z@mela Opublikowano 4 Marca 2017 Opublikowano 4 Marca 2017 Witam a moim A4 1,9 110KM od początku jak go kupiłem występował problem z falującymi wolnymi obrotami co można było zauważyć na obrotomierzu delikatne wahania wskazówki to na wolnych obrotach natomiast w czasie jazdy z prędkością obrotową silnika powyzej 3-3,2 tys obr silnik poszarpywał przy tym kopcąc na siwo ale nie zawsze , czasem przyspieszał płynnie. Dziś miałem trasę kilkaset km więc była okazja żeby trochę przegonić autko no i szarpanie powyżej 3 tys a z upływem km granica szarpania przesunęła się w dół i teraz efekt trzęsiawki występuje już od okolo 2 tys obrotów tak więc ciężko jest cokolwiek wyprzedzić chyba że bardzo delikatnie się wciska pedał gazu wtedy szarpie mniej. Moje sugestie filtr paliwa kilka dni parkowalem w garażu i zauważyłem małą plamkę ON pod silnikiem do tego od zawsze czuć woń diesla turbina- łopatki chociaż po takim przegonieniu powinno być lepiej a jest gorzej coś z pompą
karaluch8 Opublikowano 4 Marca 2017 Opublikowano 4 Marca 2017 Popatrz na pompe. Pewnie cieknie spod nastawnika albo z głowicy tlokorozdzielacza.
kaczorvw Opublikowano 4 Marca 2017 Opublikowano 4 Marca 2017 Raz na pół miliona kilometrów pompę warto naprawić... Aczkolwiek dziwne że przy 170 tys km zaczęło falować, w passacie z 95 z 1mln300tys przebiegu mam takie objawy ale to auto do wożenia gratów i póki od strzała odpala to nie ruszam.
Hezen Opublikowano 5 Marca 2017 Opublikowano 5 Marca 2017 Obowiązkowo wymienić filtr paliwa (uszczelke filtra posmarować olejem żeby się nie podwinęła) jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany.Problem z "kangurem" i falującymi obrotami na jałowym jest spowodowany zapewne, zabrudzonym nastawnikiem.
z@mela Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Filtr paliwa i powietrza dziś wymienione - jutro jazda próbna. Obroty prawie nie falują , przyspiesza plynnie do maxa. Aż mi sie nie chcę wierzyć ze to od filtrów hmm zobaczymy jak wleje inne paliwo ale to za miesiąc . Edytowane 7 Marca 2017 przez z@mela
Rekomendowane odpowiedzi