Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spalanie przy dużych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik 1.9TDI BKE 115KM

cheaptunning: ok 140KM

Mialem spalanie ok 7l/100km przy predkosci 130km/h. Problemem byly pompowtyski. Zostaly wymienione i spalanie spadlo ale nie przy duzych predkosciach. Ogolnie wyglada to tak (droga ekspresowa + wlaczony tempomat):

130km/h - pali 5.5-6.2l

160km/h - pali 7.5l

180km/h - skok spalania do 10l

czy ta roznica miedzy 160 a 180km jest normalna? Wg mnie cos jest nie tak. To chyba za duzo. Raczej pompki sa dobre a wplyw moze miec albo program z cheapa albo jeszcze inny czynnik. Tylko jak to sprawdzic?

Opublikowano

Opór powietrza rośnie do kwadratu wraz ze wzrostem prędkości , tak że 10l /100 km przy 180 km/h nie jest niczym niezwykłym :P

Tyle też mi pali moje BPW w trasie przy ostrej jeździe po normalnych drogach , przy spokojnej potrafi zejść do sześciu :naughty:

Opublikowano

Spalanie liczone przy tankowaniu, czy z fisa?

Opublikowano

Z dystrybutora średnio wychodziło 9,5 :decayed:

Ostatnio z litr spadło bo 16 punktów w poczekalni :P

Opublikowano

jesli chodzi o mnie to z fisa. nie jezdze taka predkoscia zeby moc sprawdzic trase od tankowania do tankowania. jedynie tempomat, predkosc 180km/h i czekam na w miare rowny odcinek (bez gorek). I na takim odcinku spalanie oscyluje mi w okolicach 10l ( w zasadzie 9.7 - 10.5l)

Spradzajac kiedys normalna jazde (spalanie srednie) wg komputera i tankowania to nie mam rozbieznosci wiec wiem ze komputer pokazuje dobrze.

Opublikowano

Nic niezwyklego, wystaw reke przez okno przy tej predkosci i pomysl ile musi pociagnac silnik :)