Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana tarczy tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Wymieniałem tarcze i klocki z tyłu. Gdy próbowałem wcisnąć tłoczek hamulcowy ( z użyciem odpowiedniego przyrządu ) uszkodziłem zewnętrzną osłonę przeciwpyłową tłoczka - zaczęła mi się obracać razem z wkręcanym tłoczkiem i pękła. I tu mam pytanie, czy można ją wymienić bez rozbierania cylinderka? Wolałbym uniknąć odpowietrzania układu.

Opublikowano

Nie

Opublikowano

Dzięki :unsure:

Opublikowano

Ale najpierw musisz zdjąć zacisk.

Nie rob tego na aucie bo narobisz sobie syfu. Pilnuj zbiorniczka plyn ma byc pod korek.

Opublikowano

Boję się, że ten giętki przewód hamulcowy będzie ciężko odkręcić, więc chyba najpierw spróbuję się pogimnastykować na aucie. To prawda, że jeżeli wcisnę pedał hamulca "w podłogę" i tak go zaprę o kierownicę (co i tak muszę zrobić chcąc wyjąć tłoczek) to układ się nie zapowietrzy? I jeszcze zapytam, jak wkręcacie tłoczek to gumową osłonę cylinderka zdejmujecie z jednej strony z tłoka? U mnie była tak zapieczona, że próby jej zdjęcia zakończyły się uszkodzeniem gumki. :(

Opublikowano

Przewod popusc jak zacisk bedzie jeszcze na jarzmie. Potem odkrec zacisk od jarzma a nastepnie od przewodu.

Opublikowano

Zrobiłem tak jak radził kolega Dev i wszystko ładnie wyszło :hi:Można zamknąć.