Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żadnego Kingston bo będzie płacz to raz. Dwa że 250GB bo są 5 razy lepsze / szybsze.

91a2e00fc5b66ba180b2ea822b2f40dc.jpg

Weź jakiś Crucial na który Cię stać.

Opublikowano

Nie potrzebuję aż tak dużego dysku. Od biedy na sam system to i 60GB by wystarczyło. A nie uśmiecha mi się płacić za niewykorzystane miejsce tylko dlatego, że jest 'lepsze'. Jesteś pierwszą osobą, która odradza Kingstona. Co z nim wg Ciebie nie tak?

Opublikowano (edytowane)

W uja polecieli kiedyś seria v300 i już im nie wierzę. W Samsungu 840 też złom, miałem Evo 850 dla mnie osobiście też złom.Albo Pro albo nie Samsung.

Jak zaglebisz się w technologię pamięci zrozumiesz że 60 szybko padnie. Im więcej pustego miejsca na ssd tym lepiej, szybciej i dłużej pracuje bezawaryjnie.

Bardzo ważny jest użyty kontroler i technologia pamięci MLC, SLC, TLC.

Poczytaj sobie i dokonaj właściwego wyboru. A czy masz sate 2 czy 3 to już pikuś.

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/kingston_ssdnow_v300_fw521a_test_nowej_wersji_tanich_dyskow_ssd

Edytowane przez POWER-KRIS
Opublikowano

Wszystko fajnie ale mi te cyferki nic nie mówią. Pytam jako laik co warto kupić w podobnej cenie, a nie jakiej technologii użyto.

Opublikowano (edytowane)

http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/12822060

Lub jak możesz dorzucić wersję 250GB.

Ewentualnie Transcendent

http://www.ceneo.pl/37771612;0280-0.htm#tab=click_scroll

Opublikowano

Dzięki. :thumbup1:

Opublikowano

kingston miał faktycznie wpadkę z dyskami v300, ale problemem okazały się pamięci Microna i od tamtej chwili chyba wszystkie ich dyski (v300) są na toshibie. Z resztą z tego co pisze kolega afroo to dysk potrzebny mu tylko na system (choć to dla mnie trochę dziwne), a resztę danych będzie trzymał na innym dysku, więc ja bym nie szukał dysków bóg wie jak drogich. Dla kogoś kto trzyma bardzo ważne dane na dysku ssd zostaje tylko kupno dysku stosowanych w serwerach, ale tu ceny zakrawają o ból głowy.

co do wielkości dysku to zgadzam się z kolegą POWER-KRIS, ze względu na sposób działania (raczej "psucia") dysku ssd warto kupić większy niż mniejszy

Opublikowano

Ja mam bardzo dobre doświadczenie z HyperX 3K, zarówno 120gb jak i 240gb i moim zdaniem do zwykłego, domowego użytku nie ma sensu podchodzić do tematu tak, jak kolega Power-Kris

Wysłane z mojego Galaxy S6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki jeszcze raz za opinie. Podany wcześniej SanDisk Plus 120GB odpowiada mi cenowo więc na niego się zdecyduję.

Co do potrzeby dysku na sam system to wymusił to niejako mój obecny dysk, na którym system zwyczajnie się już nie mieści, a żeby nie tracić pozostałych danych wolę wrzucić szybszy dysk i na nim instalować system. Tak to sobie wykombinowałem. Nie chcę też inwestować nie wiadomo jakich pieniędzy w leciwy już sprzęt bo za parę lat stacjonarki mogę już nie potrzebować.

Opublikowano

Faktycznie się pomyliłem jak patrzyłem na specyfikację tej płyty Gigabyte :facepalm:

Kupuje się większe dyski bo w przeliczeniu na GB wychodzi to taniej, szczególnie, że sam napisałeś, że Ci brakło nagle miejsca :P . 60 GB na win7 to mało ... Swoją drogą dyski SSD przeważnie są rozmiarów 2.5cala więc nic nie szkodzi podpiąć do nowego laptopa jak PC nie będzie potrzebny ;)

POWER-KRIS : a jakieś merytoryczne argumenty na " W Samsungu 840 też złom, miałem Evo 850 dla mnie osobiście też złom.Albo Pro albo nie Samsung. " ?

Wbrew pozorom kontrolery montowane przez Samsunga nie robią problemów, a jak szukałem dla siebie to patrzyłem wg któregoś aktualnie cenionego kontrolera, a potem się okazało ,że dysk nie gada z nowym laptopem ...

Druga sprawa cena Evo 250Gb było ok 450zł , PRO wg tego zestawienia co podałeś 600zł, i tak tego nie wykorzystam, że ma więcej operacji na sekundę w codziennym użytkowaniu :P

Żeby nie było, nie neguję też tego co zaproponowałeś, bo nie jestem na czasie a widać, że cena/ marka jest OK. Jestem ciekaw co wiesz na temat Samsunga, a co ja powinienem wiedzieć :P

Opublikowano (edytowane)

Poczekamy zobaczymy. 840 to cały net wie że złom. 850 Evo miałem i już nie chce bo Vertex 2 3.5 cala jest według mnie lepszy.

Troszkę tego przewalilem już mam własne zdanie.

Opinie o Evo zawsze wystawiają ci co mieli HDD i to ich pierwszy dysk, a takiemu napewno super. [emoji12] Ewentualnie ci co mieli pierwsze vertexy.

Mi niestety nie odpowiada bo... przerywa, laguje, lub na coś czeka.A czas raczej to potwierdzi. Komfort pracy na plextorze lub toshibie w tej samej kasie zdecydowanie lepszy mimo mniejszej pojemności.

Czekam kiedy się rypnie co skopali w Evo, bo Pro działa super.

Opublikowano

Jeśli masz wystarczająco duży budżet to kup samsunga ssd 850 256 PRO( 128 gb to mało i sie nie opłaca) do tego na magazyn dysk 1TB WD seri BLACK( troche droższe od pozostakych serii wd) lub serie green i bedziesz zadowolony.

Jak nie chcesz wydawac az tyle na ssd to mozez wziac cruciala tak jak napisał POWER-KRISS.

Opublikowano

Dzisiaj zainstalowalem dysk INTENSO 128 GB i jak narazie ok, predkosc pod sata II mierzona w konsoli cmd 220 mb/s jest to moj pierwszy dysk ssd wiec roznica w predkosci potezna, start swiezego win7 ok 20 sek, zobaczymy jak poinstaluje potrzebne programy, narazie jest ok.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzisiaj zainstalowalem dysk INTENSO 128 GB i jak narazie ok, predkosc pod sata II mierzona w konsoli cmd 220 mb/s jest to moj pierwszy dysk ssd wiec roznica w predkosci potezna, start swiezego win7 ok 20 sek, zobaczymy jak poinstaluje potrzebne programy, narazie jest ok.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Ustaw sobie TRIM od razu na tym dysku

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230/strona/10925.html