdzac/wymieniac podczas rutynowych serwisow ? Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2015 przez c1_stunt
andynl Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Filtr paliwa wystarczy co 60kkm, co 60kkm należy się wymiana świec, ją też mam long life ale zwykle wymieniam sam olej i filtr oliwy co 15 kkm
jospethe Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Skoro już mowa o płynach to nie zapomnij o hamulcowym.
c1_stunt Opublikowano 4 Września 2015 Autor Opublikowano 4 Września 2015 Skoro już mowa o płynach to nie zapomnij o hamulcowym. Myslalem ze dopoki hamuje to sie nie wymienia
andynl Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Płyn hamulcowy co dwa lata jeśli się nie mylę
zabiello Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) ją też mam long life ale zwykle wymieniam sam olej i filtr oliwy co 15 kkm Ja dodatkowo co 15tys lub co roku wymieniam dodatkowo filtr powietrza może nie potrzebnie, ale nie duży już dodatkowy koszt a przy tym jakoś lepsze samopoczucie a poza tym nie jeżdżę zawsze najlepszymi drogami(w tym krajówkami w okresie letnim przy polach ) więc nie zaszkodzi oraz standardowo filtr powietrza węglowy. Edytowane 4 Września 2015 przez zabiello
nimok Opublikowano 26 Września 2015 Opublikowano 26 Września 2015 Może ktoś napisać jak wyglada wymiana filtra paliwa? Da sie to samemu zrobić? Co do wymiany w ASO, jaki koszt?
Muskel1 Opublikowano 26 Września 2015 Opublikowano 26 Września 2015 Płyn hamulcowy co dwa lata jeśli się nie mylę Pierwsza wymiana od daty produkcji 3 lata każda następna co 2 lata.
andynl Opublikowano 26 Września 2015 Opublikowano 26 Września 2015 Płyn hamulcowy co dwa lata jeśli się nie mylę Pierwsza wymiana od daty produkcji 3 lata każda następna co 2 lata. E tam mam autko z 2012 kupione w salonie i na wlepie miałem wymiana 2014 czyli po 2 latach
Muskel1 Opublikowano 26 Września 2015 Opublikowano 26 Września 2015 To gratuluję, że dałeś się naciągnąć. Spójrz do książki serwisowej bo tam nawet pisze, pierwsza wymiana po 3 każdya kolejna co 2 lata.
andynl Opublikowano 27 Września 2015 Opublikowano 27 Września 2015 Miałem wlepkę pod maską z podana datą wymiany, koszt niewielki a zawsze to bezpieczniej, osobiście uważam że na takich rzeczach nie powinno się oszczędzać,
Muskel1 Opublikowano 27 Września 2015 Opublikowano 27 Września 2015 Miałem wlepkę pod maską z podana datą wymiany, koszt niewielki a zawsze to bezpieczniej, osobiście uważam że na takich rzeczach nie powinno się oszczędzać, Jasne, że nie powinno sie oszczędzać ale skoro producent tak przewidział to po co niepotrzebnie dokonywać wymiany. Dla ciebie to nie duży koszt ale jak w ASO 10 takich klientów jak ty obsłuża i na skalę krajową to nie mówimy tu już o kilku złotych.
Rekomendowane odpowiedzi