Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Wymiana świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie na jakim silniku można wykręcić świece żarowe aby ich nie ukręcić na ciepłym czy zimnym przeglądałem różne posty i jedni piszą że na zimnym a drudzy że na ciepłym proszę o opinie na ten temat.. :mysli:

Opublikowano

Bo tak jak wyczytałeś jeden robi tak a drugi inaczej.

Ja bym najpierw spryskał WD 40 pojeździł jeden/dwa dni i wykręcał na letnim silniku.

Opublikowano

najlepiej uruchomic na moment zimny silnik, i gdy bedzie troche letni wykrecac.

wyrecanie swiec gdy silnik jest goracy, moze zaowocowac wykreceniem swiecy wraz z gwintem glowicy....

Opublikowano

Podstawa (każde kombinowanie odwróci się przeciwko tobie !)

DOBRY KLUCZ, 10 nasadowa długa bo wystaje gwit.

WD dzień wcześniej zapodaj zdrowo i tuż przed demntażem.

Ostatnio zmieniałem i ...z duszą na ramieniu patrząc na stan świec to były fabryczne a prawie 190 000 km (szok).

KLUCZ, KLUCZ, KLUCZ reszta to drobiazgi.

Pozdrawia

SZYCHA

Opublikowano

ale dobre i dobrze dobrane narzedzia to podstawa kazdej czynnosci :cool1:

Opublikowano

ja najpierw zagrzałem silnik a pózniej zostawiałem go na 10 minut i bez problemu poszły wszystkie 4 sztuki miałem spalone.

Opublikowano

motor może pochodzić chwile nie musisz go za dugo grzać, świeczki powinny delikatnie wyjść, jezeli stawiają opór psiknij wd40 odczekaj chwile i znowu próba, ostatnio robiłem to u siebie/ podstawa dobry mocny klucz /

Opublikowano

Ostatnio sprawdzałem świece wykręcając je: fura w pełni rozgrzana, po zgaszeniu odczekałem z 15 minutek, WD-40 + fajeczek :) żeby miał szanse zadziałać odrdzewiacz i poszło bez najmniejszego problemu. Jak idzie bardzo ciężko to nie kręcić "dobrym narzędziem" ile pary w rękach tylko znowu psik i kolejna próba, żeby nie narobic bigosu.

Ogólnie wydaje mi się, że głowica aluminiowa ma większą rozszerzalność termiczną niż świeczka więc na rozgrzanym silniku powinno pójść łatwiej.