rav Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Witam Wyczytałem, że istnieją 3 zasadnicze typy mechanizmu TorSen: Typ T1 - przekładnia planetarna typu "INVEX" (śrubowa o zębach kołowo-łukowych) Typ T2 - przekładnia planetarna typu "EQUVEX" (walcowa o zębach śrubowych) (T2R podtyp T2 - jako wersja sportowa) Typ T3 - przekładnia planetarna (walcowa o zębach śrubowych z uzębieniem wew) Która w powyżej wymienionych konstrukcji jest (była) montowana jest w A4 QUATTRO ? ________________ Pozdrawiam Rafał
Czowa Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Tu coś masz. http://www.torsen.com/files/Torsen%20Application%20Chart.pdf
m00rek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam, Wg tej tabeli Torsen nie był montowany w A4 po 1995? Czy tak to trzeba rozumieć? Kolejna rzecz w jakich modelach/latach w A4 montowali Torsena? pzdr, m00rek
poziek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Kolejna rzecz w jakich modelach/latach w A4 montowali Torsena? pzdr, w każdym A4 masz torsena...
Psycholog Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Wydaje mi się, że wg. tej tabeli, T1 był montowany od roku 1986, a T2 od 1995
Krembul Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam! Przeczytałem już sporo postów na temat quattro ale było tyle teorii, że się już pogubiłem. Mam A4 TDI quattro BRD 2007 rok. Z tego co wyczytałem to mam torsena (bo wszystkie A4 mają). Czy to jest tożsame ze stałym napędem na 4 koła a nie z dołączanym gdy przód straci przyczepność? Mam nadzieję, że nikogo nie zdenerwuję tym pytaniem (bo była ich masa) ale to moja pierwsza przygoda z Quattro. pozdrawiam
Dev Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam! Przeczytałem już sporo postów na temat quattro ale było tyle teorii, że się już pogubiłem. Mam A4 TDI quattro BRD 2007 rok. Z tego co wyczytałem to mam torsena (bo wszystkie A4 mają). Czy to jest tożsame ze stałym napędem na 4 koła a nie z dołączanym gdy przód straci przyczepność? Mam nadzieję, że nikogo nie zdenerwuję tym pytaniem (bo była ich masa) ale to moja pierwsza przygoda z Quattro. pozdrawiam poszukaj na forum informacji na ten temat jest od zajeb.... dużo A4 ma stały napęd na obie osie, nie mylic z kołami :>[br]Dopisany: 19 Luty 2010, 20:08_________________________________________________w A4 montowany jest typ T2 - przekładnia planetarna typu "EQUVEX" (walcowa o zębach śrubowych)
Rekomendowane odpowiedzi