Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieżko odpala, strasznie kopci przy odpalaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Samochód kopcił przy odpalaniu już od jakiegoś czasu jednak nie było to aż tak intensywne kopcenie. W miedzy czasie padło turbo, samochód stracił moc, tzn krecił tylko do 2tyś obrotów i powyżej stówki nie leciał . Zregenerowano turbo. O ile wcześniej samochód dobrze odpalał . Teraz pojawił się problem przy odpalaniu . Samochód gdy po stoi około 7-8 godzin ciężko kręci, a po odpaleniu teraz już strasznie kopci i tak jakby chodzi na 3 cylindry. Gdy się juz rozgrzeje kopcenie zanika oraz normalnie chodzi.

Edytowane przez lowmen
Opublikowano

Sprawdź świece oraz obadaj go na kompie .. Wtryski w jakiej kondycji może już leją >? aku w jakiej kondycji

Opublikowano (edytowane)

Aku myślę że w dobre bo jeszcze miesiąc temu odpalał ok, jeden wtrysk rok temu był regenerowany :D + sprawdzane wszystkie i miarę ok, rok temu również wymienione bodajże 2 świece. Tylko nie róbcie mi opr... bo samochód nie mój :) Jedna osoba sugerowała mi że może oringi na wtryskach padły i gdy samochód trochę postoi to coś tam zalewają sie olejem i dlatego tak ciężko odpala i strasznie kopci. Jednak ubytków oleju brak. Czy na problem z odpalaniem może mieć związek klimatyzacja ? Tzn została naprawiana klimatyzacja nie działała sprężarka teraz chodzi , czy to też może sprawiać problem przy odpalaniu ? Samochód chodził trochę na zapieczonej turbinie czy może mieć to wpływ na aktualne problemy ?

Edytowane przez lowmen
Opublikowano

Może już na głowicy puszcza albo pierścienie trzeba by mu zrobić próbę olejową albo sprawdzić ciśnienie na cylindrach lecz w dieslu trochę zabawy jest z tym ;)

Opublikowano

Jak nastąpiła awaria turbiny, to olej nie poszedł w dolot?

Jeżeli tak to sprawdź kompresję na garkach, może się korbowody pogięły :decayed:

Opublikowano (edytowane)

Co to korbowodów chyba nie :P Bo przed regeneracja oleje nic chyba nie przepuszczała :P I najpierw turbinę wyczyszczoną i po wyczyszczeniu co sam mechanik był w szoku :D zaczęła puszczać olej. I dopiero wtedy poszła do regeneracji ... W każdym razie niedługo poznam diagnoze , wybieram sie do Wyroczni :) także wrzucę info :)

Jedna przyczyna znaleziona :D Jeden wtryskiwacz do wymiany. Jutro wybiera sie auto na dłuższy przegląd .

Edytowane przez lowmen
Opublikowano

Może nagar turbo uszczelniał :grin: Jak wtryskiwacze to sie rozejdzie po kosztach :kwasny: , napisz później co wykryli dodatkowo Ci mechanicy :P

Opublikowano

Była to jedyna wykryta usterka , a dokładnie wtrysk na 4 cylindrze.