Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy klocki i tarcze mają gatunki jakości?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, rozglądałem się za hamulcami do mojej a4 1.8T i zauważyłem, że jest bardzo dużo rozbieżność w cenach np. tej samej tarczy hamulcowej. Pod lupę wziąłem firmę ATE, chcę ją sprawdzić. Znalazłem numer poszczególnych części do mojego auta np. tarczy na przód (24.0125-0137.1), a ceny w każdym sklepie są inne.

1. intercars.pl 313 zł/szt
2. iparts.pl 191 zł/szt
3. ucando.pl 434 zł/szt
4. zwykly sklep motoryzacyjny 189 zł/szt
I teraz nie wiem czy ta tarcza za 190 zł będzie jakościowo taka sama jak ta za 434 zł. Czy jest to jakoś w ten sposób, że do lepszych hurtowni idą lepiej zrobione tarcze a do zwykłych sklepów te gorsze. Zaznaczę, że oryginalna tarcza w ASO kosztuje jakieś 370 zł/szt. Nie chce mi się wierzyć, że ceny są prawie dwa razy większe w różnych sklepach, czy ktoś wie coś na ten temat? Nie chcę przepłacić ale też zależy mi na jakości aby hamulce były jak "brzytwy". Pozdrawiam :)
Opublikowano

Może jest ważne to gdzie są wyprodukowane. Te tanie mogą być z Chin. O jakość pytaj Deva.

Opublikowano

Firmy stosują różne marże

Odpuść sobie Ate kup Ferodo

FDB1717

Opublikowano
  • Autor

To niezłe marże mają :o A czemu nie ATE? Czy nie są one najbliższe oryginałom? Czemu akurat polecasz Ferodo? Aktualnie jeżdżę na Boschu, długo się ścierają ale możliwe że są dosyć twarde i przez to gorzej hamują. Tarcza ate 312 zł, ferodo 240 zł w intercarsie.

Opublikowano

Najblizej do oryginalu ma Ferodo, Ate nie wychodziło na pierwszym montaż, to sciema.

Opublikowano

To niezłe marże mają :o A czemu nie ATE? Czy nie są one najbliższe oryginałom? Czemu akurat polecasz Ferodo? Aktualnie jeżdżę na Boschu, długo się ścierają ale możliwe że są dosyć twarde i przez to gorzej hamują. Tarcza ate 312 zł, ferodo 240 zł w intercarsie.

Widzisz marże robią na leniwym kliencie któremu się nie chce kombinować. Wpisujesz w necie tarcze takie i takie no i Ci znajduje. Wszystko pięknie ładnie dostarczone szybko tylko płaci sie sporo. Inter Cars szczyci się marżą 30%. W necie sprzedają towar na minimum 50%. A co do tego że gdzieś trafia lepszy towar gdzieś tańszy to mit. :hi:

Opublikowano

Najblizej do oryginalu ma Ferodo, Ate nie wychodziło na pierwszym montaż, to sciema.

skad ta informacja? Pracujesz w ATE?

Opublikowano

A widziałeś na oczy klocek Ate na pierwszy montaz ? Bo ja nigdy.

Opublikowano

Na pierwszy montaż to szły ATE ale zaciski, tarcze i klocki ponoć inne.

W InterCarsie jest tanio ale pod warunkiem gdy ktoś ma tam spore zniżki, bez nich to jakaś parodia żeby płacić dwa razy więcej niż u innych sprzedawców.

Opublikowano

Ostatnimi czasy produkty ATE znacznie straciły na jakości dlatego lepiej wybrać Ferrodo , Textar , OttoZimerman czy Bosch.

Opublikowano

Na pierwszy montaż to szły ATE ale zaciski, tarcze i klocki ponoć inne.

Na pewno :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnimi czasy produkty ATE znacznie straciły na jakości dlatego lepiej wybrać Ferrodo , Textar , OttoZimerman czy Bosch.

na niemieckich forach to zimmermann i bosch (tarcze i klocki) nie za dobrze sie maja.

textar jest ok.

ja mam kompletne hamulce ate, przod nowy, tyl od 4/2013 (46tkm) i nie narzekam.

Opublikowano

Ja słyszałem opinie, że Bosch i hamulce to słowa, które się wzajemnie wykluczają.

Opublikowano

To zalezy od kogo kupią klocki bo tarcze produkuje im ten sam producent, Buderus.

Opublikowano

Ja miałem w audi chyba tarcze Mikoda i było ok

Opublikowano

Ja miałem w audi chyba tarcze Mikoda i było ok

A nie robił Ci sie szybko banan w nich?

Opublikowano

Przejeździłem na nich rok i furke sprzedałem, do końca hamowało dobrze :)

Opublikowano

Tak pytam bo kiedyś chłopacy z innego forum klneli na te tarcze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

aktualnie śmigam na komplecie z Boscha, taki zmaontował niemiec przed sprzedażą i powiem wam że są OK. Przejeździłem już ponad 40 tys i jeszcze mam 8mm, powierzchni ciernej z przodu. Fakt faktem, że to dzieki ich dużej twardości która przekłada sie czasami na lekkie popiskiwanie no i podejrzewam że na miekkich klockach heble byłyby fajniejsze. Chciałbym właśnie spróbować miekkich klocków, bo ojciec ma w swoim aucie oryginały które są miekkie i fakt że szybciej sie zużywają ale hamują niesamowicie.

Opublikowano

Załóż ferodo to zobaczysz różnicę.I klocek nie piszczy przez to że jest twardy :wink: