Opublikowano 30 Marca 20179 l Panowie- jak w tytule. Jak zadziała automatyczny hamulec ręczny, gdy podczas jazdy go zaciągnięmy?
Opublikowano 30 Marca 20179 l Kiedys przy malej predkosci wcislem i zablokowalo mi przednie kolo.lepiej nie ryzykowac Edytowane 30 Marca 20179 l przez firefighter79
Opublikowano 30 Marca 20179 l Ciekawe jakim cudem zablokowało Ci przednie koła Działa prawie jak zwykły ręczny - trzeba przytrzymać przycisk i wtedy hamują tylne koła.
Opublikowano 30 Marca 20179 l gdzieś czytałem, że podczas jazdy ręczny powinien działać jako hamulec awaryjny - normalne hamowanie wszystkimi kołami //edit: a tak, w instrukcji Edytowane 30 Marca 20179 l przez Vis
Opublikowano 30 Marca 20179 l 18 minut temu, komoornik napisał: Ciekawe jakim cudem zablokowało Ci przednie koła Działa prawie jak zwykły ręczny - trzeba przytrzymać przycisk i wtedy hamują tylne koła. A byc moze mi sie tylko tak wydawało...niewiem
Opublikowano 30 Marca 20179 l 26 minut temu, Vis napisał: gdzieś czytałem, że podczas jazdy ręczny powinien działać jako hamulec awaryjny - normalne hamowanie wszystkimi kołami //edit: a tak, w instrukcji Próbowałem, efektem jest "wciśnięty" hamulec w podłogę, awaryjne światła i tym podobne sprawy. Też mnie ciekawiło co się stanie jak np pasażer wciśnie ten przycisk.
Opublikowano 30 Marca 20179 l Dziwne. Raz testowałem z prędkością około 15 km/h i na pewno nie była to pełna siła, miałem wrażenie że tylko tył hamuje.
Opublikowano 30 Marca 20179 l 1 minutę temu, komoornik napisał: Dziwne. Raz testowałem z prędkością około 15 km/h i na pewno nie była to pełna siła, miałem wrażenie że tylko tył hamuje. Przy małych prędkościach faktycznie jest takie wrażenie, szczególnie jak już się wyhamowuje i w toczącym samochodzie się zaciągnie hamulec, to czuć że tylko tył się blokuje.
Opublikowano 30 Marca 20179 l Tak jak już wyżej napisano - wszystkie koła hamują. Nie jest tak jakby wcisnęło się hamulec w podłogę, ale siła hamowania w miarę płynnie rośnie, dlatego szarpnięcie guziora tylko delikatnie przyhamuje samochód. Nie ma co się bać, a warto wiedzieć jak auto się zachowa w potrzebie hamowania awaryjnego tym sposobem.
Opublikowano 30 Marca 20179 l 8 godzin temu, Vis napisał: gdzieś czytałem, że podczas jazdy ręczny powinien działać jako hamulec awaryjny - normalne hamowanie wszystkimi kołami //edit: a tak, w instrukcji Dzięki za te informacje, bo nawet nie miałem o tym zielonego pojęcia. Dobrze to wiedzieć w przypadku awaryjnym. Nigdy nic nie wiadomo
Opublikowano 31 Marca 20179 l 15 godzin temu, Dev napisał: Miałem okazję tak hamować z 200km/h, niesamowite wrażenia Dentysta pewno zadowolony z zarobku
Opublikowano 31 Marca 20179 l Przednie koła blokują się np. w Passacie. W Audi jak zaciąga się hamulec awaryjny (na postoju) to ja tylko słyszę z tyłu silniczek od zaciągania. Ale sprawdziłem teraz w instrukcji od b9 i jest dokładnie tak samo jak kolega przytaczał - hamują wszystkie 4 koła.
Opublikowano 31 Marca 20179 l Aż z ciekawości przetestowałem i efekt jest taki jakbym uderzył w hamulec nogą na maxa. Jakby komuś pedał odpadł to zawsze można się uratować
Opublikowano 31 Marca 20179 l Przy hamowaniu awaryjnym silniczki nie działają, ciśnienie w układzie wytwarzają zawory ABS
Opublikowano 31 Marca 20179 l 2 godziny temu, Dev napisał: Przy hamowaniu awaryjnym silniczki nie działają, ciśnienie w układzie wytwarzają zawory ABS No i to by było logiczne. Postojowy tylko tył (słychać silniczki), a w czasie jazdy, przy awaryjnym, zawory abs-u hamują wszystkie 4 koła.
Opublikowano 16 Maja 20179 l Dev, to masz niezły reflex jak się przy nagłym hamowaniu z 200 złapałes za przycisk, a nie max hamulec w podłogę. SzacunekWysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 16 Maja 20179 l Jak tak hamowales z 200 to wszystkie koła równo hamowaly? Jak potem tarcze po takiej akcji? Rozumiem, że lepiej wymienić 4 tarcze niż pół przodu, ale jestem ciekaw. ŁWysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 16 Maja 20179 l U Was hamuje narastająco? Ja przy 60km/h próbowałem "zaciągnąć" ręczny to musiałem go ciągle trzymać żeby hamowało i od razu na maxa hamowało