Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Opinie o silniku BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od 2 m-c jak narazie jestem szczęśliwym posiadaczem B7 2,0TDI 2005 model 06 z silnikiem BPW + DPF. Czy szanowni koledzy mogliby się wypowiedzieć na temat tego silniczka.

Pozdrawiam Grzesiek i zapraszam do dyskusji :)

Opublikowano

Jak kazdy 2.0TDI ma swoje wady i zalety. Największą wadą jest chyba DPF, choć naped pompy oleju nie ustepuje mu kroku. Poczytaj na forum :hi:

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy a jak można sprawdzić czy silnik w B7 2,0 TDI jest BRD,DPF,BLP czy BPW?bo nie mam o tym zielonego pojęcia :kwasny:

Opublikowano

Bpw jest 8V,reszta 16v

Opublikowano

masz naklejke na pokrywie rozrzadu

Opublikowano

Może dostanę wiązankę :rant: od kolegów ale BPW jest CHYBA najmniej kłopotliwy z tych dwu-litrówek na pompowtryskach :mysli:

Opublikowano

Witam.

W moim BPW przy ok. 180 tys. przebiegu rozleciał się napinacz łańcuszka napędu wałków wyrównoważających.

Przy okazji tej roboty został wymieniony słynny zabierak (imbusik), obydwa koła zębate i łańcuszek.

Po tej naprawie (rok temu) jeżdżę jak dotąd bez problemów.

Opublikowano

Górne koło zębate jest niedostępne więc wątpię że masz wymienione. Napinacz to jest krytyczna cześć w przypadku napędu wałków łańcuchem. Koła zębate wycierają się gdy jest on niesprawny, dlatego warto go wymienić razem z imbusikiem. Kosztuje ok. 180 zł.

Opublikowano

Duże koło nie jest dostępne w serwisie, jednak mój mechanik zdobył je w zeszłym roku sobie znanymi sposobami.

Opublikowano

Bpw jest 8V,reszta 16v

Proszę mi wyjaśnić czy ten silnik posiadł jakieś nowe zalety

w wyniku zwiększenia ilości zaworów?

Opublikowano

A czy to prawda że pod czas wymiany rozrządu w silnikach 2,0 TDI naj lepiej dodatkowo jest wymienić napinacz łańcuszka napędu wałków wyrównoważających,zabierak,koła zębate i łańcuszek.

I jakie to są koszta?[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2010, 17:52_________________________________________________

BPW jest CHYBA najmniej kłopotliwy

poza hydrauliką i wycierającym sie wałkiem rozrzadu tu jest przykład:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=106037.0;highlight=wytarty+wa%B3ek+rozrz%B1du

Kolego ten link co podałeś to nie ma nic wspólnego z silnikami BPW,w tym linku masz opisany silnik który został uszkodzony z użytkowania nie prawidłowego oleju i nie regularnej wymiany,i do tego wygląda na to że jeszcze musiał mu strzelić rozrząd.

Posiadacze silników BPW 2,0TDI w B7 - są to silniki naj mniej awaryjne :good:

Poprosiłem kuzyna że by poczytał na Niemieckim forum Audi o tych silnikach,i wychodzi na to że naj mniej awaryjne są BPW.Trzeba tylko dbać o regularną wymianę oleju i wlewać odpowiedni olej i BPW będzie długo śmigać.

Pozdro. :hi:

Opublikowano

kolego nie prawda, mój BPW miał regulerne wymiany (do 180 tyś w servisie audi) po tym do 210tys sam co 15 tys lałem castrol edge 5w/30 i mimo to wałek się wytarł (przez DPF) to tyle na ten temat, teraz jezdze bez DPF i robie na baku 200KM wiecej i fura smiga jak trzeba

Opublikowano

kolego nie prawda, mój BPW miał regulerne wymiany (do 180 tyś w servisie audi) po tym do 210tys sam co 15 tys lałem castrol edge 5w/30 i mimo to wałek się wytarł (przez DPF) to tyle na ten temat, teraz jezdze bez DPF i robie na baku 200KM wiecej i fura smiga jak trzeba

Czy masz usunięte "flaki" z filtra i wgrany nowy soft do wersji bez DPF, czy pozbyłeś się go w jakiś inny sposób?

Jaki to jest koszt?

Chętnie też bym tak zrobił.

Opublikowano

Właśnie kolego jakie są koszta,bo ja jeszcze nie mam przejechane 150000 tyśków,ale wolał bym zapobiec.A ja leje olej Castrol Long LIVE-komputer pokazuje mi wymianę co 15000 tyś.km ale ja i tak robię wymianę co 10000 tyśków.

A druga sprawa u ciebie wytarł się wałek przy 210tys. to chyba przy tym przebiegu miał prawo co?ja miałem passata 1,9 TDI rok 1997 110KM i tylko mój licznik przekroczył 225tyś.km. i gorsze problemy z silnikiem się zaczęły (wałki,napinacze,hydraulika itp.) więc Audi to nie Passat to chyba ma prawo co? a wspomnę że o Passata też dbałem :naughty:

Opublikowano

A czy to prawda że pod czas wymiany rozrządu w silnikach 2,0 TDI naj lepiej dodatkowo jest wymienić napinacz łańcuszka napędu wałków wyrównoważających,zabierak,koła zębate i łańcuszek.

I jakie to są koszta?[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2010, 17:52_________________________________________________

BPW jest CHYBA najmniej kłopotliwy

poza hydrauliką i wycierającym sie wałkiem rozrzadu tu jest przykład:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=106037.0;highlight=wytarty+wa%B3ek+rozrz%B1du

Kolego ten link co podałeś to nie ma nic wspólnego z silnikami BPW,w tym linku masz opisany silnik który został uszkodzony z użytkowania nie prawidłowego oleju i nie regularnej wymiany,i do tego wygląda na to że jeszcze musiał mu strzelić rozrząd.

Posiadacze silników BPW 2,0TDI w B7 - są to silniki naj mniej awaryjne :good:

Poprosiłem kuzyna że by poczytał na Niemieckim forum Audi o tych silnikach,i wychodzi na to że naj mniej awaryjne są BPW.Trzeba tylko dbać o regularną wymianę oleju i wlewać odpowiedni olej i BPW będzie długo śmigać.

Pozdro. :hi:

właśnie to jest BPW :angry: inaczej nie wkleił bym linka poza tym trzy razy przerabiałem taką usterkę więc chyba jednak jest coś nie tak

Opublikowano

jezeli chodzi o awaryjnosc 2.0 tdi 8v a 16v nie ma roznicy. wszystko zalezy od egzemplarza oraz uzytkownika....

wada BPW jest DPF.

Opublikowano

Koledzy a jak można pozbyć się DPF i jake są koszta?

Opublikowano

Koledzy a jak można pozbyć się DPF i jake są koszta?

jezeli nie zamierzasz zwiekszac mocy, zmiana oprogramowania - wyrzucenie pieniedzy w bloto.

Opublikowano

kużwa czemu to takie jest wszystko pod górke :wallbash: