tfk83 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Panowie pomóżcie mam ori radio Concert Plus i chciałbym podłączyć do niego kierownice multifuncyjną. W dziale Zrób to sam jest manual ale do radia po Can a ja wiadomo Concert komunikuje się po Rem-C. Zasadnicze pytanie czy wogole się da to zrobić i jakie części będą niezbędne ( nr części mile widziane ), poduszka z multifunkcją , taśma AirBag , przekaźnik ( sterownik ). Elektryka to dla mnie nie problem więc z wiązka sobie poradzę Edytowane 17 Czerwca 2016 przez tfk83
marcin_franz Opublikowano 17 Czerwca 2016 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Jeszcze kierownica z modułem w środku i będzie hulać. Nam tak u siebie na symphony, a wcześniej na chorusie. Jakiś schemacik mogę Ci podesłać jakbyś nie znalazł w googlach
tfk83 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedź, możesz mi jeszcze wytłumaczyć co znaczy " kierownica z modułem w środku"?
Banan Opublikowano 17 Czerwca 2016 Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) No że kierownica pod poduszkę z przyciskami , ona ma moduł który przesyła przez taśmę sygnał z przycisków szyną cyfrową Linbus ( dlatego potrzebny tylko jeden pin /kabelek do 6 funkcji ) , dodatkowo ten moduł steruje włączeniem podświetlenia przycisków , a w przypadku grzania kierownicy jego załączeniem. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Banan
tfk83 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 Odświeżę temat. Dzięki za odpowiedzi i schemat do podłączenia - od siebie dodam tylko że do radia Concert ( sterowanie po Rem-C ) nie trzeba podłączać linii K. Mam już zmontowaną multifunkcję i prawie wszystko działa. Gdy mam włączone radio wszystkie przyciski działają ale gdy przełączę się na zmieniarkę ( mam cyfrową Yator ) to działa mi tylko głośność i zmiana utworów czyli od góry 1 i 2 przycisk po obu stronach, nie działa zmiana płyt. I teraz pytanie czy tak powinno być czy coś skopałem.
Banan Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Linii K w ogóle nie trzeba podpinać no ale tracisz diagnostykę ( podgląd bloków pomiarowych ) Co do przycisków skoro na radiu działają to kwestia yatoura ( z radia działa przełączanie? )
tfk83 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 Tak na radiu działa bezproblemowo, jak uda mi się odpalić ori zmienarkę to sparwdzę jak się to ma do Yatoura
Rekomendowane odpowiedzi