Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AUDI A4 B8 LIFT 2.0TFSI S-LINE QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten Tiptronic nie ma launch controla. Przy normalnym starcie nie będzie większej różnicy w przyszpieszeniu.

Ale w trakcie jazdy skrzynia jest zdecydowanie bardziej mulasta. Bez porówniania do S-Tronica czy np. 8 biegowych automatów ZF w nowszych BMW.

Opublikowano

W Audi też siedzi konstrukcja ZF...

Czyżby BMW im więcej posmarowało, że dostali lepszą skrzynię...? :wink:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Ten Tiptronic nie ma launch controla. Przy normalnym starcie nie będzie większej różnicy w przyszpieszeniu.

Ale w trakcie jazdy skrzynia jest zdecydowanie bardziej mulasta. Bez porówniania do S-Tronica czy np. 8 biegowych automatów ZF w nowszych BMW.

Jak dla mnie ten Tip jeździ bardzo fajnie, przy 200km/h trzyma tylko 3000 obr.min. i najważniejsze, że jest bardziej wytrzymały. Różnica w przyspieszeniu jest pewnie nie wielka, więc nie będę się podniecać ile jest szybszy S-tronic, bo to tylko samochód rodzinny. Jak będę chciał powariować, to kupie sobie GTR-a :-)

Opublikowano

Nowy tiptronik 8 biegowy ZF w Audi także ma lunch control np. 3.0 bitdi RS-y itp.

Opublikowano

W nowym S4 B9 wyczytałem, że będą montować klasycznego, 8-mio biegowego, tipa... w S4 B8 był S-tronic. Chyba nie jest tak źle z tą skrzynią jeśli chodzi o osiągi :wink:

Opublikowano

Nie no, o czym dyskusja?:-) Różnica grubości lakieru? Na dsg w autach pow.100kkm trzeba uważać. Ale jeździ się przyjemniej jak tipem:-) Nie ma wrażenia jazdy paleciakiem.

Opublikowano

W nowym S4 B9 wyczytałem, że będą montować klasycznego, 8-mio biegowego, tipa... w S4 B8 był S-tronic. Chyba nie jest tak źle z tą skrzynią jeśli chodzi o osiągi :wink:

Bo ładnie zwiększyli moc.

Poza tym w 3.0 TDI będzie Tiptronic.

Ale nawet w USA do 2.0 TFSI będą już montować S-Tronic.

Opublikowano
Bez przesady, z 333KM/440Nm na 345KM/500Nm. Audi ma w ofercie S-tronic'a zdolnego przenieść 600Nm (montowany jest np. w A6 3.0TDI 272KM/580Nm)

Skrzynia w nowym S4 będzie miała oznaczenie ZF 8HP55A. Z tego co wyczytałem na Autokult powód zastosowania klasycznego automatu jest następujący:

"Zapomnijcie o przekładni S-tronic. Nie tylko Audi przekonało się, że lepszy jest 8-stopniowy automat z tradycyjnym konwerterem momentu obrotowego, ciasno zestopniowany, co umożliwia wyciśnięcie z samochodu jeszcze lepszej elastyczności i niższego zużycie paliwa. Ponadto, więcej przełożeń pozwala na spontaniczną reakcję, co w połączeniu z niezwykle szerokim zakresem maksymalnego momentu obrotowego silnika podnosi osiągi do jeszcze wyższego poziomu niż kiedykolwiek. Natomiast podczas spokojnej jazdy oddaje kierowcy do dyspozycji długie przełożenie finalne i możliwość jazdy w trybie żeglowania."

Zresztą nieważne szczegóły, najważniejsze by model jako całość był nie gorszy niż poprzednik :wink:

PS. Audi S7 (450KM/550Nm) ma S-tronic'a... raczej wykluczyć można zatem problemy techniczne (mocowe).

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

No to z momentem polecieli na 500 Nm czyli jak w 3.0 TDI, gdzie w B8 już nie stosowali S-Tronica.

Nigdy nie wchodziłem w szczegóły jaki gdzie dokładnie jest model skrzyni.

Jak będzie taki ZF jak w nowszych BMW to spoko, jak powtórka skrzyni 8-biegowek Tiptronic z B8 to niefajnie, bo ta skrzynia jest "mułowata".

Opublikowano
  • Autor

To wygląda na to, że będzie dokładnie ten sam Tiptronic ZF 8HP55 jak w moim modelu :-)

Opublikowano

O ile Wikipedia nie kłamie ;)

Soft sterujący w S4 może być inny.

Opublikowano
PS. Audi S7 (450KM/550Nm) ma S-tronic'a... raczej wykluczyć można zatem problemy techniczne (mocowe).

Diabeł( jak zwykle) tkwi w szczegółach. DSG DL501 która siedzi w "zwykłej" B8 ma słabsze sprzęgła, flansze na tył "wciskana", słabszą mechatronikę, i tnie niuta niesamowicie w fabrycznym sofcie. Wszystko w porównaniu do s-ki. Nie mam pojęcia co jeszcze innego jest w A7 czy w Macanie gdzie tez jest ta skrzynia. Jedno jest pewne i gwarantowane: nie dostaniecie żadnego bonusa od audi. Nawet gdyby kosztował tylko 5 centów. Moje A4 na stronicu miało ogromne problemy z E921 2.0 w dieslu i manualu :kox: FWD w multi lepiej sie bujała :decayed:

Opublikowano

Dziwne zatem, że nie zdecydowali się włożyć mocniejszych sprzęgięł... albo od razu całej skrzyni s-tronic od S7 :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Dzwoniłem dzisiaj do CompSportu, szacowany przyrost mocy 300KM i 440Nm.

Co o tym myślicie ?

Opublikowano

Spr. co powie Wojtek z Dynosoft 440 Nm mam w CR.

Opublikowano

szacowany przyrost mocy 300KM i 440Nm

Trzecia generacja :) Tylko program to 290/420. Wyżej to...Musi się ktoś wypowiedzieć kto się zna na turbinach o jej realnych możliwościach :)

Opublikowano
  • Autor

szacowany przyrost mocy 300KM i 440Nm

Trzecia generacja :) Tylko program to 290/420. Wyżej to...Musi się ktoś wypowiedzieć kto się zna na turbinach o jej realnych możliwościach :)

Podobno samym softem 300KM i 440Nm. Chyba się umówię i zobaczymy co z tego wyjdzie :-)

Kto jest w stanie ogarnąć moje TFSI od a do z ? Możecie kogoś polecić ?

Mam na myśli strojenie po kablu, oczywiście z hamownią i zdjęcie limitera prędkości.

Compsport Łodz - brak hamowni.

Rogal - brak możliwości usunięcia limitera.

Dynosoft- brak możliwości zrobienia po kabelku.

Masters - nie robili takiego autka.

Edytowane przez szogun555

Opublikowano

A to ciekawe. CompSport w Łodzi nie ma hamowni 4x4? :o

Masz limiter do 207 km/h?

Ja planuję wybrać się do Kreatora Mocy, ale mi chodzi tylko o podniesienie mocy.

Opublikowano
  • Autor

A to ciekawe. CompSport w Łodzi nie ma hamowni 4x4? :o

Masz limiter do 207 km/h?

Ja planuję wybrać się do Kreatora Mocy, ale mi chodzi tylko o podniesienie mocy.

U mnie limiter jest ustawiony na 210 km/h

Z tego co się dowiedziałem Compsport w ogóle nie posiada hamowni w Łodzi, hamują auta w firmie zajmującej się instalacją gazową Nagaz, wysyłają oprogramowanie do Bielska i z powrotem wraca gotowiec....

Kreator Mocy średnio jest polecany.

Edytowane przez szogun555

Opublikowano

Program jak program, nie jest to jakoś wielce skomplikowane. Przy grubszych modach szukałbym wyspecjalizowanego tunera.

Jakaś kpina z tym CompSportem i brakiem hamowni.

Kreator Mocy ma chociaż na miejscu hamownie 4x4. Na stronie można sobie zobaczyć że ładnych parę sztuk 2.0 TFSI (w tym te poliftowe) robili. Auta z USA i limitery to niby też dla nich nie problem.

Edytowane przez komoornik