MemberA4 Opublikowano 29 Marca 2016 Opublikowano 29 Marca 2016 Panowie miał ktoś taki przypadek lub podobny? Na początku po wymianie kpl sprzęgła z dwumasą było wszystko OK aż do czasu gdy na liczniku po wymianie minęło blisko 5tyś km. Na luzie, po przejechaniu kilku km nie za każdym razem słychać charakterystyczne cykanie które po wysprzęgleniu zanika, lecz po chwili znowu wraca(sądzę że to sprężyny w dwumasie). Po wciśnięciu sprzęgła jest jeszcze również słyszalne delikatne furkotanie koła które po nagrzaniu silnika i skrzyni się ucisza lecz nie do końca. Najbardziej słyszalne jest to po pierwszym uruchomieniu auta.Takie same objawy miałem przed wymianą na starym oryginalnym kole również LUKa. Całość zamontowałem sam według wytycznych ELSY i producenta. Czy jest szansa na wymianę gwarancyjną bo mam na ten zestaw jeszcze ponad rok gwarancji. Oprócz tych dźwięków wszystko działa dobrze i jak narazie nic się nie nasila. Koło przed montażem sprawdzałem czy nie jest wadliwe tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=h2QvS35ddm0 Osiowo żadnych luzów nie było choć producent dopuszcza 1,6mm Liczyłem również liczbę zębów (oznaczenie maks. kąta przyłożenia) i tak jak producent podał miało być 7 i tak było bo kąta przyłożenia w stopniach nie miałem jak zmierzyć. Dopiero w wakacje będe miał możliwość zajrzeć do sprzęgła bo wtedy zrzucam skrzynie i mam nadzieję że nie będzie przymusu robić tego wcześniej. Trafiło się komuś wadliwe DKZ z firmy LUK?
MemberA4 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Opublikowano 25 Lutego 2017 Odkopuje swój temat bo znowu chyba trafilem na bubel sygnowany logiem LUKa. Jeden wytrzymał 17kkm zestaw do AWXa Teraz po zaledwie 4 dniach od montażu kompletu nówki sprzęgła z dwumasą 240mm do moich uszu zaczęły dochodzic z pod auta dźwięki. Jak myślicie zrzucać skrzynie i iść z reklamacja na ten badziew? Mam szanse na wymiane na drugie wolne od wad?
bolo1500 Opublikowano 26 Lutego 2017 Opublikowano 26 Lutego 2017 u mnie w listopadzie wymieniony zestaw na luka dwumas + sprzeglo i czasem szczegolnie jak były mrozy to na cieplym silniku było słychać ten dzwiek. Teraz jak troche mrozy odpusciły to cisza. Czasem tez było slychać jakby chrobotanie delikatne ze skrzyni które również się uciszyło ? przejmować się? https://www.youtube.com/watch?v=V178m4V_Fjk
kamil-vag Opublikowano 28 Lutego 2017 Opublikowano 28 Lutego 2017 Kiedyś na forum rozmawiałem z kilkoma "kumatymi" użytkownikami o tych nowych dwumasach - wniosek był jeden - jeździć jak najdłużej na tym co wsadzone ORI - niech dzwoni, niech lekko drga, ale jeździć do granicy możliwości, aż dopiero zacznie mocno napierdzielać... Teraz sprzedają takie badziewie, że szok... nie ma żadnego porównania z tym co było wsadzane ORI. Druga sprawa, wielu użytkowników szuka okazji cenowej itd... na allegro są po taniości. Ale tak naprawdę do końca nie mamy pewności czy to są oryginalne produkty czy mocno udane podróbki... teraz chińczyki potrafią ładnie wszystko odwzorować Ale wracając do problemu, wielu użytkowników się skarżyło na takie szybkie zużycie nowego koła... Może dochodzi jeszcze kwestia montażu ? Dobre wycentrowanie ? Nie wiem, może ktoś jeszcze coś doda od siebie
Rekomendowane odpowiedzi