Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF/AWX] Numery OE turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taka sytuacje:  285 k przebiegu i  silnik (a moze turbo)  zaczal  pochlaniac olej. Rano jak odpalam  na zimnym silniku trochę kopci, dym śmierdzący niebaski,- przestae po kilku sekundakh. Auto dobrze sie zbiera, nie ma spadku mocy. Turbo oryginał jeszcze, od nowości, czysta, nie ma żadnych wycieków.   Przy ostatnej wymianie,  jak odłączyłem wąż od IC z lewej strony wylalo sie za duzo  oleju (Valvo 5-40), olej sie leje ciurkiem.   Uważam ze  wina może byc turbo. No i co teraz?  Kupić turbo czy dać to do regeneracji?  Z regeneracją róznie bywa. A jak tak to zdecidowalem sie na zakup uzytej turbosprzenzarki z przebigem do 100 000 z Britanii. No i teraz moje do was pytanie:
Na jakie auta warto uwazac?  mlodsze od mojego z 2003 roku. Jasne ze najlepiej szukać tych z ostatniego rzutu. Na jake auta, (Superby, Seaty i t.d.)  jakich rocznikow byli montowane takie same turbo?  Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

Jakie masz zużycie oleju na 10000 km?

Opublikowano
  • Autor

1l na 1000km.  czyli 10 na 10000 by bylo. To sie rozpoczalo nie dawno, - nie nalatalem tyle km,

Opublikowano

dużo.

Kupując używaną turbinę, bierz pod uwagę możliwość trafienia na uszkodzoną i koszty zwrotu.

Jeżeli regeneracja tylko w sprawdzonym miejscu.

Opublikowano

038 145 702J lub 038 145 702N (nowsza)

Tylko A4, A6, Passat - z silnikiem AVF/AWX

Opublikowano
  • Autor

Dzekue. Z innych aut to nie pasuja?  Skoda superb poszla do demontazu, przebieg to 70 000km.

Zawartość dodana 1 minute later
4 godziny temu, Musashi napisał:

sprawdzonym miejscu.

niestety,  u nas nie ma takich miejsc.

Opublikowano
6 minut temu, WaleryzMoldawii napisał:

Skoda superb poszla do demontazu, przebieg to 70 000km.

w superbie jest silnik poprzeczny, turbina jest zintegrowana z kolektorem wydechowym.

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, kamil-vag napisał:

Tylko A4, A6, Passat

z jakich lat? ta jak u mnie, - 2003, czy sa mlodsze roczniki?

Opublikowano
  • Autor

ok, dzekue.

Opublikowano

Przecież SuperB 1 to wiekszy pasek b5fl i tez ma AWXa pod maską tylko nie wiem jak z AVF ale chyba też.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Myślałem o nowszych superbach, tymbardziej ze rozbierane auto ma przebieg 70000km i mało prawdopodobne aby miało 10 lat i więcej.

Turbiny pasują też od silników BSS i BWW. kod silnika jest ważny. wychodziły do 2008 roku.

Opublikowano

Dobra więc to jest tak:

038 145 702 J 

• Audi A4 B6 do 2005 - Silnik 1.9 TDI AVF/AWX/
  • Audi A6 C5 do 2004  - Silnik 1.9 TDI AVF/AWX/
  • Passat B5 FL do 2005 - Silnik 2.0 TDI BGW/BHW

038 145 702 N

• Audi A4 B7 - do 2008 - Silnik 2.0 TDI BNA/BLB/BPW
  • Audi A6 C6 - do 2008 Silnik 2.0 TDI BLB/BNA
  • Skoda Superb - do 2008 Silnik 1.9 TDI AVF/AWX i 2.0 TDI BSS/BWW 

038 145 702 NX - wkładana jako część serwisowa po 2008r.

Opublikowano
  • Autor

Dzekue! super! Na  taka odpowedz czekalem!

Opublikowano

Ponieważ kolektor wydechowy i rurki olejowe są identyczne, powinny też pasować z A4/A6 BRE,BRF,BVG  2006-2008 rok.

03G145702K i KX.

Opublikowano
  • Autor

Dzekue bardzo! w tej chwili akkurat takich nie ma, wienc mam czas pomyszlec na ten temat.   Оczywiście z waszą pomocą. Sprawa est taka: jak zawsze,   istnieje różnica poglądów  medzy  forummechanikami, -  ten ostatni mówi ze turbo nie ma nic do rzeczy i muszemy robic kapitalny remont silnika. Czyli, turbo rzuca w IC tyle oleju ile wyrzuca sam silnik. Co wy na to?

Opublikowano

Jeżeli silnik gubi, olej trafia w wydech, jeżeli turbo gubi, olej trafia do silnika i w wydech.

Co do remontu.

Należy pomierzyć kompresję. Jeżeli silnik zużywa olej poprzez zużyte pierścienie i gładzie cylindrowe, wyjdzie na pomiarze.

W takim przypadku remont jest nieopłacalny, ponieważ raz duży koszt, a dwa, i to o wiele ważniejsze, musi być wykonany przez fachowca, a skoro u Was nie ma sensownych warsztatów regenerujących turbiny, sądzę, że porządnym mechanikiem może być problem podobny. Źle wykonany remont odbije się czkawką, w postaci problemów różnych a dwa wydaną dużą kasą.

Sensowniej w takim przypadku upolować używany silnik.

Natomiast inną przyczyną zużycia oleju, przez silnik, nie turbinę, mogą być również uszczelniacze zaworów. Potrafią gubić pokaźne ilości. objaw identyczny jak w przypadku powyższym, jednak kompresja będzie prawidłowa.

Skoro wylałeś dużo oleju z dolotu, raczej skłaniałbym się do upatrywania turbo jako winowajcy.

Opublikowano
  • Autor

Ok. Rozumiem. Dzekue.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie to mi podejdzie do AVF bo nie mogę dojść z numerami do ładu.

lp0pLJV.jpg

Jak dobrze pamiętam na mojej była tabliczka Made in Romania a ta klepnięta przez Włochów, ale nr nie pamiętam. 

Opublikowano

Podejdzie ja montowałem taką samą w BKE i musiałem dać przejściówkę do AWX/AVF podchodzi P&P: