Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki płyn do spryskiwaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego iż zrobiło się troszku zimniej, pewnie wielu z Was się zastanawia jaki kupić płyn...

Czy może taki z marketu za "grosze", czy może zapłacić więcej i kupić coś "lepszego" na np. stacji benzynowej...

Postaram się Wam troszku pomóc za pomocą testu zamieszczonego poniżej :)

PŁYNY ZGODNE Z DEKLARACJAMI PRODUCENTA

NazwaDekl. temp. krzep. Zmierzona temp. krzep. Cena Producent

Adixol

-21

-24,8

16/5lOrganika-Car SA

Carrefour

-22

-22,4

12,5/5lAchtel sp. z o.o.

Castrol Biofix

-22

-24,5

18/4lbd.

Czysta Szyba

-22

-22

13/5lZakłady Chemiczne Gamix

ForCar

-17

-18,4

13/4lOrganika-Car Sa

K2 Claren

-22

-22

12/5lMellle sp. z o.o.

Moje Auto

-22

-22,6

18/5lbd.

Psik-Psik Light

-16

-17,6

14/4lAutoland

Sonax

-20

-20,4

17/4lSonax

PŁYNY NIEZGODNE Z DEKLARACJAMI PRODUCENTA

NazwaDekl. temp. krzep. Zmierzona temp. krzep. Cena Producent

Jedynka

-22

-17,2

10/5lGJ Trade sp. z o.o.

Eco+

-22

-19,6

9/5lHipernet Z. Oracz i S-ka

Pan Samochodzik

-22

-20,6

12/5lAchtel sp. z o.o.

Test za poradnikiem Auto Świata

Od Siebie jeszcze dodam że zakupiłem ostatnio Jedynkę z parametrem do -15 i przy -7 mi zamarzła...

Opublikowano

Ja kupuje na Shell lub Orlen i jeszcze nigdy nie zamarzło i ładnie pachnie :naughty: Te tańsze z marketów lubią "pachniec" spirytusem czy denaturatem :kox::polew:

Opublikowano

Ja tez kupuje na Orlenie , Jarko gdzie test płynu z stacji ORLEN :mysli:

ps. czasem sie zdazy zakup w TESCO i nie narzekam :gwizdanie:

Opublikowano

Ja kupuje na Shell lub Orlen i jeszcze nigdy nie zamarzło i ładnie pachnie :naughty: Te tańsze z marketów lubią "pachniec" spirytusem czy denaturatem :kox::polew:

Dokładnie pachną jedynie denaturatem :>

Opublikowano

Leje tylko z orlenu.Najwazniejsze, ze nie zamarza przy dotychczasowych mrozach dochodzacych do -20.Nie traci zapachem gryzacym w nos,oraz nie rozmazuje na szybie co tez jest bardzo wazne.

Opublikowano

A ja zazwyczaj kupuję na Statoil, też jest OK. W każdym razie nigdy mi nie zamarzł i dobrze czyści. Kiedyś kupiłem jakiś tani płyn w markecie i co prawda nie zamarzał ale zdecydowanie gorzej rozpuszczał syf na szybie.

Opublikowano

Ja nigdy nie przywiązywałem uwagi gdzie kupuje płyn. Chociaż muszę się przyznać, że częściej w marketach.

Zapach mi nigdy nie przeszkadzał, zamarznąć też nie zamarzł, ale faktycznie być może jest gorszy jakościowo

Opublikowano
  • Autor

ps. czasem sie zdazy zakup w TESCO i nie narzekam :gwizdanie:

Właśnie szkoda że nie ma tego płynu w teście... Ciekaw jestem jak by wypadł w porównaniu z tym z Carefoura :mysli:

Opublikowano

ja kupuję na Shellu i jest ok, nigdy nie zamarzł, zobaczymy tej zimy jak będzie :evil:

Opublikowano

TESCO nie jest złe tylko wiadome nie ten płyn w paski co mają, zdarzyło mi sie go kupic taki z niebieską etykieta i powiem ze pachniał nie najgorzej i nawet nie zamarzał hehehe a koszt za 5 litrów ok 15 zeta

Opublikowano
  • Autor

No to ten z Carefoura jest tańszy i podobno też nienajgorzej pachnie :wink4:

Opublikowano

Około roku temu czytałem test płynów w "Motorze". Wnioski były takie: Najlepsze są: Sonax, Orlen Stylen i Moje Auto. Jako bardzo niepolecane wymieniono Shell, BP, Castrol ( mimo znanych marek ). Dość wyrażnie powiedziano, że jeśli ma się spryski w reflektorach to tylko Sonax, Orlen Stylen i Moje Auto. Pozostałe powodują matowienie powierzchni reflektorów.

Ładny przykład był podany. Takie samo zabrudzenie szyby zajeło BP kilkanaście machnięć wycieraczek; dla Sonax-a po pierwszym było czysto.

Opublikowano

Ja używam BP i jest bardzo ok. Nie zamarza, szybko daje sobie radę z syfem na szybie (o ile mam porządne wycieraczki) i naprawdę nie mam się do czego przyczepić, chyba poza ceną.

Opublikowano

a ja kupilam w biedronce i zastanawiam sie co sie dzieje z moimi spryskiwaczami .... :kox:

Opublikowano

ja tam jak moge to kupuje AXA... tani i skuteczny.

kiedys kupilem jakis firmowy na orlenie to zauwazylem ze lepsze efekty daje jak ktos woda z kaluzy nachlapal:D:D:D

Opublikowano

a ja kupilam w biedronce i zastanawiam sie co sie dzieje z moimi spryskiwaczami .... :kox:

Ja używam biedronkowego od kilku lat w dwóch samochodach i nigdy nie zamarzł, nawet na szybie specjalnie nie przymarza w trakcie jazdy. Ten biedronkowy płyn produkoway jest przez firmę Organika, która cieszy się dobra opinią i napewno nie jest to garażowa firemka wujka Henia.

Płyn ten nie cuchnie, jest stosunkowo tani ja polecam z własnego doświadczenia.

Jak kupiłem pierwszy samochód to lałem orlenowski wtedy 22 złote za 5 litrów. Po jakimś czasie przytkało mi dysze spyskiwacza. Jako, że autko było na gwaracji to pojechałem do serwisu. Jak odbierałem auto to mi powiedzieli że musieli czyścić cały układ z jakiegoś szlamu i zalecili nie używac najtańszych płynów do spryskiwacza...

Opublikowano
  • Autor

Też kupuję płyn biedronkowy i nie narzekam :tongue4:

Co do firmy organika to produkuje ona Adixola z powyższej listy :) zaraz ja uzupełnię o producenta.[br]Dopisany: 07 Styczeń 2009, 14:20_________________________________________________Aha, jeszcze ForCara robią :)

Opublikowano

Właśnie szkoda że nie ma tego płynu w teście... Ciekaw jestem jak by wypadł w porównaniu z tym z Carefoura :mysli:

Fakt, szkoda, bo też mam pozytywne doświadczenia z płynem z Tesco. Z tego co pamiętam występują 2 rodzaje płynów: VALUE i delux :D

Delux jest oczywiście droższy ale ładniejsza etykietka z zielono-niebieskawymi malunkami (a nie taka w kolorach TESCO) i można go lać na wiaderka, bo jest prawie 3-krotnie tanszy niż np. płyn na BP (swoją drogą też całkiem niezły).

JaroD

Opublikowano

Płyn z BP to jedyny płyn na rynku, który nie jest na alkoholu. Efekt?

Jeżeli mamy nierozgrzane auto i chcemy sobie umyć szybę, to momentalnie zamarznie nam płyn na szybie. Wyceraczki przejadą raz i zostanie cieniutka warstwa płynu, alkohol odparuje w ułamku sekundy, woda zamarza i problem gotowy. Płyn z BP pozwala tego uniknąć.

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem było jak kiedyś zakupiłem w Austrii koncentrat.

Dzisiaj leje płyn CASTROLa, można go dostać w VEUVERT

Na pewno więcej nie kupię na LOTOSie, jakiś taki tłusty