Damian Wiszowaty Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam wszystkich Problem z chyba hamulcem z prawej strony, auto dosyć mocno ściąga nawet przy nie wielkich prędkościach, dodatkowo non stop świeci się kontrolka ABS a gdy ruszam z miejsca, to po paru sekundach zaczyna mrugać kontrolka wykrzyknika, czy to może mieć jakieś powiązanie ? I co może powodować te ściąganie do prawej strony ? Z góry dziękuję.
jacek70 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Może być parę rzeczy: stan tarcz, klocków, zawieszenia. Dobrze byłoby to sprawdzić. Co do ABS to sprawdź czujnik i ustawienie czujnika .
Damian Wiszowaty Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dzieki za odpowiedź, acz kolwiek tarcze po 3 miesiecznej przerwie delikatnie skorodowaly, natomiast tarcze i klocki są w tanie dobrym. Co do zawieszenia to pewnie takie sprawdzenie nie wystarczy, ale na nierownosciach jest cichutko.
Alfi Opublikowano 5 Stycznia 2016 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dobrze było by podpiąć vaga, pokaże to czy czujnik jest uwalony i który ewentualnie. Poza tym nie napisałeś czy to przód czy tył. Wnioskuję że przód skoro ściąga. Z przodu nie ustawia się czujnika, ale może być zabrudzony pierścień ABS lub czujnik.
Damian Wiszowaty Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Dobrze było by podpiąć vaga, pokaże to czy czujnik jest uwalony i który ewentualnie. Poza tym nie napisałeś czy to przód czy tył. Wnioskuję że przód skoro ściąga. Z przodu nie ustawia się czujnika, ale może być zabrudzony pierścień ABS lub czujnik. mNo tak tak, faktycznie sciąga przednia oś, a pod VAG'a podepne się w czwartek 7.01.16 i zobaczymy, Dzieki za odpowiedź. Dobrze było by podpiąć vaga, pokaże to czy czujnik jest uwalony i który ewentualnie. Poza tym nie napisałeś czy to przód czy tył. Wnioskuję że przód skoro ściąga. Z przodu nie ustawia się czujnika, ale może być zabrudzony pierścień ABS lub czujnik. Witam. problem został rozwiązany, co prawda nie podpinałem się jeszcze do komputera, ale pomogła wymiana łożysk w tylnym lewym kole. Na tarczy praktycznie nie było magnesu, który współpracuje z czujnikiem ABS wymieniłem również tarczę, kontrolka zgasła, przestało ściągać, lecz wciąż mruga kontrolka z wykrzyknikiem. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Damian Wiszowaty
enczu Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jeśli mruga kontrolka z wykrzyknikiem sprawdź stan płynu hamulcowego. U mnie hamowało wszystko normalnie, ale wlałem dobre pół butli - pomogło i nie ma wykrzyknika. Jeśli płynu jest dosyć i nadal jest kontrolka sprawdź czujnik ABS, może po takiej przerwie wystarczy piny przeczyścić, metoda prób i błędów
Damian Wiszowaty Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jeśli mruga kontrolka z wykrzyknikiem sprawdź stan płynu hamulcowego. U mnie hamowało wszystko normalnie, ale wlałem dobre pół butli - pomogło i nie ma wykrzyknika. Jeśli płynu jest dosyć i nadal jest kontrolka sprawdź czujnik ABS, może po takiej przerwie wystarczy piny przeczyścić, metoda prób i błędów Teraz już wiadomo, że kontrolka ABS ma powiązanie z tym wykrzyknikiem (u mnie) a jest to spowodowane pęknięciem koronki ABS ma tarczy hamulcowej tylnej. Więcej problemów na razie nie mam. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi