Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T APU nie chce odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam taki problem z autkiem. Otóż zaczęło się to już dosyć dawno, pewno dnia auto mi zgasło na skrzyżowaniu bez powodu i już nie chciało odpalić. Po parunastu próbach sie udało. Sytuacja sie powtórzyła jeszcze raz i tym razem już nie odpaliło. Udało mi sie zaholowac samochód pod blok po czym odpalił bez problemu. Jeździłem tak 2 dni i już nie chce odpalić. Przy próbie odpalenia mruga ikona akumulatora. Przesyłam filmik:

Czy to wina rozrusznika albo alternatora?

Opublikowano

Na kompie wywala jakieś błędy? Może to czujnik położenia wału. Rozrusznik ładnie kręci...

Opublikowano
  • Autor

Właśnie jeszcze nie podpinalem bo nie mam, jutro się postaram załatwić od kogoś i sprawdzimy błędy.

P.s. zapomniałem dodać że zdarzyła mi się sytuacja w której samochód odpalił i miał około 1000 obrotów i nie szło dodać gazu, tak jakby jakaś blokada

Edytowane przez adasijo

Opublikowano

Przerabiałem problem zawieszania się obrotów i braku reakcji na gaz w samochodzie innej marki i była to wina przepustnicy tylko, że odpalał bez problemu. Ale może to będzie jakiś trop :P

Opublikowano
  • Autor

Tylko mi sie to zdarzyło 2 razy, wylaczylem silnik i ponownie włączyłem i już chodził normalnie. 

Opublikowano

Przerabiałem u siebie w awt. 
1. czujnik położenia wału 
2. przekaźnik na podszybiu ( chyba nr 30) 
3. pompa paliwa

u mnie był czujnik a po jakimś czasie pompa .. 

Czasem pomagało odpięcie klemy na chwile. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za trop, z tym czujnikiem chyba najbardziej prawdopodobne. Co do klem to odłączyłem dzisiaj i przeczyściłem i niestety to samo. Na tę chwilę pozostaję poczekać do jutra i podpiąć gdzieś kompa, myślę że będzie już wszystko jasne.

P.S. CO do pompy to podaje chyba paliwo bo po paru próbach czuć benzynę w środku.

Edytowane przez adasijo

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Troszkę się przedłużył pobyt u mechanika ale sprawa już prawie rozwiązana. Po podłączeniu do kompa nie było żadnych błędów więc mechanik sprawdził pompę, z której jak się okazało benzyna leciała ciurkiem. Po usunięciu defektu niestety samochód dalej nie odpalał. Padło na walnięty przekaźnik pompy, który raz cyka a raz nie. Na razie czekamy na nowy przekaźnik. W sumie kupię jakiś używany na szrocie. 

Niestety auto stało u "mechanika" który nic przy nie nie robił. To jest tragedia, przeszło miesiąc auto u niego stało i tylko telefony że już jutro się zajmie. Takie pytanie, czy jest jakaś możliwość że jeżeli kupię w sklepie czujnik położenia i sprawdze u siebie i gdyby nie działał to można go zwrócić czy nie bardzo?

Edytowane przez adasijo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Masz moduł zapłonu?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 3.07.2017 o 18:11, adasijo napisał:

Takie pytanie, czy jest jakaś możliwość że jeżeli kupię w sklepie czujnik położenia i sprawdze u siebie i gdyby nie działał to można go zwrócić czy nie bardzo?

Zadzwoń do sklepu w którym chcesz kupić i się spytaj..

Opublikowano

U mnie w ANB też miałem problemy z odpalaniem najpierw sporadyczne później auto stanęło. Wymieniłem przekaźnik pompy w puszce ECU i problem zniknął. Zacznij od tego najmniejszy koszt i sam wymienisz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.07.2017 o 18:11, adasijo napisał:

Troszkę się przedłużył pobyt u mechanika ale sprawa już prawie rozwiązana. Po podłączeniu do kompa nie było żadnych błędów więc mechanik sprawdził pompę, z której jak się okazało benzyna leciała ciurkiem. Po usunięciu defektu niestety samochód dalej nie odpalał. Padło na walnięty przekaźnik pompy, który raz cyka a raz nie. Na razie czekamy na nowy przekaźnik. W sumie kupię jakiś używany na szrocie. 

Niestety auto stało u "mechanika" który nic przy nie nie robił. To jest tragedia, przeszło miesiąc auto u niego stało i tylko telefony że już jutro się zajmie. Takie pytanie, czy jest jakaś możliwość że jeżeli kupię w sklepie czujnik położenia i sprawdze u siebie i gdyby nie działał to można go zwrócić czy nie bardzo?

I jak? Udało się coś ustalić? Mam identyczne objawy. Wymieniłem świece zaplonowe (i tak miałem to w planach zrobić w najbliższym czasie), zaraz idę sprawdzić z drugą osobą czy pojawia się iskra. Z tego co doczytałem, to w momencie kiedy jest padnięty czujnik położenia wału to może nie podawać iskry oraz iskry. Po podpięciu pod kompa nie pokazało żadnych błędów. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.08.2017 o 15:56, radi88PL napisał:

U mnie w ANB też miałem problemy z odpalaniem najpierw sporadyczne później auto stanęło. Wymieniłem przekaźnik pompy w puszce ECU i problem zniknął. Zacznij od tego najmniejszy koszt i sam wymienisz.

Przepraszam że odpuściłem temat ale jakoś brakowało czasu,:kwasny:

Wymieniłem właśnie ten przekaźnik, który znajduje się w puszcze przy ECU tak jak kolega wyżej napisał. Doczytałem, że odpowiada on za całe napięcie na silniku. Przekaźnik numer 30, oryginalnie 165 906 381. Kupiłem zamiennik w intercarsie za 35 zł i póki co wszystko gra.