Jump to content
IGNORED

[A4 B6] SWAP 3.0 ASN na 2.7T ARE

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy orientujecie się jaki jest koszt samej roboty za swap z 3.0 ASN na 2.7T ARE?

Trochę poszukałem po googlach ale nie jestem pewien do końca czy mogę zostawić wtedy Tiptronika 5hp19FLA, z tego co sprawdzałem w A6 C5 2.7T była ta sama skrzynia.

Zastanawiam się nad tym, ponieważ nie chce już drugi raz remontować ASN... Najpierw panewki, a teraz wyszło, że mam rysę na 1 i 2 tulei cylindra (ogólnie dziwne, bo po wymianie uszczelki pod głowicą i przejechaniu max 300km zrobiło się jeszcze gorzej wywala płyn i cały czas układ się zapowietrza, a wcześniej brała z 1l płynu na 3tyś km ale silnik pracował normalnie). Więc albo 2.7T albo będę musiał się pożegnać z moją B6 czego bardzo nie chcę.

Posted

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy orientujecie się jaki jest koszt samej roboty za swap z 3.0 ASN na 2.7T ARE?

Trochę poszukałem po googlach ale nie jestem pewien do końca czy mogę zostawić wtedy Tiptronika 5hp19FLA, z tego co sprawdzałem w A6 C5 2.7T była ta sama skrzynia.

Zastanawiam się nad tym, ponieważ nie chce już drugi raz remontować ASN... Najpierw panewki, a teraz wyszło, że mam rysę na 1 i 2 tulei cylindra (ogólnie dziwne, bo po wymianie uszczelki pod głowicą i przejechaniu max 300km zrobiło się jeszcze gorzej wywala płyn i cały czas układ się zapowietrza, a wcześniej brała z 1l płynu na 3tyś km ale silnik pracował normalnie). Więc albo 2.7T albo będę musiał się pożegnać z moją B6 czego bardzo nie chcę.

Jak najbardziej możesz to zgrać z twoim automatem, koszta zależą od zakresu prac :)

Posted

Ja bym proponował manuala jednak, wiadomo twoje auto, ale większa przyjemności byłaby w manualu.

Posted (edited)

Ja bym proponował manuala jednak, wiadomo twoje auto, ale większa przyjemności byłaby w manualu.

zgodzę się frajda z jazdy manualem jest większa, ale z zapasem mocy 2.7 jeździ się bardzo wygodnie i przyjemnie również automatem

Edited by czorny_07
Posted

chyba nie jeździsz po dużym mieście pisząc takie rzeczy.

Po przejechaniu 20 km w korku w czasie 3 godzin zmienił byś zdanie

Posted

Tak, racja nie mieszkam raczej w mieście wiec nw. Nie wątpie w to że jest wygodniej, nawet sam myśle w przyszłym audi mieć Tipa. Ale do 2.7BiT montował bym manuala

Posted

Bez 15000zl nie ma co podchodzic

Posted

Bez 15000zl nie ma co podchodzic

No to faktycznie szkoda ruszać :D

Posted (edited)

Dzięki za info, już dostałem szczegóły od czorny_07.

@Dev z tego co aktualnie widzę to idzie się zamknąć w 10k, chyba że coś nieświadomie pomijam.

Edited by czarko
Posted

Owszem zamkniesz się w tej kwocie z tym że pojezdzisz tydzień, dwa i coś zdechnie.

Posted

A możesz rozwinąć np co może zdechnąć, co warto zrobić na początek ?

Posted

Sprzęgło, turbiny, uszczelnienie calego silnika i parę innych pierdół

Posted

Sprzęgło - to jest automat -> jest sens ? szczególnie że albo zostanę w standardzie albo mały mod.

Turbiny - chciałbym znaleźć taki silnik, który już miał regenerowane/wymieniane turba lub ktoś pomoże mi ocenić aktualny stan

uszczelnienie całego silnika wchodzi w koszt tych 10k

Posted

Robiliśmy taki swap z asn tyle że w a6 też z automatem. Robiłem pod to wszystko wiązkę, pogadam z kumplem o całych kosztach

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Posted

Sprzęgło - to jest automat -> jest sens ? szczególnie że albo zostanę w standardzie albo mały mod.

Turbiny - chciałbym znaleźć taki silnik, który już miał regenerowane/wymieniane turba lub ktoś pomoże mi ocenić aktualny stan

uszczelnienie całego silnika wchodzi w koszt tych 10k

No to startuj. Będę kibicować.

Posted

Joo, kupisz "zregenerowane turbiny" na papierze. Wysrają sie po miesiącu i znów bedziesz targać silnik z budy. Raz a porządnie zrobić to co Ci wykropkował Dev, wydać pare talarów więcej i spać spokojnie.

Posted

Joo, kupisz "zregenerowane turbiny" na papierze. Wysrają sie po miesiącu i znów bedziesz targać silnik z budy. Raz a porządnie zrobić to co Ci wykropkował Dev, wydać pare talarów więcej i spać spokojnie.

od kiedy? nie wiem w jakim zakładzie regenerujesz turbo, osobiście nigdy nie miałem z tym problemów...

Posted

Pogoń te A4 i kup A6 z tym motorem - mniej srania się teraz jak i przy następnej sprzedaży.

A miejsca w środku nigdy za wiele, szczególnie w A4.

Posted

ja jak bym miał zbędne 10-15k to wolał bym wrzucić tu 2.7 niż zamieniać na gotowe a6 (tylko koszty o wiele wyższe BO "sprawnego" ASN w a4 można by wymienić na "sprawnego" BiT w a6). a4 jest o wiele zgrabniejsza i lżejsza co za tym idzie lepsze osiągi.

Posted (edited)

a4 jest o wiele zgrabniejsza i lżejsza co za tym idzie lepsze osiągi.

Zgrabność? Proszę Cię... te taczki są już tak stare, że moim zdaniem obie są już wizualnym parchem :wink:

Z tymi wagami i osiągami A6-tek to już Ci kiedyś Kruk pdfy linkowałem z oficjalnymi danymi... to nie Gulfy i Syfiki by urządzać sobie wyścigi spod świateł, ścigać się nimi po torze czy wchodzić ostro w zakręty. Pół sekundy gorszy sprint do setki ma aż takie znaczenie?

Przypomnę:

A4 3.0q manual/tip: sprint: 7,1s/8,7s masa: 1515kg/1555kg spalanie: 11,1l/10,8l (l/100km)

A6 3.0q manaul/tip: sprint: 7,6s/8,7s masa: 1590kg/1640kg spalanie: 11,3l/11,3l (l/100km)

Dziwna sprawa z automatem ale dla A4 i A6 czas 0-100km/h jest taki sam wg. oficjalnych danych :hi: Zaś różnica mas A4 vs. A6: ~5% Acha...

A6 2.7q manual/tip: sprint: 6,8s/7,4s masa: 1660kg/1705kg spalanie: 11,6l/12,2l (l/100km)

Różnica mas pomiędzy A4 3.0 vs A6 2.7: ~9%, spalanie w jeździe mieszanej jest ciut wyższe, ale A6 2.7BiT zadowala się tańszą o ok.7% (od Pb98 - której wymaga 3.0) 95-tką, której spala o 10% więcej niż A4 3.0 - sumarycznie koszty przejazdu 100km będą więc porównywalne.

No jest o co walczyć... :decayed:

Jeśli chodzi o wagi samych silników to 3.0 waży 165kg z osprzętem a 2.7BiT jakieś 200kg... więc z 1555kg jakie ma A4 3.0q w tipie zrobi się po swapie 1590kg... a to już blisko wagi A6-tki z motorem 2.7q w tipie... 115kg różnicy w wadze, czyli jakieś niecałe 7% :hi:

Edited by BeyerBrown