Artur_8K0 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Siema! Wszyscy wstawiają swoje autka, więc postanowiłem pochwalić się swoim Jeżdżę nim od września tego roku (2015), kupiony w Szwajcarii z oryginalnym przebiegiem 127tys. km - prześwietlony na wszystkie możliwe sposoby... Kupiony od pierwszego właściciela - rok produkcji 05.2007. Wcześniej miałem B8 1.8 TFSI w Multitronicu - ale był goły do tego stopnia, że nawet navi nie miał w kolorze (co jest chyba ewenementem w B8) - jak pojechałem nim do serwisu Audi to gość powiedział że tak gołej B8 nie widział - do tego paliło 14-15 litrów, więc sprzedałem i kupiłem B7... Jest to silnik 2.0TDI 170 konny, quattro, BRD. Póki co wszystko jest w standardzie (prócz RNS-a (był BNS) i nakładek na pedały RS4). Wersja full S-line zewnętrzny i wewnętrzny. Wyposażenie dość zacne - m.in. - Bi-xenon skrętny z samopoziomowaniem + światła do jazdy dziennej - zawieszenie S-line z czerwonymi amortyzatorami (to twardsze) - QUATTRO - siedzenia S-line (materiał + skóra) - kierownica wielofunkcyjna, trójramienna S-line - gałka zmiany biegów S-line (perforowana) - full oświetlenie wnętrza (kubek, wizytownik, klamki, nogi przód i tył, podłokietnik, popielniczka, drzwi od spodu) - czarny sufit - grzane stołki (niestety bez pełnej elektryki, jedynie pompowanie lędźwi elektryczne) - kolorowy FIS - chłodzenie postojowe - moduł BLUETOOTH - tempomat - czujnik deszczu i zmierzchu - lusterko środkowe fotochrom - klimatronik - czujniki parkowania (tył) - z przodu nie chcę bo mi się nie podobają - pakiet zakupy w bagażniku (wieszaczki, siatki itp.) - zmieniarka - mc donald w podłokietniku, worek na narty itp. i wiele innych o których zapomniałem PLANY: - BNS na RNS-E - zrobione - nakładki na pedały RS4 - zrobione - ledowe podświetlenie rejestracji - zrobione - felga na lato 19 cali, a co za tym idzie Eibachy wejdą na pewno - wydech plus dokładka S4 - przyciemnienie szybek - nakładki na lusterka S4 - BOSE nagłośnienie plus blendy - kierownica TTs -(ścięta) - diody w przednie lampy (DRL plus postojówki) - skórzane boczki z roletkami - recaro (jak się trafi w dobrej kasie w ładnym stanie) - tunel środkowy od amerykańca (dość mam zalanego radia) - dekory w carbonie lub piano black (sam nie wiem co mi się bardziej podoba ) Ogólnie kierunek modów wygląda tak, że nie chcę pakować tu nic, co nie wychodziło fabrycznie w B7-kach... Ledy są wyjątkiem, bo wyglądają dużo lepiej, a fabrycznie nie było... Nie jest to moje jedyne (DROGIE) hobby, więc mody zapewne nie będą pojawiać się jeden za drugim Zapraszam do komentowania Foty (robione telefonem): WNĘTRZE: Pozdrawiam - Artur
marcinch001 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Powodzenia w modach . Fajnie ze quattro .
arek_cccp Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Fajny wypas i s line, planów do mocy nie masz żadnych ? Soft jakiś może ? 14-15l w 1,8tfsi? Tyle to moje 2.0tfsi 260HP+ quattro nie pali . A ojcu w 1.8tfsi 9l-10l wychodzi przy ~200kucach w ośce.
Artur_8K0 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2015 Plany co do mocy jakieś tam są, ale póki co nie sprecyzowane, więc nie będę się rozpisywał To było 1.8 TFSI w multitronicu - i rzeczywiście tyle chlało... Dla porównania znajomemu 1.8 TFSI w manualnej skrzyni (Audi A5) pali 9-10. Byłem nawet w serwisie Audi w Piasecznie zapytać o co chodzi z tym spalaniem, bo nie chciało mi się wierzyć żeby tak mały silnik tyle chlał. Szef serwisu sprawdził samochód wzdłuż i wszerz - wyszło że wszystko jest ok, ale zanim to zrobił powiedział że multitronic w tym silniku to spalanie wyższe o 3,5-4 litry... Więc po trzech miesiącach sprzedałem...
Bieniu Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Ciekawa przesiadka ;-) ale skoro było jak mówisz na pewno słuszna :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Artur_8K0 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Po drodze z B8 było jeszcze BMW E61 530xd i tej przesiadki trochę żałuję...
shakal Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Fajny Avant z fajnym serduchem pompowtryski juz zmienione na akcji serwisowej?? Jak planujesz dluzej pojeździć autkiem to zainteresuj sie pompą oleju Zazdroszczę napędu, u mnie mi trochę tego brakuje. Powodzenia w dalszych modach i bezawaryjnej eksploatacji Wysłane z iPhone Edytowane 31 Grudnia 2015 przez shakal
Artur_8K0 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Pompowtryski zrobione przez poprzedniego właściciela - "ołówek" w pompie oleju też Co do nadwozia to nie uznaję sedanów - zwyczajnie mi się nie podobają nie zależnie od marki i modelu, a Audi w szczególności
shakal Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 To tylko cieszyć sie jazda w takim razie Wysłane z iPhone
Binek1.8T Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pompowtryski zrobione przez poprzedniego właściciela - "ołówek" w pompie oleju też Co do nadwozia to nie uznaję sedanów - zwyczajnie mi się nie podobają nie zależnie od marki i modelu, a Audi w szczególności To juz chyba prawie ogolno przyjęte, ze jak audi to Avant
Artur_8K0 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pompowtryski zrobione przez poprzedniego właściciela - "ołówek" w pompie oleju też Co do nadwozia to nie uznaję sedanów - zwyczajnie mi się nie podobają nie zależnie od marki i modelu, a Audi w szczególności To juz chyba prawie ogolno przyjęte, ze jak audi to Avant Na pewno dla większości tak, ale na forum są projekty sedanów gdzie od samego patrzenia ślinka leci mimo wszystko swojego avanta bym na sedana nie zamienił
Norbas Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Fajnie skonfigurowane auto, graty zakupu Po przesiadce z E61 żałowałbym tylko jednostki napędowej Masz foto wieszaków w bagażniku ?
Artur_8K0 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2016 Foto zrobię i wstawię jutro Myślę nad kupnem dokładki od Cupry (w zasadzie jestem zdecydowany) tylko mam taki pomysł żeby pomalować ją w kolor nadwozia Robił ktoś coś takiego i ma może foto żeby się podzielić tym jak wyszło? Do mojej B7-mki wpadł komplet ledów od Tomnika cały środek - sufit, drzwi, nogi, oświetlenie pod słonecznikami, schowek - wnętrze barwa 6000k W postojówki też weszły ledy, jednak tutaj barwa to 4500k - wreszcie auto normalnie wygląda. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze DRL w ledzie, ale to niedługo Czekam też na aluminiową łapkę otwierania schowka podłokietnika, bo jak wiadomo, ori nie wytrzymała i pękła (dzień po tym jak zdążyłem się komuś pochwalić że moja się trzyma ) Zamówione też ori wycieraczki gumowe z serwisu Zastanawiałem się nad petexami, ale skoro napisałem że wszystko co możliwe będzie ori, to tego się trzymam Jako ciekawostkę wstawiam foto mojej drugiej pasji czyli downhillu gdyby nie rower, myślę że 85% planowanych modów w Audi oznaczonych byłoby jako ZROBIONE A to właśnie moja kolejna skarbonka
TOM3K Opublikowano 25 Stycznia 2016 Opublikowano 25 Stycznia 2016 podziwiam zmiany z b8 na b7, ale jeśli miałbym wybierać między gołą b8 i wypaśniętą b7 wybór prosty B7 . Musisz wykreślić dokładke z cupry bo nie jest ori
Artur_8K0 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2016 Jeśli chodzi o B8 które miałem, to była idealna baza dla kogoś kto chciałby zmienić w niej WSZYSTKO... Bo rzeczywiście wszystko tam było do wymiany... Siedzenia naleśniki, kierownica bez multi, navi czarno czerwone felga 16 cali, fis bez koloru, bez xenonu, bez ledów z tyłu - musiałbym wydać tyle co auto warte żeby doprowadzić je do należytego stanu - szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet że w B8 były navi bez koloru... Kupowałem ją na szwajcarskich aukcjach winterthur ze zdjęć... Wtedy byłem zielony w temacie aut i napalony. Jedyny plus - stan i przebieg 63000km 100% ori i to mnie głównie pokusiło do zakupu... Gdyby zamiast 1.8TFSI z potwornym spalaniem i multitronica był diesel z manualem to myślę że by została, ale z drugiej strony po zakupie, szukając odpowiedzi na pytanie dlaczego 1.8 tyle pali (?!) trafiłem na to forum i popatrzyłem na wyrezane na maxa B8-mki forumowiczów to decyzja była jedna - wypad z tym kondonem Później była E61 530xd no i jest B7 - szczerze mówiąc tej przesiadki żałuję, bo E61 była z przebiegiem 99tys km, full m pakiet no i silnik z x-drive... Ale decyzja była spowodowana potrzebami finansowymi (rozkręcanie firmy wiążący się z zakupem busa i furgonetki)... Jazda B7 mi się podoba (prócz trzeszczącej rolety bagażnika ), ale w przyszłości poszukam sobie jakiejś E61 lub jak finanse pozwolą F11
hejneken Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Słuszna decyzja, no i jeszcze quattro... będziesz zadowolony z B7 Co do rolety, możesz okleić taśmą izolacyjną uchwyty i będzie mniej trzeszczeć.
Artur_8K0 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Mam taką filcową taśmę - może to byłoby lepsze?
Pucek Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Mam taką filcową taśmę - może to byłoby lepsze? Taśma izolacyjna ale nie gładka tylko ta materiałowa, normalnie 2-3 razy przelatujesz te bolce/zaczepy z rolety i nic nie trzeszczy
afroo. Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jako ciekawostkę wstawiam foto mojej drugiej pasji czyli downhillu gdyby nie rower, myślę że 85% planowanych modów w Audi oznaczonych byłoby jako ZROBIONE A to właśnie moja kolejna skarbonka Piękna V10. Łańcuch w kąpieli na zimę, czy dopiero składasz? Taki sprzęt to wydatek nie dużo mniejszy niż B6. ; )
Rekomendowane odpowiedzi