Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wystrzał rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety znów w bardzo niekorzystnych okolicznościach.... ;(

Jadąc dziś autostradą strzelił mi pasek rozrządu... :wallbash: nie wiedziałem co to jest bo jedyną oznaką była nagła utrata mocy i wyłączyło się wspomaganie....

Natychmiast zjechałem na pobocze i auta już nie próbowałem odpalić po zajrzeniu pod maskę.

Byłem już u mojego mechanika i postraszył mnie dość mocno...

Mógłby ktoś napisać jakie mogą być przybliżone zniszczenia po takim wypadku? :confused4:

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciężko oceniać, dowiesz się po zdjęciu głowicy. W moim AFN`ie po strzale udało się zmieścić w 2 tysiącach, tyle, że u mnie głowica była nie ruszona.

Opublikowano

Myślę, że w najgorszym przypadku powinieneś się zmieścić w 5000 PLN

Opublikowano

czyli dobrze myślałem.... kasa tam największym problemem nie jest... zależy mi bardziej na jak najszybszym zrobieniu tego...

domyślam się że zaworki pewnie pogniecione... rozrząd od nowa kompletny... uszczelki i te inne drobiazgi... mam tylko nadzieje że tłoki i głowica nienaruszone :wallbash:

a najgorsze jest to że przyjdzie mi 700km targać autem z wypożyczalni na sylwestra w góry chyba :blink:

Opublikowano

szczerze kupił bym nowa (Używana motorownie) wyjdzie duzo taniej , a reszte ze swojego sprzedal jak cos dobrego zostalo , pelno motorow do tego modelu z angli tylko dobrze poszukac

Opublikowano

czyli dobrze myślałem.... kasa tam największym problemem nie jest... zależy mi bardziej na jak najszybszym zrobieniu tego...

domyślam się że zaworki pewnie pogniecione... rozrząd od nowa kompletny... uszczelki i te inne drobiazgi... mam tylko nadzieje że tłoki i głowica nienaruszone :wallbash:

a najgorsze jest to że przyjdzie mi 700km targać autem z wypożyczalni na sylwestra w góry chyba :blink:

Dół raczej będzie ok, ale jeżeli doszło do uszkodzenia głowicy (wyrwało wałek rozrządu) to nie kombinuj z naprawą tylko szukaj drugiego silnika.

Opublikowano

Kolega domelq dobrze pisze szykuj ok 5tyśi na naprawę bo zerwany pasek może przynieśc poważne konsekfencje...Trzeba zdjac głowice i dopiero oceniać...

Mógłby ktoś napisać jakie mogą być przybliżone zniszczenia po takim wypadku? :confused4:

ciekawe jak ma sie gładź czylindra - do obróbki ewentualnie,tłoki ,oraz inne pierdółki jak uszczelki świece zarowe przy okazji ,nowy rozrząd koszt robocizny wiec koszty na pewno nie bedą małe[br]Dopisany: 21 Grudzień 2008, 14:25_________________________________________________

szukaj drugiego silnika.

najlepszym rozwiazaniem będzie nowa motorownia.Tylko musisz znależć porzadny silnik z pomoca mechanika zeby mógł ocenic jego stan no i tez by Cie na pewno czekała wymiana rozrządu :wink4:
Opublikowano

ja bym szukał drugiego motoru tym bardziej jeśli zależy Ci na czasie

Opublikowano

Ja widziałem jakie były skutki jak pasek strzelił przy 160km/h w 2,5 TDS :shocked: Nawet blok był pęknięty więc można się spodziewać wszystkiego.

A tak na marginesie jak u kolegi arsona sprawuje się BMW330d i jak to się ma do A4?????

Opublikowano

Ja widziałem jakie były skutki jak pasek strzelił przy 160km/h w 2,5 TDS :shocked: Nawet blok był pęknięty więc można się spodziewać wszystkiego.

A tak na marginesie jak u kolegi arsona sprawuje się BMW330d i jak to się ma do A4?????

nie bedziemy koledze wątku zasmiecać o bmw, bmw było przejściowo teraz jest B6 2,5 o więcej info zagadaj na gg

Opublikowano

nowa motorownia.Tylko musisz znależć porzadny silnik z pomoca mechanika zeby mógł ocenic jego stan no i tez by Cie na pewno

Spoko wszystko tylko ciężko ocenić silniczek jak się go ma wyjętego i nawet nie ma szans odpalić. Ale na pewno jest to duzo lepszy wybór niż kompletny remont dotychczasowego

Opublikowano

na pewno jest to duzo lepszy wybór niż kompletny remont dotychczasowego

nowa motorownia to na pewno tansze koszty i szybsze przywrócenie autka do ruchu...Ale czy remont dotychczasowego nie da wiekszej pewnosci ze silnik jest juz sprawny i nie bedzie stwarzał zadnych klopotów w przeciwienstwie do tego nowego - ''uzywanego" który moze miec jakies ukryte wady o których sprzedający wie ale nie wymieni ich bo chce pozbyc sie zbednnego mu silnika(zwłaszcza gdy nie bedzie mozliwosci jego odpalenia i usłyszenia jego pracy) ,bo kazdy wie jak to czasem bywa z większością uzywnych częsci
Opublikowano

na pewno jest to duzo lepszy wybór niż kompletny remont dotychczasowego

nowa motorownia to na pewno tansze koszty i szybsze przywrócenie autka do ruchu...Ale czy remont dotychczasowego nie da wiekszej pewnosci ze silnik jest juz sprawny i nie bedzie stwarzał zadnych klopotów w przeciwienstwie do tego nowego - ''uzywanego" który moze miec jakies ukryte wady o których sprzedający wie ale nie wymieni ich bo chce pozbyc sie zbednnego mu silnika(zwłaszcza gdy nie bedzie mozliwosci jego odpalenia i usłyszenia jego pracy) ,bo kazdy wie jak to czasem bywa z większością uzywnych częsci

ryzyko jest zawsze. Ja bym taką decyzję uzależnił od oszacowania usterki i ewentualych kosztów naprawy obecnego silniczka

Opublikowano

nie wazne czy kupisz nowy motor czy tego bedziesz leczyl to i tak polecam wymienic rozrzad olej i filtry... a jesli odliczysz koszty z tym zwiazane to za kwote samego remontu na pewno kupisz drugi silnik! :good: nawet bez osprzetu bo zawsze mozesz przelozyc ze swojego... :cool1:

a robocizna wymiany motoru bedzie mniejsza niz remontu :)

Opublikowano

dziś moi mechanicy zaczną rozbierać silnik to dowiem się czegoś więcej... z tego co widzę nie miałem żadnego wycieku a to dobrze wróży... głowice, zaworki i tłoki jak coś mam już na stanie :>

Opublikowano

Pisz kolego jaka diagnoza :naughty:

Opublikowano

Pisz kolego jaka diagnoza :naughty:

Pisz pisz bo jestesmy troszku ciekawi :naughty: :gwizdanie: diagnoza zapewne nie była najlepsza dlatego kolega nic nie pisze :wink4:
Opublikowano

niestety nikt mi tego nie ruszy z mechaników wcześniej niż w poniedziałek dlatego nie pisałem drodzy koledzy :hi:

Opublikowano

jak juz coś rusza i bedziesz juz cos troszke wiedział to czekamy na jakies wiadomości :wink4:

Opublikowano

W poniedziałek wszystko będzie jasne....

Niestety w poniedziałek wyjeżdżam na tydzień do Zakopanego więc nie bardzo będę tutaj na bieżąco a sprawy przypilnuje mi ojciec...

Przyszło mi wziąć samochód z wypożyczalni co jutro muszę zrobić... ma ktoś jakieś przeciwskazania dla takiego ruchu? :mysli: Co ciekawe mają też do wypożyczenia a4 :gwizdanie: