Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trzęsący się silnik, drgania, bujanie w A4 B6 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No teraz można coś wreszcie konkretnie powiedzieć :D

Po pierwsze widać że korekcje się zmieniają w zależności od temperatury silnika i to w dość szerokim zakresie .

Ale najważniejszy jest trzeci log widać na nim że po pracy na wyższych obrotach , gdy zużycie paliwa jak i jego przepływ przez szynę paliwową w głowicy jest duży , korekcje są jeszcze do przyjęcia :naughty:

Dalej korekcja w miarę upływu czasu i gromadzenia się spalin w szynie paliwowej wokół trzeciej pompki zaczyna rosnąć na trzecim cylindrze , by na końcu loga dojść do wartości +2,59 :P

To na tym cylindrze jest największy problem z uszczelnieniem pompki,  chociaż czwarty  też jest już następny w kolejce ...

Co jest do zrobienia ?

Trzeba wymienić uszczelniacze i podkładki termiczne na pompkach , z zachowaniem szczególnej uwagi na czystość powierzchni oporowej o którą opiera się dół pompki w głowicy jak i powierzchni na pompce przylegającej do tej samej mosiężnej podkładki tylko z jej drugiej strony .

Chodzi o to by to połączenie miało jak największą szczelność , aby zapewnić w miarę stałe ciśnienie spalin oddziałujące na dolny uszczelniacz pompki, bo tylko wtedy ma on odpowiednie warunki do pracy i nie ulega szybkiemu zużyciu pod wpływem dużych skoków ciśnienia .:hi:

Oczywiście by wyeliminować niewielką możliwość że to pompki na trzecim i czwartym cylindrze są przyczyną problemu , należało by zamienić podczas montażu miejscami pompkę drugą z trzecią i pierwszą z czwartą .

Gdyby po całej naprawie okazało się że dalej jest jazda z korekcjami to przynajmniej będzie  wiadomo czy to wina pompek ( jeżeli wysokie plusowe przeniosą się za pompkami na pierwszy i drugi cylinder ) , czy może problem leży w wyrobionych gniazdach pompek na trzecim i czwartym cylindrze ( gdy wysokie plusowe korekcje tam pozostaną ):P

Z mojego doświadczenia powiem Ci że jeżeli ten co będzie wymieniał uszczelnienia zastosuje się do tych zaleceń, oprócz uszczelniaczy minimum wymienisz śruby je mocujące i wszystko poskładasz zgodnie z instrukcją , to na 90 %  wszystko po tej naprawie wróci do normy i nie będzie trzeba nic poprawiać :)

To 10 % niepewności to trzeba podzielić na :

9%- wyrobione gniazda pompek :(

1%- uszkodzona pompka :naughty:

Szukaj dobrego fachowca albo jak sam się czujesz na siłach i skompletujesz trochę wyposażenia , to tanim kosztem naprawisz auto :D

Opublikowano

Dzięki Piotrze
Śrubki i oringi zamówione, idą aż z Litwy :D
Dam znać jak dojdą i jak będę je wymieniał.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam 

mam bardzo podobny problem z trzęsącym silnikiem na obrotach postojowych i przy 1140 obr, prosibym zeby ktos zerkną na logi które zrobiłem na postoju na blokach 003,011,023

http://vaglog.pl/log-003_011_023_k1qyRc0.html

http://vaglog.pl/log-023_001_85uU6.html

http://vaglog.pl/log-023_QQQd0.html         tu stopniowo dodawałem gazu wydaje mi sie ze cos jest nie tak z 2 cylindrem 

http://vaglog.pl/log-011_y74Ktc8.html       tu sprawdzałem sztangielke turba 

silnik jest po wymianie pompek na podobno dobre wyjete z innego auta lecz te wstrzasy nie znikneły, razem z nimi wymienione były uszczelniacze 

Edytowane przez kefinek931

Opublikowano

Szukaj dobrego fachowca albo jak sam się czujesz na siłach i skompletujesz trochę wyposażenia , to tanim kosztem naprawisz auto [emoji3]

Uszczelniacze I śruby dotarły dzisiaj, jak na Litwę, to szły bardzo szybko.
Teraz muszę poszukać kto się tym zajmie. :wink:
52f76dd43ae124f008662eb12ce99238.jpgd3d0091a6a63d07cf529d1fe7d4edabc.jpgf8b579cf5cc30ab4e21f31c72f19e654.jpg
Opublikowano
Dnia 22.06.2017 o 19:05, kefinek931 napisał:

Witam 

mam bardzo podobny problem z trzęsącym silnikiem na obrotach postojowych i przy 1140 obr, prosibym zeby ktos zerkną na logi które zrobiłem na postoju na blokach 003,011,023

http://vaglog.pl/log-003_011_023_k1qyRc0.html

http://vaglog.pl/log-023_001_85uU6.html

http://vaglog.pl/log-023_QQQd0.html         tu stopniowo dodawałem gazu wydaje mi sie ze cos jest nie tak z 2 cylindrem 

http://vaglog.pl/log-011_y74Ktc8.html       tu sprawdzałem sztangielke turba 

silnik jest po wymianie pompek na podobno dobre wyjete z innego auta lecz te wstrzasy nie znikneły, razem z nimi wymienione były uszczelniacze 

Zrób dokładnie takie same logi jak kolega RumJanek , w tych nie ma najważniejszego , czyli 013, ważne też by 018 i 023 były zrobione razem z 013 :hi:

1 godzinę temu, RumJanek napisał:

Uszczelniacze I śruby dotarły dzisiaj, jak na Litwę, to szły bardzo szybko.
Teraz muszę poszukać kto się tym zajmie. :wink:
52f76dd43ae124f008662eb12ce99238.jpgd3d0091a6a63d07cf529d1fe7d4edabc.jpgf8b579cf5cc30ab4e21f31c72f19e654.jpg

:hi:No ciekawy jestem czy po robocie będzie Pan zadowolony :D

Szukaj fachowca co nie będzie się musiał na Twoim aucie uczyć , tylko już posiadł tą umiejętność .....

Jak już wymienisz  to się przejedź ze dwadzieścia mil niech się uklepią i dawaj logi do oceny :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
:hi:
Szukaj fachowca co nie będzie się musiał na Twoim aucie uczyć , tylko już posiadł tą umiejętność .....

Znajomek który robił mi remap, pracował kiedyś na warsztacie gdzie szkot ponoć tylko i wyłącznie zajmuje się VAGiem. Muszę do niego zadzwonić i zweryfikować to czy to prawda, ponoć bierze też mniej niż ten który obecnie robił z moim autem.
Pożyjemy, zobaczymy ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

:hi:No ciekawy jestem czy po robocie będzie Pan zadowolony :D

RumJanek chyba naprawił auto ale zapomniał poinformować zainteresowanych o efektach.

...............................................................................................................................................................................................................................

Witam . Przypadłość jaka u mnie występuje to bujanie silnika na wolnych obrotach  ( AWX). Posprawdzałem wszystko co wyczytałem na forum i  wygląda ok po za korekcją 4cyl . Wymieniłem oringi i podkładkę miedzianą na 4-tym  pompowtrysku ale korekcje bez zmian. Zrobiłem log od zimnego startu z chwilowym podnoszeniem obrotów. Czy to wtrysk do wymiany ?

http://vaglogi.pl/log-001_013_023_rQbd9.html

http://vaglogi.pl/log-013_023_001_p0fZn.html  - zimny po odpaleniu

Edytowane przez burton

Opublikowano

Szkoda że nie zamieniłeś miejscami pompek z 3-go i 4-go cylindra, wtedy było by jasne czy to wina pompki , czy czegoś innego :whistling:

W sterowniku silnika nie ma żadnych błędów ?

Jeszcze raz dobrał bym się do pompek i zamienił miejscami te które wyżej wymieniłem, zachowując szczególną staranność jeżeli chodzi o czystość i brak wżerów na powierzchniach pompki i głowicy do których przylega mosiężna podkładka :

20181203_220311 - Kopia.jpg

Sprawdzisz przy okazji jak wyglądają te nowe uszczelnienia ( czy nie uległy uszkodzeniu podczas wcześniejszego montażu ) i czy nie trzeba zlikwidować ostrych krawędzi w gniazdach.

Do ponownego montażu oczywiście nowe śrubki :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

W sterowniku żadnych błędów. Stare oringi wyglądały dobrze podkładka też dlatego zastanawiam się nad samym wtryskiem.

Tak wyglądała podkładka 

IMG_20190127_175902.jpg

IMG_20190127_180042.jpg

Opublikowano

No nie widać by przez podkładkę spaliny się przedostawały ...

W takim układzie oprócz zajął bym się wiązką pompowtryskiwaczy , jej słabym punktem jest miejsce gdzie łączą się ze sobą "masy" przewodów zasilających cewki pompowtrysków .

Zaciśnięte tam przewody z upływem czasu łapią coraz większą rezystancję, co może się tak właśnie objawiać jak u Ciebie. 

Z czasem powinien się wtedy pojawić błąd .

Co z tym zrobić napisałem tutaj:

Jak nie pomoże to zamiana pompek , dopiero wtedy będzie wiadomo czy to wina pompki :hi:

Opublikowano

Zmierzyłem ciśnienie w cylindrach i wygląda tak.

Na zimnym ;

1- 24,1  / 2- 23,4 / 3- 24,1 / 4- 22,1    bar

Ciepły ok. 40 st.

1- 25,5 / 2- 24,5 / 3- 25,1 / 4- 24,1

Próba olejowa

1- 38 / 2- 37 / 3-38 / 4- 35

Może to kompresja na 4 cyl stanowi problem ? 

Opublikowano

Jak najbardziej kompresja może mieć wpływ na zwiększenie dawki na tym cylindrze w celu wyrównania pracy silnika... 

Opublikowano
Godzinę temu, kamil-vag napisał:

Jak najbardziej kompresja może mieć wpływ na zwiększenie dawki na tym cylindrze w celu wyrównania pracy silnika... 

W takim razie odpuszczam dalsze poszukiwanie usterki. Dziękuje za pomoc.

• 5 lat później...
Opublikowano

Po kolejnych 5-ciu latach jazdy wróciłem do tematu bujającego silnika na wolnych obr.

Sprawdziłem korekcje i na 4-cyl nadal +2,5mg więc zamieniłem 3 i 4 miejscami, korekcja 

poszła za wtryskiem. Chcę wymienić tą pompkę z 3-cyl ale używki z końcówką AN są praktycznie 

niedostępne i pytanie jest czy lepszym rozwiązaniem będzie zamiennik np.BA czy oddać swój pompowtrysk do regeneracji ?

korekcje.PNG.21f4d8f9a6be4216b5df80196cf29fd5.PNG