Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak komunikacji z modułem drzwi kierowcy błąd 01331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup używkę i przełóż.

Opublikowano

Dokładnie kup uzywke i przełóż ja miałem to samo ale duuuzo gorszym stanie kupiłem u siebie w mieście kostkę za 5 zł na szrocie w super stanie ?.Miałem trochę problemów z wyjeciem pinów ale po długiej walce wyjelem cieniutka igła.

Opublikowano

Dwa razy kupowałem używki i zawsze było to samo po roku czy dwóch padały.

Sztywne przewody pękały najczęściej w przelotce  w miesiącach zimowych kiedy przewody były sztywniejsze..

Używki są już najczęściej "stare" i długo nie posłużą.

Jest na to rozwiązanie, które mam już ze 4 lata i wszystko śmiga jak potrzeba.

Są w necie do dostania zestawy naprawcze.

W skład zestawu wchodzi kostka wraz z obsadzonymi pniami i po poło 30 cm przewodu z każdego pinu.

Różnica jest taka że przewody są silikonowe czy też  z czegoś podobnego miękkie jak kondon nawet na mrozie nie ma możliwości żeby popękały tak jak używki.

Do zestawu jest tez komplet specjalnych zacisków, których się nie lutuje.. +  instrukcja co do kolorów..

Opublikowano

No ale on miał kupić używkę i przełożyć piny a nie kable. Czytaj ze zrozumieniem.

• 1 rok później...
Opublikowano

odswieze temat - odlaczony aku na kilka dni, po powrocie i wlozeniu aku zaczelo szalec zabezpieczenie w aucie. Chcac to ogarnac dochodzimy do sedna sprawy

1. błąd 01331 - komunikacja na 1 przewodzie. 

Najprosciej zobaczyc wiazke w drzwiach Rzeczywiscie wygladalo to slabo. Co wiecej jeden przewod (z tych skrecanych) ulamany. Lutownica, piwko i mamy calosc ogarniete. Wtyczka ok. Blad skasowany. 

I niby czlowiek juz sie ludzi ze wszystko ok, ale blad powraca. 

Aby bylo ciekawiej - WSZYSTKO dziala prawidlowo. I zamek centranlny, elektryka szyb, lusterka, glosnik itd. 

Pomysly co sprawdzic? Podejrzewam, ze blad lezy gdzies indziej ale nie wiem jak diagnozowac linie CAN. 

EDIT - czy problemem moze byc przedluzenie jednej nitki CAN w drzwiach w celu jej polutowania? Wstawiony kabelek ok 3 cm. Gdzies czytalem o koniecznosci spelnienia okreslonych wymagan na przewodach linii CAN

Edytowane przez mravel

Opublikowano

Z tego co pamiętam to łączenie przewodów powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Mowa tutaj o długości przewodów bez skręcenia ze sobą. Na stole jendak często używam ok.15cm prostych kabelków do łączenia CANów i wszystko śmiga więc tutaj bym raczej nie szukał błędu.

Tryb 1-przewodowy jest tylko na tym sterowniku od kierowcy? Reszta magistrali działa poprawnie? Do dokładniejszej diagnostyki to oscyloskop by sie przydał. 

Opublikowano

Juz znalazłem rozwiązanie - to jest to na co Ty zwróciłeś uwagę.

Samo zlutowanie kabla CAN nie naprawia problemu z błędem 01331. Moim błędem było dosztukowanie 2 cm kabla aby łatwiej połączyć przerwę oraz nie skręcenie kabli. Mimo polutowania błąd pojawiał się dalej. dopiero zlutowanie dokładnie w miejscu przerwania i skręcenie kabli usunęło problem.

Lektura