Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zestaw dla świeżaka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymyśliłem coś takiego . Dajcie znać czy dobrze , czy lipa jakieś sugestie ... porady. Świeżak jestem. Nie mam zamiaru używać żadnych mechanicznych polerek, tylko rączki ;) Chcę dobrze wymyć , usunąć drobne koliste ryski , no i jakoś zabezpieczyć lakier woskiem. Mam zamiar wydać 300-400 zł .

1) SCHOLL SHAMPOL PREMIUM CAR

2) BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT - glinka

3) MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND

4) MEGUIARS ULTIMATE POLISH - OSTATECZNE WYKOŃCZENIE

5) MEGUIARS GOLD CLASS CARNAUBA PLUS PASTE WAX lub jakiś inn wosk w rozsądnych pieniądzach.

Czekam na opinie . Pozdro z zasypanego wschodu :hi:

Opublikowano

wosk colinite bym dał,uc megsa może być,glinka też okey no i Chemical Guys Ez Creme i aplikator german

Opublikowano

ja bym coś takiego proponował

szampon - Dodo Juice Born To Be Mild

cleaner - Meguiar's Ultimate Compound

odżywka - Poorboy's BH albo WD, zależy jaki masz lakier

wosk - któryś Dodo Juice albo Poorboy's Natty's Blue

opony - Shiny Garage Back2Black

aplikator do cleanera Flexipads tri color, a do wosku megsowy

Opublikowano

Ja tak czytam te wasze posty koledzy i nic z tego nie czaje..co to se te glinki odżywki itp..Ja narazie to z kosmetykami nie szaleje bo muszę auto całe malować ,wiec dopiero wtedy bede myślał o takich rzeczach..a właśnie co polecacie do mycia świeżo położonego lakieru?

Opublikowano

zanim pomalujesz - warto na spokojnie oczytać się w temacie mycia... skompletownie tylko paru elementów zetawu to niekiedy nie maly wydatek :)

sam jestem początkujący, ale temat wciąga jak cholera... warto poczytać fora detailingowe i podpatrzeć jakim procesom poddają samochody Ci bardziej zaawansowani użytkownicy...

zaopatrz się najpierw w:

myjkę ciśnieniową - tu ew. mycie wstępne na myjni bezdotykowej

coś na smołę

coś na pozostałości meteliczne - np IronX

glinkę

dwa wiadra - warto zgłębić temat jako podstawę mycia

dobrą rękawicę do mycia - ja mam CarPro

szampon - np Big Aplle - wydajny

coś do osuszania samochodu - wafla lub Fluffy Dryer

wosk

trochę mikrofibr i padów/aplikatorów

generalnie temat rzeka, a w/w to podstawa.... później zaczyna się zabawa, która -jak wspomniałem- wciąga jak cholera... bo chcesz mieć więcej i wiedzieć więcej... a nie nauczysz sie niczego - jak sam nie spróbujesz...

ja w zeszłym sezonie parę rzeczy spierd.liłem ale w tym sezonie chce poprawić... wiedza i zasobności zestawu ewoluuje podczas używania poszczególnych kosmetyków/czy chemii samochodowej

generalnie nie napalaj się na produkt z najwyższej półki, bo ten sam efekt, albo i lepszy można uzyskać innymi środkami-mniej budżetowymi :)

Opublikowano

oj coś czuje ze ja chyba sobie dam z tym spokój zeby nic nie zje...narazie kupie jakis dobry szampon i wosk no i rękawice CarPro:wink:

Panowie a ten ręcznik to serio taki dobry jest,jak na tym filmie czy ściema?

Opublikowano
oj coś czuje ze ja chyba sobie dam z tym spokój zeby nic nie zje...narazie kupie jakis dobry szampon i wosk no i rękawice CarPro:wink:

Tak ręczniczek za***isty, ładnie zbiera wodę, nie zostawia smug :P

Opublikowano

Tak ręczniczek za***isty, ładnie zbiera wodę, nie zostawia smug :P

Polecam w 100% te reczniki, koszt okolo 30zl ale zdecydowanie ułatwia wycieranie reszty wody po myciu z lakieru :) szczególnie jak ktos ma czarny lakier :decayed:

Opublikowano

Chciałbym się podłączyć do tematu ;-) Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy. Do tej pory używałem kosmetyków samochodowych dostępnych ogólnie w sklepach samochodowych, centrach handlowych.

Jednak po tej zimie, a mam nadzieje że lada moment pójdzie ona w cholerę, chciałem odświeżyć nieco lakier.

Przed zimą jakiś "przyjaciel" porysował mi auto gwoździem bądź kluczem na całej długości od wlewu paliwa do przedniego błotnika. Auto będzie malowane na dniach, a później chciałem właśnie zadbać o lakier.

Stąd też do was pytania, bo chciałbym powoli kompletować akcesoria + chemię. Poproszę uprzejmie o napisanie mi co byłoby mi potrzebne do ręcznej polerki samochodu. Z uwzględnieniem tego, iż jestem laikiem będę to robił pierwszy raz ;-)

Co będę potrzebował z akcesorii (wiaderka mam :D:D:D), jaka gąbka, ręcznik jeden czy więcej ?

Jeśli chodzi o kosmetyki też bym poprosił o pełne nazwy produktów

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

a glinka co daje i jaka kupic po tym czym zabezpieczyc zeby zostal fajny polysk

Opublikowano

Bogusz32 - nie określiłeś ile masz pieniędzy na kosmetyki i akcesoria. Na ręczną korektę nie nastawiaj się bo nic nie zdziałasz na lakierze Audi i będą to wyrzucone pieniądze w błoto. Pozostaje Ci albo korekta lakieru maszynowa albo zainwestowanie w jakiś środek co przykryje rysy - AIO. Tutaj dobrym wyborem jest Autobrite Cherry Glaze z dystrybucji UK.

MagicBattle - Glinka pozwala Ci usunąć wszelkie zanieczyszczenia z lakieru, pozostałości, których nie usunąłeś myjąc pojazd. Do poślizgu używasz kropli szamponu z wodą. Dobrym wyborem jest glinka ValetPro lub BH. Kupując około 100g glinki wystarcza na 3-4 pojazdy, więc dzielisz ją na 20g i lecisz po samochodzie. Przed glinkowaniem należy usunąć smołę oraz zanieczyszczenia metaliczne. Do zabezpieczenia na lato polecam woski Dodo Juice lub Poorboy's World - coś z serii Natty's Blue/Red/White.

Opublikowano

ja dziś odebrałem Fluffy Dryer 90x60,wiec już jakieś początki są :wink::wink:,nie długo rękawica CarPro[h=3][/h][h=1][/h]

Opublikowano
Chciałbym się podłączyć do tematu ;-) Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy. Do tej pory używałem kosmetyków samochodowych dostępnych ogólnie w sklepach samochodowych, centrach handlowych.

Jednak po tej zimie, a mam nadzieje że lada moment pójdzie ona w cholerę, chciałem odświeżyć nieco lakier.

Przed zimą jakiś "przyjaciel" porysował mi auto gwoździem bądź kluczem na całej długości od wlewu paliwa do przedniego błotnika. Auto będzie malowane na dniach, a później chciałem właśnie zadbać o lakier.

Stąd też do was pytania, bo chciałbym powoli kompletować akcesoria + chemię. Poproszę uprzejmie o napisanie mi co byłoby mi potrzebne do ręcznej polerki samochodu. Z uwzględnieniem tego, iż jestem laikiem będę to robił pierwszy raz ;-)

Co będę potrzebował z akcesorii (wiaderka mam :D:D:D), jaka gąbka, ręcznik jeden czy więcej ?

Jeśli chodzi o kosmetyki też bym poprosił o pełne nazwy produktów

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

jak będziesz miał malowany cały bok to niech lakiernik wypoleruje cały samochód.

i tak będzie musiał wypolerować malowany bok + przód i tył żeby świeży lakier nie odstawał tak bardzo od starego.

Opublikowano

Z tego co czytałem to to polerowanie u lakiernika można o d*pę rozbić, ja chcę to zrobić dokładnie żeby efekt utrzymał się na dłuższy czas. Ktoś tu na forum pisał o różnicach między detailingiem, a polerką u lakiernika. Żaden lakiernik nie zrobi tego z taką dokładnością jak osoby które się tym zajmują (firmy), czy gdy ktoś robi sam dla siebie przy użyciu odpowiednich środków.

Więc podtrzymuje moje pytanie o zestaw akcesoriów + chemia na początek dla nowicjusza ;-)

Opublikowano

bogusz32 ja jako nowicjusz zgromadziłem glinkę ValetPro pastę g3 i wosk colinitte tylko nie wiem najpierw

1 umyć auto

2 użyć glinki

3 umyć auto

4 użyć g3

5 umyć auto

6 woskować,wcierać, polerować

7 zadowolenie z połysku??????

Opublikowano

W stosowaniu tych chemicznych środków nie mam super doświadczenia ale od siebie dodam ,że do czyszczenia (sprzątania) wnętrza

używam parownicy Karcher DE4002 -(akurat taką posiadam)

myję >>> wodą destylowaną >>>

- bardzo fajnie czyści się szyby ,bo po wytarciu nie ma smóg.

- łatwo wyczyścić trudno dostępne miejsca , poprzez wydmuch ciepłą parą ( mam reg. para+ woda lub sama para)

- można wyczyścić zamki drzwi (stosując oczywiście środek chem.) , potem nasmarować zawiasy na nowo.

- co ciekawe , super myje się fotele -skóra , a nawet kierownicę potem trzeba wycierać do suchości .

Można się zdziwić jak kierownice długo trzeba myć - 7.gif

Opublikowano

Panowie a co powiecie o Auto Finesse Tripple ?

Dużo pozytywnych opini w internecie można znaleźć

Opublikowano
Z tego co czytałem to to polerowanie u lakiernika można o d*pę rozbić, ja chcę to zrobić dokładnie żeby efekt utrzymał się na dłuższy czas. Ktoś tu na forum pisał o różnicach między detailingiem, a polerką u lakiernika. Żaden lakiernik nie zrobi tego z taką dokładnością jak osoby które się tym zajmują (firmy), czy gdy ktoś robi sam dla siebie przy użyciu odpowiednich środków.

Więc podtrzymuje moje pytanie o zestaw akcesoriów + chemia na początek dla nowicjusza ;-)

jak malujesz w wujka staszka w stodole to może i tak. ja w rodzinie mam lakiernika i każde polerowanie robi systemem 3M, a nie jak niektórzy(jedna gruba tania pasta i potem same hologramy na lakierze).

lakiernik nie poczyści ci każdej szczelinki, nie położy odżywki i wosku, bo on nie jest od tego, ale lakier wypoleruje.

Opublikowano

Mam:

2 wiadra, myjkę ciśnieniową - dobrą, i dwa czarne auta :wink:

Co muszę kupić jako świeżak, aby wreszcie lakier się błyszczał po umyciu?

Miękką szczotę na kiju i silikonowy ściągacz do wody, chcę zastąpić jakąś gąbką, rękawicą lub innymi specyfikami...

Może w pierwszym poście ustalicie i napiszecie coś naprawdę dobrego, do jakiejś sumy +- 300 zeta?

Opublikowano

Witam również dołączam sie do tematu i jako swiezak prosilbym o ocene zestawu odswiezenia lakieru

1. Szampon-PRESTA SUDZZ CAR WASH

2. Rękawica- CAR PRO WOOL WASH MITT

3. Wosk-Collinite 476

4. Cleaner- SCHOLL S17 +

Czy paste scholl s17+ trzeba ja nakladac maszynowo czy nakladanie reczne da jakis efekt ?