Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

3.0 ASN - Wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No przy braku kompresji to wypadanie byłoby wytłumaczeniem, ale tu jak widać jest wszystko w normie i przyczyna leży gdzieś indziej :mysli:

Opublikowano

ja bym racczej obstawiał coś z gazem. wiadomo części na lpg szybciej sie zużywają i jeśli instalacja była źle zamontowana nie tak jak powinna to też mogła zrobić niezły sajgon

Opublikowano
  • Autor

PS. Auto jeździ od 5 miesięcy tylko na PB :)

Opublikowano

tak ale jesli coś stało sie wcześniej np wypalenie zaworów to jazda na Pb tego nie uleczy skłonił bym sie by to zweryfikować

Opublikowano

ja bym racczej obstawiał coś z gazem. wiadomo części na lpg szybciej sie zużywają i jeśli instalacja była źle zamontowana nie tak jak powinna to też mogła zrobić niezły sajgon

Tak jak u mnie wpieli się w złym miejscu w układzie chłodzenia i uszczelka pod głowica poszła.
Opublikowano

ale co Envin autko już złożone i hula?

Opublikowano

Nom już 400 km zrobiłem teraz jest bajka z tym że trzeba BD jeszcze doregulowac rozrząd, bo jest 4,4,10,-7 tak wyszło z ustawienia na blokadach. Ale mimo to jest mega na plus jeśli chodzi o moc poranne odpalenie bez szarpania silnikiem a później doszedł jeszcze biały dym, teraz tego nie ma, ogólnie dźwięk pracy silnika w końcu taki jaki powinien być nie zależnie od obrotów. Zobaczymy co BD dalej w sobotę jadę doregulowac rozrzad.

Opublikowano

Mógłbyś nagrać pracę silnika przed doregulowaniem? Szczególnie z okolic nadkoli. Bo mnie coś tam postukuje na jałowym (najintensywniej przy 1100rpm) nasłuch-ując dźwięków z okolic lewego koła. Podejrzanym jest niedoregulowany rozrząd i właśnie na banku po stronie kierowcy mam największą różnicę w kątach pomiędzy wałkiem wlotowym i wylotowym (8st. bodaj). U Ciebie widzę aż 11st.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Nie stuka nic ale na jałowym nierówno trochę silnik pracuje i od czasu do czasu check mrygnie.

Opublikowano

Nagraj proszę mimo wszystko, będzie dla potomnych :)

Opublikowano

Może być problem z telefonem ponieważ głośnik i mikrofon zapchane opiłkami metalu i dźwięk nagrywany i odtwarzany pozostawia sporo do życzenia i mało pokrywa się z rzeczywistością ale spróbuje.

https://drive.google.com/file/d/0B7Ff2H0ENNRBajRRSXdzQXNjNGs/view?usp=docslist_api

https://drive.google.com/file/d/0B7Ff2H0ENNRBVURSdjF2dUZOaGM/view?usp=docslist_api

Proszę ale nie ma za bardzo co się sugerować bo zupełnie inaczej słychać w rzeczywistosci,

Opublikowano

Chodziło mi o takie nagranie:

https://drive.google.com/file/d/0B0dJexHLU-b8cWFkaU4xQzJEWTA/view?usp=sharing

w 1:08 słychać strzały... znaczy się to mnie interesowało :)

U Ciebie tak wtryskiwacze LPG ćwierkają czy na benie silnik chodził...?

Opublikowano

lpg

Opublikowano

A dźwięki z okolicy lewego i prawego koła jakie masz? Takie same z obu stron?

Porównywalne do moich (od 1:08 w nagraniu wyżej)?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Niestety u kolegi ostatnio też pojawił się problem z wypadaniem zapłonów na wszystkich cylindrach . Udało się komuś rozwiązać ten problem? Dodam, że auto zaczęło szarpać na wolnych obrotach dopiero bo skasowaniu błędów (wypadanie zapłonów) zapisanych w sterowniku silnika. Audi miało wymieniany silnik i przez parę godzin jazdy było wszystko dobrze do momentu skasowania błędów.

Opublikowano

Bledy jakie dokladnie sa? Tylko wypadanie zaplonow czy cos jeszcze?

Opublikowano

Wyskakujace błędy: 16684, 16688, 16689, 16690 oraz czasami pojawia się 17516-sonda 1 obwód grzejny za mała moc. Po skasowaniu tych błędów silnik zgasł i po odpaleniu zaczął nierówno pracować. Aktualnie sypie błędami o nieregularnym zapłonie na każdym cylindrze. Rozrząd ustawiony na 2,5,11,6, więc będzie poprawiony w najbliższym czasie, ale jak narazie nie jest on przyczyną błędów.

Opublikowano
  • Autor

Żeby nie zostawiać tematu bez odpowiedzi u mnie winowajcą całego zamieszania była nieszczelność w kolektorze ssącym.

W związku z tym, że mam LPG w kolektorze od strony grodzi pod przepustnicą była zrobiona wkrętka do reduktora.

Niestety jakiś fachman nie zdejmował do tego kolektora i wkręcił tak, że przeszła na wylot (debil jakich mało).

Oprócz tego miałem uszkodzony wałek w kolektorze.

Wymieniłem kolektor na nowy, poprawiona instalacja i wszystko działa bez zarzutu.

Opublikowano

czyli zapewne katalizatory są winowajcami kurcze nie pamiętam ale w którejś grupie można sprawdzić przepustowość

Żeby nie zostawiać tematu bez odpowiedzi u mnie winowajcą całego zamieszania była nieszczelność w kolektorze ssącym.

W związku z tym, że mam LPG w kolektorze od strony grodzi pod przepustnicą była zrobiona wkrętka do reduktora.

Niestety jakiś fachman nie zdejmował do tego kolektora i wkręcił tak, że przeszła na wylot (debil jakich mało).

Oprócz tego miałem uszkodzony wałek w kolektorze.

Wymieniłem kolektor na nowy, poprawiona instalacja i wszystko działa bez zarzutu.

nowy? dosłownie nowy?

Opublikowano
  • Autor

Nowy używany :-)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka