bolo1500 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam. Na biegu jałowym po dodaniu gazu do ok 2 tyś i puszczeniu słychać takie szumienie dość głośne. Przy przyspieszaniu na 1 i 2 biegu w okolicy obrotów 1600-1700 jest dokladnie taki sam dzwięk. Dokładnie taki sam jest na tym filmiku identyczny; http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jSoTjc0__-Q Wiem ze powtarzany temat kilkukrotnie ale nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi na dany problem...
piotrsob1 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Sprawdź luzy na łożyskach turbiny taki dźwięk może oznaczać obcieranie któregoś z wirników turbiny o obudowę, a to rychły koniec turbulum
piotrsob1 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Po wymontowaniu przeszkadzających rzeczy można spokojnie paluchami ocenić luzy wirnika od strony zimnej turbiny , ale jest ciężko z prawidłową oceną , jak się nie ma skali porównawczej
bolo1500 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2015 odłączyyłem przewód od gruszki turbiny i dzwięk ten sam i efekt jakby turbina pracowala dalej 0 trybu awaryjnego i wgl.
piotrsob1 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 A to ciekawe Może jest zdalnie sterowana Ostatnio dłubałem przy AWX-ie w A6 , miał problem z podciśnieniami i przy mocniejszym deptaniu wpadał w tryb awaryjny z błędem zbyt małego doładowania Tak że nie chce mi się wierzyć , że AVF z odłączoną gruchą , nawet jak VNT była by zacięta w jakimś pośrednim położeniu , nie będzie łapał notlaufa i będzie jeździł jak gdyby nigdy nic
bolo1500 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 nie jezdzilem nim tylko gazowałem by sprawdzić czy jest ten sam dzwięk podczas schodzenia z obrotów. I był
piotrsob1 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) A, czyli nie miał czasu złapać trybu awaryjnego (żeby się tryb awaryjny uruchomił , to powodujący go parametr musi odbiegać mocno od normy przez kilkanaście sekund ) , a gazując go na postoju nie spełnisz tego warunku Pisać dokładnie o warunkach , w jakich próby lub spostrzeżenia się robi, bo tak to się wyprowadza próbujących pomagać na manowce Sprawdź czy zmienna geo turbiny pracuje w prawidłowym zakresie ( siłownik powinien się przemieszczać ok 10 mm od jednego położenia krańcowego w drugie ) Edytowane 23 Grudnia 2015 przez piotrsob1
bolo1500 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2015 zdjąłem rure, wirnik 0 luzów poprzecznych i przod tyl również troszkę oleju było w dolocie. lopatki całe jakies inne propozycje co do tego dzwieku ?
piotrsob1 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Sprawdź to co napisałem w drugiej części poprzedniego posta. A tak to powinno mniej więcej wyglądać podczas przegazówki lub testu vagiem:
sssV Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 A nie jest to jakis rezonans? Pewny jestes, ze to dzwiek z turbo?
nik23 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 A moze turno ciągnie lewe powietrze. Albo filtr masz zapchany, czysciłeś albo wymieniałeś filtr?
piotrsob1 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) A nie jest to jakis rezonans? Pewny jestes, ze to dzwiek z turbo? Na odległość to nie można być niczego pewnym, można coś podpowiedzieć ale nic nie zastąpi ucha i oka bezpośrednio przy motorze Rezonans raczej nie , prędzej turbo surge , czyli zakłócenia w pracy turbosprężarki , które mogą być spowodowane różnymi przyczynami. Na przykład zatkany filtr powietrza, nieszczelność dolotu, albo nieprawidłowo działająca zmienna geometria turbiny Może to powodować stany nieustalone w pracy turbiny i dawać podobne do tych u Ciebie efekty dźwiękowe Trochę przejaskrawione, ale można tego sobie w tej Skodziance posłuchać : Edytowane 23 Grudnia 2015 przez piotrsob1
bolo1500 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2016 dolot szczelny. Filtr powietrza nowy . Ewentualnie to moze robić jeszcze coś ze sprzegłem lub dwumasa . Na zimnym silniku nie ma tego zjawiska. nikt nie wie co moze byc...? Problem dalej nie rozwiazany ma ktos jakis pomysł .. ?
Rekomendowane odpowiedzi