Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odczyt prędkosci z ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ecu nie zmieniałem kodowania, zmieniałem skrzynie z 5 na 6 więc jesli jest to kodowalne z poziomu vcds'a to zapewne tu lezy problem. Dam znac jak sprawdze

Opublikowano

Przedostatnia cyfra masz 0 a powinnl być 1 - może być tak że nie przyjmie tego kodowania bo z avj chyba nie było skrzyń 6 biegowych , ale nawet jeżeli przyjmie a masz skrzynie z przełożaniami innymi niż fabrycznie zgrane z 1.8t to i tak tempomat nie będzie funkcjonował....

Opublikowano

Naszybko patrzyłem i pomyłka, jednak kodowania nie przyjmuje, co ciekawe nie da sie nawet zmienic na automat, nawet po zalogowaniu do sterownika, 

Edytowane przez tomek3815

Opublikowano

Koledzy mam problem z zegarem prędkości. W trasie w pewnym momencie zauważyłem, że nie działa prędkościomierz -tzn pokazuje zaniżoną wartość. Lece ok 140 a on 50 pokazuje.  Auto z 2001 r 2.0 ALT . Czujnik prędkości w skrzyni wymieniony na helli. Nic to nie pomogło. Test zegarów zrobiony - działają -więc to nie licznik (już myślałem że silniczek padł). Zatem komunikacja komputer-licznik też jest ok.  Brakuje mi tylko sprawdzenia vagiem odczytu prędkości podczas jazdy - ale mam słabą baterię w lapku i dopiero coś kombinuję.  Mechanik, który właśnie wyjechał na wakacje wspomniał, że to może być jakiś ślimak w skrzyni który daje impuls do czujnika  - jest coś takiego ? Z tego co wyczytałem, w moim roczniku odczyt prędkości jest z czujnika w skrzyni a nie z ABSu. Błędów ABS ani innych nie ma. Dodam jeszcze, że nie było żadnego swapu silnika ani skrzyni

Edytowane przez zen86

Opublikowano

Podepnij sygnał z abs tak.jak jest to opisane w tym temacie i zobacz czy problem ustąpił

Opublikowano
W dniu 22.08.2020 o 13:16, tomek3815 napisał:

Naszybko patrzyłem i pomyłka, jednak kodowania nie przyjmuje, co ciekawe nie da sie nawet zmienic na automat, nawet po zalogowaniu do sterownika, 

Do automatu jest innu soft dlatego ecu z manuala nie puści kodowania 

Opublikowano
W dniu 24.08.2020 o 14:48, tomek3815 napisał:

Podepnij sygnał z abs tak.jak jest to opisane w tym temacie i zobacz czy problem ustąpił

Nie chciałbym aż tak rzeźbić.

Dodam, iż zauważyłem również czasowe zapalnie się rezerwy - np podczas hamowania, ale nie za każdym razem. Sporadycznie. 

Czy ktoś wie w jakich blokach i na którym kanale  sprawdzić prędkość z czujnika w skrzyni  oraz z absu ?

Opublikowano

w liczniku klikasz po kolei bloki pomiarowe i znajdziesz - można też w zegarach zmienić odczyt na ABS , wymaga to edycji wsadu - mogę ogarnąć bo widzę że jesteś z Poznania?

Opublikowano
4 godziny temu, Banan napisał:

w liczniku klikasz po kolei bloki pomiarowe i znajdziesz - można też w zegarach zmienić odczyt na ABS , wymaga to edycji wsadu - mogę ogarnąć bo widzę że jesteś z Poznania?

Ok poszukam bloków.  Czy aby na pewno w moim roczniku odczyta po ABS ?  Tak, okolice Poznania.

Znalazłem prawdopodobny numer tego pierścienia w skrzyni - 012409182C. Zastanawiam się tylko - jakby pękł i się nie obracał to licznik wcale by nie działał. Gdyby połówka się obracała, to by pokazywał połowę prędkości (odczyt co drugi impuls) a mój pokazuje do ok 50km/h.

EDIT:

wartość prędkości w Engine pokazuje tak jakna liczniku - zaniżona, natomiast w ABS wszystkie 4 czujniki wskazują prawidłową wartość (większą niż na liczniku). Wychodzi na to, że to ten pierścień prędkościomierza w skrzyni.

Edytowane przez zen86

Opublikowano

no bo silnik dostaje sygnał z licznika :wink:

tak można przestawić na ABS - zapraszam na próbę , będzie szybciej niż zabawa z tym pierścieniem 

Edytowane przez Banan

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Audi a4 b7 1.8t 2005 rok potrzebowałem predkosci pojazdu do samopoziomowania świateł  znalazłem ja w kostce zielonej pin 9 cieki biało niebieski kabel .Jeżeli chodzi o sterownik Abs wychodzi on z piny 36.Wszystko hula i pokazuje w blokach prędkość pojazdu jak trzeba ???.Wcześniej pisałem o pinie 14 czarna kostka w słupku A ale to był błąd nie dzialalo tak jak trzeba za co przepraszam?

20200922_125520.jpg

20200922_125216.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, odgrzewam. Jestem po zmianie skrzyni z FTZ Q (5b) na GJW Q (6b) , silnik AVJ 2002r.Uważnie  czytając temat doszedłem do wniosku, że potrzebuje tylko pociągnąć sygnał z Abs (pin nr  33) do zielonej kostki licznika (pin nr 5) , teoretycznie wszystko powinno działać wraz z tempomatem do biegu 5. Prosiłbym tylko o potwierdzenie 

Edytowane przez S3WCIO

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

A czy przypadkiem nie wystarczy zrobić mostka z pinu nr 33(sygnał prędkośći) z ABS do 1 pinu w kostce od impulsatora. 

Wydaje mi się że impulsator idzie do licznika do pinu nr 5.

Pozdrawiam