jumponion Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Witam. Jako iż jest to mój drugi temat, postaram się o krótce napisać co i jak. Zakupiłem audi a4 b5 z 1999r Ma dosyć bogate wyposażenie , jednak nie wszystko działa jak powinno Sprawa dotyczy czujników parkowania. Jak włączam wsteczny - słychać piii (włączają się czujniki) Jadę do tyłu, zbliżam się do przeszkody i nic .... Druga osoba zaczęła zasłaniać ręką czujniki jeden po drugim, i tylko jeden boczny piszczał (tylko po zasłonięciu). Co z nimi może być nie tak ? Robię w tym aucie wszystko co jest do zrobienia, jednak nie mam zbyt dużo pojęcia, dlatego potrzebuję rady. Może jest ktoś na forum, kto w vagu sprawdzi mi wersję wyposażenia mojego audi ?
strikerrr11500 Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Wyposażenie sprawdzisz po kodach z naklejki we wnęce bagażnika tam gdzie jest koło bądź w książce serwisowej. Masz na internecie dekodery.Co do czujników może po prostu styki zaśniedziały ? Sprawdź od wewnętrznej strony połączenia, przeczyść.
David91gtr Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Któryś z czujników masz uszkodzony, wbij wsteczny i przyłoż ucho do czujników i zobacz czy cykaja, jesli nie to do wymiany.
Mad_Maxs Opublikowano 30 Czerwca 2016 Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Dopiszę się do tematu, bo mam podobny problem. Nie działa mi skrajny prawy czujnik. Pozostałe "cykają", co potwierdza VAG, podając odległości od przeszkody. Kupiłem więc używany oryginał, ale po założeniu, nadal cisza.. tzn. jest sygnał o awarii systemu, ale czujnik milczy. Zna ktoś rozpiskę pinów we wtyczce czujnika? po mojemu na dwóch powinno być zasilanie, a trzeci sygnałowy czy jakoś tak. Biorę pod uwagę że uwalony może być zakupiony czujnik, ale zanim zacznę go reklamować, to chcę sprawdzić wiązkę Czy wszystkie czujniki są takie same? mogę spokojnie przepiąć np. środkowy-prawy w miejsce skrajnie prawego? Niby ETKA pokazuje że to jeden i ten sam czujnik, ale zawsze wolę zapytać bardziej doświadczonych w tej materii Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Mad_Maxs
Mad_Maxs Opublikowano 1 Lipca 2016 Opublikowano 1 Lipca 2016 Dzieki za odpowiedz. A co z literami przy numerach czujnika? Widzialem ze sa bez litery i takie z A lub B na koncu. Te z B maja wejscie na wtyczke pod katem, ale czy poza tym jest miedzy nimi jakas roznica?
Banan Opublikowano 1 Lipca 2016 Opublikowano 1 Lipca 2016 Ty masz 275 bez literki , z A jest taki sam ale do malowania Działać będzie każdy ale jak wtyczka pod innym.kątem to nie wejdzie musi być 90 stopni
Mad_Maxs Opublikowano 1 Lipca 2016 Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Banan i tu cię zaskoczę, bo przy zakupie miałem założony właśnie z B i jakoś to upchnęli, chociaż wyjęcie go bez demontażu zderzaka, nie było łatwe. Kupiłem właśnie bez literki bo takie sugerowała ETKA jutro w wolnej chwili zrobię przekładkę z innym i zobaczymy czy zagada Gdyby jednak okazało się, że walnięta jest wiązka, gdzie znajduje się moduł od PDC? Edytowane 1 Lipca 2016 przez Mad_Maxs
Banan Opublikowano 1 Lipca 2016 Opublikowano 1 Lipca 2016 Pod tylną kanapą , ale jak już to wiązka będzie strzelona gdzieś w zderzaku. Zderzak to chwila , szkoda ręce kaleczyć.
Mad_Maxs Opublikowano 2 Lipca 2016 Opublikowano 2 Lipca 2016 Udało się zrobić przekładkę czujnika środkowego prawego, w miejsce prawego i tam zadziałał. Czujnik kupiony na alledrogo wyrzuca na kompie błąd FAULTY, więc jest definitywnie uszkodzony. Zaczyna się proces reklamacji.. tak to jest jak się wystawia coś niesprawdzonego :/ Montował ktoś te zamienniki z allegro za 50 zł z wysyłką?
Rekomendowane odpowiedzi