Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Nierówna praca i dymienie po porannym rozruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś z kolegów miał kiedyś problem po odpaleniu silnik chwilę kuleje kopci na szaro ,biało niebiesko dodam że pacjent 1.9 tdi avf

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przyczyn tysiące, jednoznacznej odpowiedzi raczej nie uzyskasz

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

u mnie przyczyną takiej sytuacji były zajechane pompowtryski...

Opublikowano

tak jak koledzy wspomnieli, przyczyn może być wiele, ale najprościej będzie chyba zacząć diagnostykę od świec. U mnie przy spalonych świecach występowały takie objawy. U kolegi identyczne były, gdy mu padł któryś czujnik. Nazwy nie pamiętam, ale chodzi o ten czujnik, przez który cały czas chodzą wentylatory przy chłodnicy. Po wymianie czujnika jak ręką odjął

Opublikowano

Zrób logi to coś się zobaczy.

Opublikowano
  • Autor

Witam temat zamknięty,jakby kogoś interesowało to mogę opisać dokładnie ten temat

Opublikowano

Napisz , co było przyczyną?

Opublikowano
  • Autor

Silnik znam jak własną kieszeń logi były wporzadku a jednak dałem się nabić w butelkę gościu przede mną wsadził jakiegoś gownianego boxsa aż tloki powypalalo . Jak będziecie mieli jakieś problemy to piszcie postaram się pomóc 

Opublikowano

Jak naprawileś ten problem?

Opublikowano
  • Autor

Wymiana słupka rozwiązała problem 

Opublikowano

O ja pierdziele. .........

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Odświeżę temat odnośnie nierównej pracy i dymienia.

Otóż AWX podczas odpalania na zimno odpala ok., ale przez 5-10 sek pracuje jakby na 3 cylindry, a do tego puści chmurę niebiesko szarą.

Co zrobiłem – wymiana uszczelniaczy na pompkach, gniazda nie wybite, wałek rozrządu ok.

Turbo wyczyszczone z nagaru, super pracuje dmucha i nie puszcza oleju.

Przepływomierz wymieniony jakiś czas temu jest ok.

Na VCDS sprawdzałem czujnik temp, w obu pozycjach podaje tę samą wartość zgodną ze wskaźnikiem na desce, kąt synchronizacji 0.0, świece żarowe ok. 0.02 OMA także idealne + występuje iskrzenie drucikiem … J

Oleju silnik nie bierze – tzn 0.5l / 15 tyś km czyli nic.

Zaraz po ustaniu nierównej pracy silnik ma moc, pracuje absolutnie bezproblemowo nawet nie zadrga. Super wkręca się na obroty itp.

Spalanie 6,5 l/100 km przy obecnych warunkach pogodowych.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły? Im zimniej lub im dłużej stoi tym gorsze dymienie i praca.

Chcę sprawdzić jeszcze ciśnienie na cylindrach i tu pytanie jakie ma być w 1.9 TDI AWX   130KM?

I bardzo ważny aspekt który mnie nurtuje i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Pompki podczas odpalania NA ZIMNO  mają korekcje następujące: 2,5  1,5  -2,0   -1,8

Po rozgrzaniu spadają i to dość szybko do wartości max  0,40 i 0,0 w tych granicach sobie pracują. U innych kolegów sprawdzałem i u nich jest tak że korekcję mają praktycznie nie zmienne czy to zimny czy ciepły nie przekraczają wartości 0,5.

Po pierwszym odpaleniu potem odpala idealnie i nie dymi i chodzi naprawdę fajnie. Postoi całą noc i lipa.

Podpowie mi ktoś czy to jest ok  czy to może wina pompek?? Już nie wiem czego się czepiać

Opublikowano
11 godzin temu, Daromal napisał:

Pompki podczas odpalania NA ZIMNO  mają korekcje następujące: 2,5  1,5  -2,0   -1,8

Po rozgrzaniu spadają i to dość szybko do wartości max  0,40 i 0,0 w tych granicach sobie pracują. U innych kolegów sprawdzałem i u nich jest tak że korekcję mają praktycznie nie zmienne czy to zimny czy ciepły nie przekraczają wartości 0,5.

Takie korekcje podczas odpalania świadczą o tym że po nocnym postoju pompka na pierwszym cylindrze nie ma czego pompować :decayed:

Powodem najprawdopodobniej jest dolne uszczelnienie pompki , które na zimno nie zapewnia szczelności .

Kiedy wymieniałeś uszczelniacze i ile km zrobiłeś od wymiany ?

Zaraz po wymianie było OK, dopiero za jakiś czas się problem pojawił ?

Mosiężne podkładki były wymieniane razem z uszczelniaczami a powierzchnie na pompkach i głowicy do których one przylegają zostały dokładnie wyczyszczone z nagaru ?

Śruby mocujące pompki zostały wymienione na nowe ?

Procedura wymiany zrobiona zgodnie z instrukcją ?

Przydały by się konkretne odpowiedzi na te pytania :decayed:

Na początek też zrób dwie rzeczy :

1 . Rano na włączonej stacyjce podepnij kompa, ustaw podgląd na grupy 013 , 018 , 023 , uruchom logowanie i odpal motorówkę.

Loguj kilka minut , wrzuć go na vaglog.pl i daj linka.

2. Zrób też prosty test, zalej paliwa do pełna i zostaw auto na noc na jakiejś stromej górce lub wjeździe do garażu w podpiwniczeniu przodem w dół ( tak by różnica poziomów między osiami auta wynosiła minimum 40 cm ) .

Na następną nockę postaw go odwrotnie , przodem do góry i napisz czy jest różnica w odpalaniu i pracy silnika zaraz po odpaleniu z nocnego postoju :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
11 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Powodem najprawdopodobniej jest dolne uszczelnienie pompki , które na zimno nie zapewnia szczelności .

Kiedy wymieniałeś uszczelniacze i ile km zrobiłeś od wymiany ?

Zaraz po wymianie było OK, dopiero za jakiś czas się problem pojawił ?

Mosiężne podkładki były wymieniane razem z uszczelniaczami a powierzchnie na pompkach i głowicy do których one przylegają zostały dokładnie wyczyszczone z nagaru ?

Śruby mocujące pompki zostały wymienione na nowe ?

Procedura wymiany zrobiona zgodnie z instrukcją ?

motor odpala od strzała, paliwo dostaje - czyściłem pompki Liqui Molly (nic to nie dało)

uszczelnienia wymieniane miesiąc temu - 1000 km może przejechane

podkładki i wszystkie oringi zostały wymienione - cały komplet. czy powierzchnia była czyszczona ciężko mi powiedzieć bo robił to kolega, a raczej zna się na rzeczy.

śruby również nowe z serwisu

procedura chyba tak - nie patrzyłem na ręce.

czy wystarczy do tego zabiegu krawężnik 10-15 cm ? niestety nie mam gdzie postawić aby miał taki kąt.

chciałbym tylko powiedzieć że silnik odpala z pierwszego i za sekundę zaczyna nierówno pracować i po chwili jest ok.

wchodzę na VAGLOG i ta strona nie istnieje tzn jest ale to nie strona WWW.

Opublikowano

W diagnostyce masz podwieszony temat o stronach do analizy logów - czyli gdzie możesz wrzucić swoje logi...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A może zjechane uszczelniacze zaworowe?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

sporo czasu nie było mnie, ale temat rozwiany i po sprawie.

KRZYWA KORBA !!!! 1 cyl miał 25 BAR a reszta równo po 31 Bar na zimnych oczywiście. korbowód wymieniony + przy okazji rozrząd, szklanki na wzmocnione bo już były podjechane lekko (ale bez tragedii, wałek ok) i uszczelniacze zaworowe. Silnik ma moc ładnie pracuje przyspiesza, jestem zadowolony! szkoda jedynie kasy.... ale cóż..

Pozdrawiam.