Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Problem ze skręcaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam mały problem przy skręcaniu w lewo lub w prawo,jakiś dziwny odgłos sie pojawił jakis czas temu gdy parkowałem i skręciłem kierownice na maxa w prawo (staraszne głosno czasami trrrrrrrrrrrrr!!!!! trrrrrrrrr!!!!!!). Jestem teraz w Angli Kupiłem Zielony płyn do układu hudraulicznego firmy Coma... nic innego nie znalazłem w mojej okolicy,dolałem go ale nadal przy skręcaniu słychać dziwne warczenie (może powinienem spuscic cały płyn z układu zalac go na nowo?). Druga sprawa w momenicie gdy odpalam silnik słysze lekki pokwik (tylko raz) nie bardzo wiem co to może być. No i ostatnia rzecz która mnie ciekawi , siedząc czuje bardzo delikatne przerywanie,wibracje w samochodzie,może to od silnika? Czytałem troszke na forum ale prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Witam!

Przede wszystkim nie spuszczaj płynu z układu wspomagania bo zajeździsz pompę,najrozsądniej będzie na postoju skręcić na maksa kierownicą przytrzymać przez 2 sekundy i tą samą czynność powtórzyć w drugą stronę,następnie strzykawką pobierz cały płyn ze zbiorniczka i dolej nowego!Będziesz musiał tą czynność powtórzyć kilka razy!

Skąd dokładnie wydobywał się ten dziwny dźwięk podczas skręcania???może po prostu to przegub???

Wnioskuje że wcześniej brakowało płynu w zbiorniczku???Jeżeli tak to musisz znaleźć nieszczelność!

Nie jestem pewny ale do auta z tym rocznikiem należy zalać syntetycznego płynu ale pewnie zaraz ktoś się odezwie :wink4:

Nie chcę Cie martwić ale prawdopodobnie pompa od wspomagania już kończy swój żywot.

Opublikowano

idź do auta ,podnieć maskę i zobacz jak się zachowuje napinacz

ten co napina Twój alternator - jak skacze ,drga to niech

ktoś drugi skręci Ci kołami na max L/R bez znaczenia

i dalej patrz na napinacz paska / jeśli skacze , drga

a Twoje rrrrrrrrrrrrr to świerczenie wymień sprzęgiełko na

alternatorze ( to to koło które napędza alternator)

moż to to Pozdro :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za pomoc,ten dzwięk wydobywa się..... trudno mi to okreslić,naprawde nie wiem :mysli: Troszke jestem przerażony, bo samochodzik ma 3lata a juz pompa do wymiany??? :wallbash: Sprawdze wszystko tak jak pisaliście od razu jak mój staruszek wróci bo jestem sam z żoną a ona mi nie pomoże :polew: A w zbiorniczku było troszke płynu,nie brakowało!

Opublikowano

siema

nie obstawiaj odrazu pompy - ja się tak naciołem, a teraz mam dwie

ustal przyczyne zanim coś kupisz lub zrobisz

zobacz sprzęgiełko, ono kosztuje 150 zł i nie ma co się

upierać za orginałem,ale nie wymienisz sam

trzeba specjalny klusz + pist pnełmatyk i 5 min roboty

pozdro :hi:

Opublikowano

ustal przyczyne zanim coś kupisz lub zrobisz

dokładnie znajdź dobrego mechanika niech on zlokalizuje przyczynę bo wymienisz full części a problem zostanie.

Opublikowano

jak lekko buczy to jest to chyba normalne. u mnie też tak jest. Przejechalem 24k km i caly czas jest tak samo. W serwisie mi powiedzieli ze wszystko jest ok i te pompy lubią buczeć.

Opublikowano

u mnie też słychać to irytujące warczenie, tylko na postoju. im szybciej skrece kołami tym wyraźniej to słychać. nic sie z tym nie dzieje wiec póki co zobacze to co pisaliście.

Opublikowano

[b6 awx] Mam ten sam problem, gdy skrecam max w prawo czy w lewo slychac to 'swierczenie' . Wymienilem napinacz bo byl ponoc zepsuty i myslalem ze on to powodowal ale problem wciaz jest :( .

Czy jestescie pewni ze jest to owe sprzegielko?? I wie ktos moze jak to sie nazywa po angielsku??

Opublikowano
  • Autor

Richardz82 jezeli chcesz dostać tą część w Angli to bedzie problem!!! Musze poczekać do kwietnia jak bede w polsce bo tutaj nie sprzedają części zamoennych do alternatora. Można kupić tylko cały alternator :wallbash:

Opublikowano

To "trrrrrrrrr" to w ruchu czy na postoju??

Jak w ruchu to może wahacze a jak napostoju to bym się skoncentrował na wspomaganiu

Opublikowano

Jeśli to stukanie jest gdy skręcasz podczas jazdy to może być przegub do wymiany. Wjedź na jakiś kanał i zobacz czy się nie poci i nie ma jakiś wycieków.

Opublikowano

Po angielsku to sie nazywa 'FREEWHEEL CLUTH'

[b6 awx] Mam ten sam problem, gdy skrecam max w prawo czy w lewo slychac to 'swierczenie' . Wymienilem napinacz bo byl ponoc zepsuty i myslalem ze on to powodowal ale problem wciaz jest :( .

Czy jestescie pewni ze jest to owe sprzegielko?? I wie ktos moze jak to sie nazywa po angielsku??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprzęgiełko na alternatorze występuje w B6 w B7 go nie ma.Mam taką samą jak kolega z tego samego roku i nie występuje.Wydaje mi się że chodziło tu o napinacz paska.

Opublikowano

jakto nie ma sprzegiełka na alternatorze?? oczywiście że jest. mam 2.0 tdi blb i mam

Opublikowano

mysle ze to jednak wina pompy! u mnie tez lekko popiskuje przy maksymalnych skretach ale nie slychac tego w aucie wiec jeszcze zaczekam z naprawa.

Opublikowano

Ja nie mam ,sprawdziłem przy wymianie rozrządu.Koleś ma taką samą jak ja ,ten sam model i też nie ma.Nie wiem gdzie jest róznica.Jest napewno w B6.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

zobacz czy w zbiorniczku płynu wspomagania nie buzuje, płyn jeżeli buzuje to wymień zbiorniczek i będzie ok

być może masz uszkodzone sitko na dnie zbiorniczka ale nic z tym nie zrobisz też to przerabiałem musisz go wymienić

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wymieniłem przed wczoraj sprzęgiełko na alternatorze w moim BLB jest na pewno. Mam pytanie jaki płyn jest zalany fabrycznie chce wymienić i nie wiem na jaki?

Pozdrawiam

Paweł

• 5 tygodni później...
Opublikowano

tez miałem ten problem wymienilem napinacz i pasek i po 2 tygodniach problem powrócił. Ponownie wymieniłem sam pasek no i po 2 tyg znów piszczało . Dopiero po wymianie napinacza paska i sprzęgela pomogło ale jak dla mnie i tak za cieżko chodzi kierownica na postoju ,miałem kiedys B5 i tam chodziło duzo lżej . Czy macie jakis pomysł co zrobic żeby kierownica chodziła lżej, pompe sprawdzałem w serwisie jest OK