Jump to content
IGNORED

amortyzatory

paplanski
 Share

Recommended Posts

wiesz ja mam 65% i myśle że już czas wymiany bo wydaje mi się że autkiem buja na boki bardziej niż powinno. ale z nowymi to wydaje mi się że nie powinny mieć mniej niż 95% może to też zależeć od firmy amortyzatorów i urządzenia na którym badasz autko , nie ma co nowe to nowe i muszą być dobre jeśli nie mają felera.

Witam

U mnie przed wymiana amorków gościu nawet nie powiedział mi ile wyszło w % ale jak wymienialiśmy z kolegą w jego Omedze wyszło 60% i kazał zmieniać

Oj to ja już muze się pospieszyć bo w lecie na przelądzie miałem przednia os:67% 65%

tylna:71% 66% a od tego czasu zrobiłem prawie 30 tyś.............

To jakiej firmy amorki polecacie, może ktoś sprzedaje w "dobrych" cenach? :audi:

nie patrzcie na to co pokazują te maszyny u diagnostów, one są tylko po to żeby wyłapać różnice na osiach i kołach, może się okazać że jak założysz sztywniejszy zawias dobrej firmy i niskoprofilowe oponki to Ci wyjdzie 60%

Oj to ja już muze się pospieszyć bo w lecie na przelądzie miałem przednia os:67% 65%

tylna:71% 66% a od tego czasu zrobiłem prawie 30 tyś.............

To jakiej firmy amorki polecacie, może ktoś sprzedaje w "dobrych" cenach?

Polecam Bilstein (gazowki) teraz nie dawno takie zalozylem b.dobrze sie sprawuja :wink:

Ja dzis bylem na stacji diagnostycznej sprawdzic moje skrzypienie(nic nie wykryto ciekawego),przy okazji zrobilem pomiar przednich amorow wyszlo 70%&73%.I powiedziano mi ze amory sa w normie :confused:

Po pierwsze te pomiary trzeba troszkę z przymróżeniem oka traktować bo są one pośrednie. Po drugie trzeba zapytac sprawdzającego co urządzenie mierzy czy zużycie czy %sprawności (chyba że wynik wychodzi 50% to nie ma problemu :lol: ) Jednak można przyjąć tak: kiedy amortyzator ma sprawnośc jesze 40% a auto zamierzamy jeszcze rok jezdzić to warto zbierać powoli kasę, poniżej 30% na naprawę szykujemy sie w najbliższym czasie. Dodam że w zależności od jazdy i stanu dróg itp itd sprawność może spaść bardo różnie, w normalnych warunkach ok. 5% rocznie.

A po ile płaciłeś za te blisteiny? Wymieniałeś wszystkie czy tylko przednie? Jaka jest różnica w zachowaniu samochodu po wymianie?

Wymienilem tylko z przodu cena to 400zl za caly komplecik tj.2 szt amorkow odboje oslonki :wink: ...roznica w zachowaniu to- pewne prowadzenie nic nie tlucze jak przed :wink:

Może ktoś wie przy jakiej sprawnosci w % powinno sie wymienić amortyzatory?

Czy to prawda że czasami nowe amortyzatory pokazują 80% sprawności?φ

jak najbardziej czasami nówki pokazują nawet 40-60% zużycia:)

w praktyce wystarczy wsiąść do samochodu i pomiar wraca do "normy" albo po przejechaniu kilkuset kilometrów.

poniżej 30 % sprawności auto nie powinno przejść przeglądu tak samo jeśli różnica pomiędzy amorkami na jednej osi wynosi ponad 15%

Guest spedyt

Kiedyś w tv słyszałem że nie ma amortyzatorów 100%, bo taki układ jest sztywny i nie ma ruchu amortyzatora

Znajomy kiedys mial vectre B i wymienil wszystkich amory+sprezyny ma nowe(wymienial w serwisie).Po wymianie mial badanie i sprawnosc amorow weszla w granicach 85% :confused:

sprawnosc amorow weszla w granicach 85%

No to rewelka, czytaj post wyżej że nie ma amorów 100%

No przeciez przeczytalem to,i podalem przyklad z zycia wziety a nie jakies tam uslyszane wiadomosci z TV :twisted:

Ja przedwczoraj zmieniłem tylne amorki... zmieniłem na Kayabę..gazowe..... bo takie zalecają..w sumie mozna dobrac olejówki..ale jak mówią tak robią :biggrin: za sztukę płaciłem 190 zł i jestem bardzo zadowolony :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Muszę powoli pomyśleć o przednich bo teraz jak zmieniłem tylne to przód jakiś takiś miękki :biggrin: :biggrin: :biggrin: :a4fan: