Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Demontaż świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

17nm be względu na to jakie mam świece,kolega ;roman0012; napisał że 15-20nm w zależności jakie mam świece.Miały być beru ale są boszki czyli 17nm :mysli:?

Opublikowano

czasem nie mozna czytac tego co niektorzy pisza :>

jezeli chodzi o 2 rodzaje swiec to ni chodzi o ich marke tylko dzialanie i ich budowe(z roznych materjalow) http://www.ngkntk.pl/Ceramiczne_swiece_zarowe.1350.0.html link jest przypadkowy i nie jest to moja ulubiona marka :tongue4:

piszecie o kliknienciu klucza dynamo.. osobiscie znam kilka rodzai takich kluczy

sam uzywam klucza ze wskazowka i pomiarka

Opublikowano

Dokładnie są różne rodzaje kluczy.

Moment dla świec żarowych to 15Nm

Opublikowano

potwierdzam

swiece z koncowka metalowa dokrecamy momentem 15Nm

popularniejsze sa wlasnie klucze klikowe, sa tansze

Opublikowano

No właściwie nie jestem pewien,bo przed montażem ich nie sprawdzałem.kupiłem je przeciesz nowe,w dobrym sklepie.One wyglądały jak by były już sprawdzane to chyba przez producenta? :mysli:Wnioskuje bo końcówki były ciemne,czy tak mają wyglądać nowe?

Opublikowano

dzialaja?

kolega pewnie miał na myśli odpalanie po dłuższym postoju :cool1:

Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi to moim autkiem jeżdżę rzadko raz dwa razy na tydzień.Dzisiaj jak odpaliłem po założeniu nowych świec to było lepiej,ale temperatura na zewnątrz była +7.Zobaczymy jak temperatura spadnie :kwasny:[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 21:42_________________________________________________Witam ponownie,temperatur w uk zbyt niskich nie ma.Ale parę dni juz na tych nowych świeczkach jeżdżę i musze powiedzieć ze z początku było bardzo dobrze,ale teraz znowu jak by gorzej zapala.Jak podgrzeje dwa razy to jest git,może być tak że dokręciłem te nowe świeczki za mocno w prawdzie używałem klucza dynamometrycznego,ustawiłem 15 nm ale po kliknięciu jeszcze mi sie minimalnie dociągnęło,chyba przedobrzyłem?Czy mogła sie uszkodzić szyjka świecy ?Słyszałem że za mocne dokręcenie skutkuje szybszemu zużywaniu sie świecy,to prawda?