Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piaskowanie kolektora dolotowego TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mozliwość wypiaskowania sobie kolektora dolotowego od środka.

Tu powstaje moje pytanie:

Czy nie wpłynie to na wariowanie komputera, bo przecież powietrze będzie mialo mniejszy opór, a może coś innego spowoduje nie na plus?

Już zapomniałem jakie są czujniki w układzie dolotowym.

A co myślicie o wypiaskowaniu kolektora wylotowego? Pomoże to cos?

Oczywiście pierw pozbyłbym się kata.

Opublikowano

Możesz go śmiało piaskować, bo tam nie ma w kolektorze żadnego czujnika, inna kwestia jest taka, że raz dwa Ci go pokryje tłustą warstwą olejową i tyle z tego wyjdzie :)

Opublikowano
Możesz go śmiało piaskować, bo tam nie ma w kolektorze żadnego czujnika, inna kwestia jest taka, że raz dwa Ci go pokryje tłustą warstwą olejową i tyle z tego wyjdzie :)

To ze nie ma czujnika w kolektorze to wiem. Chodzilo mi jakie sa wogole w dolocie i czy na nie to cos wplynie. A co z tego ze warstwa oleju bedzie ale nie bedzie taki chropowaty przez co powietrze ma zawirowania.

Opublikowano

Jest wcześniej czujnik temperatury powietrza, poza tym nic. O tej warstwie oleju mówię dlatego, że jak już ładnie tam zalegnie, to będzie calusieńki gładki :) Widziałem dwa rozebrane kolektory, w tym mój i tam warstwa skutecznie likwidowała chropowatości.

Ale oczywiście nie ma co zaprzeczać, masz możliwość, to piaskuj, na pewno mu nie zaszkodzi, a nóż coś zyskasz na elastyczności :)

Opublikowano

No to jak mowisz, ze tam taka ladna warstwa oleju jest to chyba nie ma sensu. Zreszta tak mysle co mi to da jak w glowicy nie bedzie wypiaskowane. Robic tak tylko dla zabawy to nie ma sensu.

Inne osoby mowia ze "szkoda zachodu" i chyba maja racje.

Opublikowano

wypaiskuj z zewnątrz i bedziesz miał czysty a potem to juz polerka na lustro :mrgreen:

Opublikowano
wypaiskuj z zewnątrz i bedziesz miał czysty a potem to juz polerka na lustro :mrgreen:

W takie cos to ja sie nie bawie. Bo to by pasowalo wszystkie elementy aluminiowe tak zrobic, a mi sie nie widzi wszystko rozbierac.

Opublikowano

Jak masz możliwość to wypiaskujnapewno to nie zaszkodzi.......no a potem napiszesz jakie są efekty :wink:

Opublikowano

Widzialem gdzies zdjecie jak wyglada poczatek kolektora z niezatkanym EGR i wygladal przerazajaco. Wiec sobie pomyslalem ze zatkam EGR i zrobilem to juz dawno, a ze pozniej wyczyszcze kolektor. Ale wpadlem na pomysl wypiaskowania i co do tego mam mozliwosc to zrobic. Wiec raczej to nie zaszkodzi. Poczekamy jak bede mial czas to wyjdzie w praniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...