Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jakie polecacie łańcuchy śniegowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję kupić łańcuchy zimowe, więc chciałbym się zapytać o Wasze opinie, jakie macie , jakie polecacie, jakich nie, no i oczywiście ile za nie zapłacilicie?

Pozdrawiam

Opublikowano

masz alu na zime czy stalowki?

Opublikowano

I JA SIE PODEPNE DO PYTANIA,U MNIE NA ALU a w gory by sie przydaly lancuszki

Opublikowano

polecam lancuchy firmy Simaka. sam mam model Eco plus i okazjonalnie uzywam go w gorach. do jazdy codziennej tez maja wybor np model karving.

http://moto.allegro.pl/search.php?string=Simaka&from_showcat=1&category=18677&country=1&order=p

Opublikowano

A jak polecam do Alu tylko PEWAG szybko się zakłada,nie są to tanie ale za to dobre :)

www.elcamp.pl

Opublikowano

Ja mam stare łańcuchy z demobilu z Raichu firmy PEWAG i narzekać nie mogę. Myślalem o zmianie na coś nowszego i oczywiście szukałem PEWAG, ale cena mnie troszkę wystraszyła...

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Te tekstylne ponoć nie są najgorsze ale one chyba bardziej są dla posiadaczy BMW, bo im się gorzej zakłada he he.

A propos łańcuchów znalazłem dwa modele:

Tańsze THULE bez samo-napinacza (trzeba dociągnąć drugi raz po założeniu):

http://www.sklepthule.pl/acuchy-thule-cb12-ogniwa-rozmiar-p-829.html

Droższe WEISSENFELS z samo-napinaczem:

http://www.sklepthule.pl/acuchy-clackgo-uniqa-grupa-ogniwa-najtasze-najmocniejszych-acuchow-automatycznym-napinaczem-p-1244.html

Zastanawiam się czy kupować droższe ponoć to świetna sprawa tylko zakładamy i o nic się nie martwimy - same się dociągną.

PS. Czy W B6 z oryginalnie obniżonym zawieszeniem S-Line nie będzie problemu założyć łańcuchów bo tam naprawdę mało miejsca jest na włożenie rąk :/ Czy ktoś z kolegów miał przyjemność zakładać łańcuchy na 16 felgi przy S-line?

Opublikowano

łańcuch wam potrzebne aż tak żle ja na szczęscie nie musze ich zakładąć ale kiedyś gdy założyłem łańcuchy i jechałem po drodze publicznej to policja mnie złapałą i dostałem 100 zł mandatu

Opublikowano

Aktualnie jeżdzę na tych łańcuchach z link-a THULE cb 12 - dają radę. Idealne, do codziennego katowania. To że nie mają samonapinania nie jest problemem, po prawidłowym założeniu i dobrym dociągnięciu , wszystko gra. Zrobiłem na nich sporo km i na ogniwach nie widać zniszczeń. W autach z małym prześwitem między kołem a błotnikiem powinno się stosować łańcuchy o mniejszych ogniwach. Przy s-line na 16 nie powinno być żadnych problemów z założeniem łańcucha. PZDR

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc.

Btw byłem w sklepie i rozmawiałem ze sprzedającym bo był naprawdę dobrze zorientowany w temacie. Rzeczywiście te najtańsze z samonapinaczem firmy Weissenfels są marnej jakości. Te THULE wyglądają na bardzo mocne i skoro mam 2 pozytywne rekomendację to chyba sobie je sprawię ale do kompletu będę musiał zaopatrzyć się w rękawiczki takie do łokci żebym mógł u siebie je montować :)

Opublikowano

Nie szalej z rękawicami , szczególnie z ich grubością :> Dowcip polega na tym ,że powinny być jak najcieńsze, bo przy zakładaniu łańcucha liczy się manualna sprawność. Zadbaj raczej o to żeby były nie przemakalne, to jest ważne jak walczysz ze śniegiem. Poza tym poćwicz zakładanie łańcuchów gdzieś w suchym miejscu żebyś miał pojęcie co i jak, gdy naprawdę będą potrzebne.

Opublikowano

Przy zawieszeniu s-line warto wziąć ogniwa łańcucha 8mm warto też wziąć łańcuchy z samo napinaczem naprawdę bardzo ułatwiają życie :decayed: Ja posiadam łańcuchy taurusa z samo napinaczem, cena bardzo dobra i jakość rewelacyjna. Powiem tak jeśli zakładamy łańcuchy nie za często to można kupić z samo napinaczem a jeśli używamy często to thule wydał łańcuchy z błyskawicznym montażem nie trzeba wkładać rąk za koło żeby założyć łańcuch tylko ta cena :kox: . A prawda jest taka że jak się ma dobre oponki to łańcuchów nawet z bagażnika nie będziecie wyciągać :cool1:

Ja zakładałem łańcuchy do b7 zawieszenie s-line mało miejsca ale jak łańcuch ma ogniwa 8mm nie ma najmniejszego problemu z montażem

• 1 rok później...
Opublikowano

witam szukam odpowiedzi czy zmieszczę zwykły łańcuch do zawieszenia 1BV przy kołach 225/45-18

zastanawiam się również nad wersją tekstylną...

ma ktoś już doświadczenia, bo od ostatniego postu minął rok a o tekstylnych dalej mało wiadomości.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zastanawiałem się nad tekstylnymi głównie pod katem: dla zony łatwe do założenia ale odstraszył mnie tekst na WP

coś w stylu "głównie na letnie opony żeby dojechać do oponiarza w razie nagłego ataku zimy... mała trwałość"

Inne

"tam gdzie nakazane łańcuchy - Alpy, policja nie uznaje je za łańcuchy" - czyli mandacik

Zastanawiam się nad kopnym śniegiem - dominujący problem u mnie rano, żadnych testów, Youtube wszystko na płyciutkim albo lodzie.

Chciałbym opinię kogoś kto to ma

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Zacząłem rok temu jeździć na nartach i kilkukrotnie będąc ze znajomymi np na Słowacji bez łańcuchów śniegowych w szczycie sezonu ani rusz. Oferta jest jak zwykle bardzo szeroka i standardowo problem jakie wybrać. W zimie jeżdżę na stalówkach, opony 205/55/R16, zawieszenie standardowe. Potrzebuję łańcuchów tylko i wyłącznie do wyjazdów w góry, kilka razy w ciągu roku. Chodzi mi o takie z samoregulacją, które szybko się montuje, bez konieczności najeżdżania, podnoszenia auta itp. Zastanawia mnie jakiej grubości ogniwa będą odpowiednie: 8,9,12mm...? Możecie coś polecić? Co sądzicie o tych?:

Łancuchy śniegowe HOLENDERSKIE model 90 CarPoint (2590648111) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ŁAŃCUCHY ŚNIEGOWE TAURUS GR.90 14,15,16'' (2631695218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

Kolego też na słowację jeżdżę i w polskie góry na deskę łańcuchy wożę w bagażniku ale jeszcze ani razu z nich nie skorzystałem porządne opony zimowe i pod każdą górkę podjeżdżam. A co do łańcuchów to mam taurusa przystępna cena i bardzo dobra jakość no i szybkość montażu raz dwa i w drogę. Ogniwa max 8mm większe to do stara hahaha.

Opublikowano

Wiesz, różnie może być. 9 razy nie będą ci potrzebne, a za 10-tym będziesz sobie pluł w brodę, że ich nie kupiłeś. Nie szukam żadnych luksusowych za parę stów tylko jakieś zwykłe, takie, żeby w razie pilnej potrzeby mieć. Myślałem najpierw o takich z samoregulacją, ale to już za duży wydatek:kwasny: Znalazłem na allegro jeszcze coś takiego:

Łańcuchy śniegowe 205/55/16 205/65/15 ECO 90 (2644263847) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

nigdy nie ruszam sie zimą w góry bez łańcuchów

mimo posiadania Q, zdarzały sie sytuacje gdzie

bez łańcucha było ciężko, a opony zdrowe

lepiej wydac te parę złotych i mieć spokój

10-12mm ogniwa są najbardziej odpowiednie

mam takie, dwa kpl, na wszyskie koła:

SIMAKA SKIPASS 205/55/R16 ,195/65/R16, 215/45/R17 (2641492470) - motoAllegro

jedyna lipa to brak samonapinacza :kwasny:

Opublikowano

W starej b5 zakładałem kilka razy łańcuchy mem je z samonapinaczem i powiem tak warto wydać trochę kasy więcej i mieć wygodę niż wkurzać się stawać dociągać itp. Jechaliśmy kilka lat temu w dwa auta na stok śniegu dużo więc trzeba założyć łańcuchy. Ja swoje założyłem raz dwa pyk i jadę dalej kumpel miał jakieś z tesko najazdowe. Widział że ja już pojechałem założyć raz dwa nie dociągnął i w połowie górki dzwonił do mnie żebym wrócił bo zerwał łańcuch i uszkodził błotnik. Więc samonapinacz jak najbardziej wskazany.