Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne wibracje nadwozia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Napotkałem się z pewnym dziwnym problemem w moim aucie. Problem zaczął się od razu po tym gdy wpadłem w poślizg. Wtedy wszystko się zaczęło, przy prędkości 60km/h czuć było wibracje, im szybciej wibracje nasilaly się,Została wymieniona tylna belka oraz była zrobiona geometria kół wibracje są mniejsze ale przy prędkości 100 km na godzinę, dodam tylko, że lewe przednie koło jest cofnięte w stosunku do prawego i jest większe nachylenie.Moje pytanie brzmi w czym leży problem, że występują wibracje?

Opublikowano

Przeguby wewnętrzne do sprawdzenia, poduszki silnika, poduszka skrzyni

Opublikowano

Przeguby wewnętrzne do sprawdzenia, poduszki silnika, poduszka skrzyni

Sprawdzę to ale czy na uszkodzenie któregoś z tych elementów miał poślizg w który wpadłem? Ponieważ przed nie było żadnych oznak

Opublikowano

A czy podczas tego poślizgu nie uderzyłeś w jakiś krawężnik albo nie wpadłeś w dziurę? Dlaczego koło jest przesunięte?

Opublikowano

A czy podczas tego poślizgu nie uderzyłeś w jakiś krawężnik albo nie wpadłeś w dziurę? Dlaczego koło jest przesunięte?

Nie było żadnego uderzenia w krawężnik, dlaczego jest przesunięte nie mam pojęcia ale tak wykazała geometria kół

Opublikowano (edytowane)

wibracje czego? kierownicy, całego auta, drążka? Tylko przy jeździe?

Hokus pokus czary mary :yeah:

Edytowane przez pyra111
Opublikowano (edytowane)

Jak rozpędzisz do prędkości przy której wibracje są największe i wyrzucisz na luz to też wibruje ?

Koła wyważone ?

Felgi proste ?

Opony nieuszkodzone , ( nie mają zniekształceń profilu )?

Wziąłem kiedyś przy 170 km/h sporą hopkę i kord w jednym z pięcioletnich Nokianów nie wytrzymał obciążenia :P

Na części obwodu opona powiększyła swój promień i telepało fajerą niemiłosiernie, szczególnie przy niskich prędkościach , poszły wszystkie na złom, a następne kupiłem XL-ki :naughty:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

wibracje czego? kierownicy, całego auta, drążka? Tylko przy jeździe?

Hokus pokus czary mary :yeah:

Wibracje, całego auta, drżenie wyczuwalne jest od 80 km/h wrzucając na luz drżenie nie znika, gdy samochód stoi w miejscu nic jest nie czuć

Opublikowano

No i raczej wszystko jasne, na 95 % to wina zużytych przegubów wewnętrznych na półosiach napędowych.

Obciążeń podczas poślizgu mogło nie wytrzymać któreś z łożysk igiełkowych na krzyżakach przegubów :whistling:

Opublikowano
No i raczej wszystko jasne, na 95 % to wina zużytych przegubów wewnętrznych na półosiach napędowych.

Obciążeń podczas poślizgu mogło nie wytrzymać któreś z łożysk igiełkowych na krzyżakach przegubów :whistling:

Na pewno to sprawdzę dziękuję za pomoc ;)