soul87 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, mam pytanie do użytkowników servotronic, ale i nie tylko. Pare dni temu zamontowałem w aucie magiel 1n3=servotronic , uzywany zf z s4 b6. Po wymianie było wszystko ok ze wspomaganiem jednak z biegem czasu zauwazyłem że na postoju na parkingu i przy lekkim toczeniu gdy chce wykonac duze bardzo szybkie ruchy kierownicą to wspomaganie slabnie, kierownica zaczyna stawiac wtedy troszke wiekszy opor niz przy wolniejszym obrocie kierownicy tez na postoju... gdy krece kierownica wolniej - normalnym tempem to wspomaganie dziala cacy jak to w servotroniku, leciutko. Dodam ze wymieniłem potem pompe wspomagani i objawy niestety nie ustąpiły.... czy servotronic tak ma ze jednak na postoju przy szybkim kreceniu kierownica wspomaganie lekko slabnie czy mam problem? gdzie szukac przyczyny ? olej wymienilem na atf mobil czerwony, takim zalana byla maglownica zf. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez soul87
iwadrian Opublikowano 27 Grudnia 2015 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Ja mam oryginalnie servotronic i też mi się wydaje, że ciężkawo kierownica chodzi, na postoju dość lekko ale jak jadę w ruchu miejskim to czuć lekki opór. Nie miałem okazji porównać z innym autem. Może przewrażliwiony jestem.
_quattro_ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) czy servotronic tak ma ze jednak na postoju przy szybkim kreceniu kierownica wspomaganie lekko slabnie Servotronic mam zamontowany oryginalnie i nic takiego się nie dzieje. Kiedy auto stoi to czuć wyraźnie lepsze wspomaganie niezależnie od wykonywanych ruchów kierownicą. Po ruszeniu im większa prędkość tym układ robi się "sztywniejszy" Edytowane 27 Grudnia 2015 przez _quattro_ 1
turzol Opublikowano 27 Grudnia 2015 Opublikowano 27 Grudnia 2015 olej wymienilem na atf mobil czerwony, takim zalana byla maglownica zf. Zalej olejem takim jaki ma być fabrycznie, czyli zielony syntetyk G004000M2
soul87 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Źle mnie zrozumieliście. Podczas normalnego kręcenia na postoju jest leciutko jak na servotronica przystało jednak gdy zacznę kręcić jak najszybciej mogę to czuję slabniecie siły wspomagania.... Edytowane 27 Lutego 2017 przez soul87
House Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 czy servotronic tak ma ze jednak na postoju przy szybkim kreceniu kierownica wspomaganie lekko slabnie Servotronic mam zamontowany oryginalnie i nic takiego się nie dzieje. Kiedy auto stoi to czuć wyraźnie lepsze wspomaganie niezależnie od wykonywanych ruchów kierownicą. Po ruszeniu im większa prędkość tym układ robi się "sztywniejszy" Mam tai sam objaw. Na postoju, opony 235 i mozna paluszkiem obracac, im szybciej jade tym wspomaganie sztywniejsze. Jutro sprawdzę objaw o którym mówisz, czyli spróbuję na wolnych szybko przekręcić kierą i zobaczę czy jest różnica przy wolnym obracaniu i gwałtownym.
soul87 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Wymieniłem płyn z atfa na ori VW g00400m i i jest lepiej Edytowane 27 Lutego 2017 przez soul87
House Opublikowano 5 Stycznia 2016 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dziś dokładnie myślałem o tym temacie i sobie dokładnie sprawdziłem. Działa to tak, że powyżej 60km/h mogę puścić kierownicę i jest ona jakby hm.. mam takie wrażenie,jak bym opierał się kołem o krawęznik, czy wybój czy koleina auto praktycznie jedzie prosto przy zerowym wysiłku w trzymanie kierownicy. W każdym razie działa to bardzo pewnie i perfekcyjnie. Ps. Podłączałeś vaga?
soul87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Servotronic nie jest diagnozowany przez vag... Edytowane 27 Lutego 2017 przez soul87
piotrekb_tt Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Sprawdz czy na postoju przy wiekszych obrotach jest tak samo. Dodaj gazu np na 2500 obr i kręc. Sytuacja o jakiej piszesz jest normalna bo na jalowym biegu pompa nie jest na tyle wydajna zeby wspomagac caly czas z maksymalna siła.
soul87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) testowałem to już i bez zmian... Edytowane 27 Lutego 2017 przez soul87
piotrekb_tt Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 A nie masz wlasnie gdzies zagietego węża cisnieniowego, np zgnieciona jego stalowa czesc?
soul87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2016 jeszcze tego nie sprawdzałem ... ale nie sądze, jak zmieniałem magiel to nie zauwazylem.
DonDemon Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 A czy do serva nie potrzeba jest przypadkiem mocniejsza pompa ?
soul87 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 na forum nikt nigdy o tym nie wspominal, nawet w tutorialu. wszyscy jezdza na normalnych pompach z servo, poza tym w dokumentacji servotronica jest ze wymaga on do pracy 120 bar, i taka pompe wiekszosc audi ma
turzol Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 U mnie siedzi pompa 110bar fabrycznie i kręce kierą małym palcem na postoju przy servotronic. także pompa nie ma wpływu wg mnie na działanie układu
DonDemon Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ja w swojej a4 dokładałem servo, ze wzgledu na padniety magiel. Na postoju mozna było krecic palcem a przy wyzszych predkosciach układ wyraźnie sie usztywniał. Teraz majac b7 3.0 tez jest servo ale roznica miedzy malymi a duzymi predkosciami jest mniejsza.
soul87 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) odnośnie mojego problemu... przepłukalem caly układ specjalnym plynem czyszczącym, zregenerowałem pompe, wymienilem siteczki w zbiorniczku wyrownawczym, wymienilem siteczko i oringi w zaworze servotronika, przedmuchalem/przeczyscilem zawor servotronica... efekt > servotronic wyraznie mniej usztywna sie podczas jazdy > duzy PLUS Edytowane 27 Lutego 2017 przez soul87
bobikos Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 skoro problem jest po rozgrzaniu płynu to może trzeba się zastanowić nad wymianą chłodnicy wspomagania?
BeyerBrown Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ta od S4 wydaje się być całkiem przyzwoita
Rekomendowane odpowiedzi