Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miga kontrolka od hamulców podczas ostrego przyspieszania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od paru dni przy ostrym przyspieszaniu pika mi kontrolka hamulców (kółko z wykrzyknikiem czerwone).

Pierwszy raz pojawiło się to jak robiłem kilka ostrych prób od 0-100 kilka dni temu, a teraz potrafi siępojawiać przy zwykłej jeździe ale tylko przy mocniejszym depnięciu, aczkolwiek bez boksowania.

Ktoś ma pojęcie o co tu może chodzić?

Hamulce działają mi dobrze, klocki mam nowe, a czujników z przodu nie ma, bo obciąłem.

Płyn wymieniałem przy wymianie klocków.

Opublikowano (edytowane)

A jakieś błędy z kabla pokazuje?

Jeśli to byłyby klocki i miałbyś czujniki to by pokazało ŻÓŁTE (O) czyli zużyte okładziny.

Czerwone ((!)) to układ hamulcowy, ale sama kontrolka nie wiele mówi bo ogólnie sygnalizuje niski stan płynu hamulcowego, ale wtedy też powinien być sygnał dźwiękowy.

Możliwe, że to sam czujnik, albo coś nie styka, może kostka, może kable gdzieś naderwane.

Na włączonym zapłonie pomerdaj wtyczką i kablem przy zbiorniku bo może to to.

Możliwe, że nie tam, ale nie pamiętam gdzie one dalej idą, to trzeba w schemacie byłby sprawdzić.

Edytowane przez soulmaster3m
Opublikowano

Sprawdzę wieczorem, na silniku na pewno zero błędów, na ABS zobaczę.

Zastanawiam się czy coś się z pompą nie dzieje, bo mam inny dziwny objaw. Sporadycznie występuje coś takiego, że jak manewruję przy parkowaniu jeżdżąc przód/tył to potrafi się pojawić takie rzęcholenie jakby zacinały się zardzewiałe tarcze, przy czym u mnie nie ma żadnych oporów, tylko jest ten dźwięk i tak jakby przenosił się na budę od razu mówię, to nie jest dźwięk niskiego poziomu płynu wspomagania, bo tamten znam :)

W ogóle coś gdzieś siedzi nie tak w tym układzie napędowym, ale mam za małe i zbyt sporadyczne objawy aby to zidentyfikować.