Opublikowano 17 Czerwca 20179 l Witam. Mam taki problem ja w tytule. Klimatyzacja była ozonowana 2 razy, nie pomogło, dzisiaj byłem na odgrzybianiu klimy chemią. Niestety i to nie pomogło, przy włączonej klimatyzacji jest świeże powietrze, jak tylko wyłacze klime i przejde na ECON od razu leci nie przyjemny zapach. Sporo czytałem o tym, że niby trzeba parownik wyczyścić, ale ponoć jak chemia odgrzybiają to własnie w parownik aplikują. Juz nie mam pomysłów co może być przyczyna, a zapach jest na prawdę uziązliwy bo śmierdzi mocno. Ktoś może miał tak samo i może mi pomoć??
Opublikowano 17 Czerwca 20179 l Znajdź w swojej okolicy kolego zelek2012 serwis gdzie czyszczą parowniki klimy metodą "tunap" i spróbuj zrobić takie czyszczenie. Inne "czyszczenia" są że tak powiem mało skuteczne. Ten cały tunap też musi zrobić kto się zna a nie odfajkuje od nie chcenia. Wpisz sobie też "tunap" na YouTubie to będziesz miał obraz tego jak to mniej więcej czyszczą.
Opublikowano 17 Czerwca 20179 l Autor Myślałem że chemia pomoze a to jednak bardziej skomplikowane a uwierzcie juz jestem aż zły, wszystkiego próbuje i nic. a jak ten parownik bede czyscił to jak dogrzebie się do niego to tam jest jakiś wlew w niego czy tylko po nim z zewnatrz mam prysnąc? moze tego spróbuje, łapie się wsyzstkiego co mozliwe
Opublikowano 17 Czerwca 20179 l kup sobie na allegro, banke izopropanolu, zalatw sprezarke z ropownicą. dobijasz sie do parownika, i jedziesz na niego na tlusto izopropanolem. , potem zamykasz auto, odpalasz klime na full i po 10min wietrzysz. w razie niepowodzenia, powtórzyć.
Opublikowano 17 Czerwca 20179 l Autor 7 minut temu, fusse napisał: kup sobie na allegro, banke izopropanolu, zalatw sprezarke z ropownicą. dobijasz sie do parownika, i jedziesz na niego na tlusto izopropanolem. , potem zamykasz auto, odpalasz klime na full i po 10min wietrzysz. w razie niepowodzenia, powtórzyć. Dzięki zaraz szukam na allegro i bede kombinował, myslisz ze to powinno pomóc ?? jezeli chemia nawet nie pomogła?
Opublikowano 18 Czerwca 20179 l Przeczytaj temat o czyszczeniu parownika w dziale "klimatyzacja" ,jest tam dużo pomysłów jak i czym to zrobić.
Opublikowano 18 Czerwca 20179 l Autor 13 minut temu, GOLI napisał: Przeczytaj temat o czyszczeniu parownika w dziale "klimatyzacja" ,jest tam dużo pomysłów jak i czym to zrobić. Dzięki :-) ogólnie sporo juz sie oczytalem, jutro zaczynam działać
Opublikowano 18 Czerwca 20179 l Polecam mój sposób, wtedy jest świetne dojście do dolnej części parownika, czyli samego "serca" smrodu. Ja w swojej robiłem to 4 dni temu i zapach zniknął
Opublikowano 18 Czerwca 20179 l Autor 20 minut temu, GOLI napisał: Polecam mój sposób, wtedy jest świetne dojście do dolnej części parownika, czyli samego "serca" smrodu. Ja w swojej robiłem to 4 dni temu i zapach zniknął A jaki dokładnie jest Twój sposób ? Bo jak czytałem to schowek zdemontować , zaślepke wyjąć i jest dojście
Opublikowano 19 Czerwca 20179 l Ja robiłem dokładnie tak samo jak w tamtym temacie, tylko ja dodatkowo wywierciłem w obudowie otwór o średnicy 23mm (otwornica od czujników parkowania) w dolnej części i miałem piękne dojście do całego syfu znajdującego się na dole parownika. Po wyjęciu zaślepki masz dojście jedynie do górnej połowy. Po wszystkim otwór zatkałem zaślepką plastikową.
Opublikowano 20 Czerwca 20179 l Przerabiałem temat w B5, zawsze po wyłączeniu klimy leciało zgniłe / śmierdzące powietrze. Ozonowanie, psikanie w nawiewy itp sprawy pomagały na kilka miesięcy. Jedyny ratunek to wymienić parownik.
Opublikowano 20 Czerwca 20179 l 1 godzinę temu, aiwer napisał: Jedyny ratunek to wymienić parownik. No bez przesady. Jeżeli jest czysty, a grzyb jest jedynie powierzchowny to się go morduje. To, że za ileś tam miesięcy wraca zależy od różnych czynników. W tym od choćby miejsca garażowania(temperatury, wilgotność), używania lub nie filtra przeciwpyłkowego(wciąż się wielu wydaje za drogi wbrew pozorom) itp. A jak jest zawalony igliwiem, liśćmi -znam osoby wyciągające filtr na zimę "bo nie potrzebny i przeszkadza" to się go oczyszcza, morduje grzyba. Inaczej mamy normalnie terrarium dla grzybów. Ogólnie zasyfienie skraplacza jest złe również z -powodu korozji jaką powoduje/może powodować... Jedno z aut jakie miałem, unikalne zresztą dosyć, miało niesprawną klimę jak kupiłem. Skraplacz zawalony syfem, chłodnica jak sito. Jedna rurka zrzesiała("spawałem" alumweldem i powlekałem ceramicznymi farbami). Ogarnąłem -rurka trzymała, osuszacz - bufor nowy, chłodnica nowa, skraplacz oczyszczony. dodałem(bo nie było FABRYCZNIE) odbudowę z filtrem i kilka lat żadnego smrodu nie było. Odgrzybiałem pro forma pianką co roku, bo mam dzieci ale to dla zasady. Auto zrobiło przez te kilka lat kilkadziesiąt tysięcy. Da się wygrać z grzybem, niekoniecznie trzeba zaraz wymieniać sprawne podzespoły. Ale praca jest niefajna w zależności od dostępu jaki mamy, czy jaki musimy sobie wypracować, żeby skraplacz dokładnie oczyścić. Ja i kompresorem i suszarką i odkurzaczem z dorobioną ssawką i chemią działałem. O podstawie podstaw -drożnym odpływie dla skroplonej wody nie ma chyba co wspominać... Edytowane 20 Czerwca 20179 l przez pulpecik
Opublikowano 20 Czerwca 20179 l Jeżeli ktoś ma czas, ochotę, miejsce na takie zabawy to czemu nie. Ja musiałem mieć auto na zawołanie (żona w ciąży) i nie mogłem sobie pozwolić na takie numery. Zreszta mieszkałem wtedy w bloku i roboty na parkingu to nie dla mnie. Poza tym, czyszczenie, ozonowanie itd, = wymiana parownika (zamiennik) a spokój na lata. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 20 Czerwca 20179 l przez aiwer
Opublikowano 20 Czerwca 20179 l 3 godziny temu, aiwer napisał: Jeżeli ktoś ma czas, ochotę, miejsce na takie zabawy to czemu nie. Chodzi o to, że to nie jedyny ratunek w wymianie. Wymiana -albo masz zaplecze i robisz samemu, albo bulisz. Nie zawsze za to co masz wsadzone, bo co potrafią mechanicy każdy wie. Dodatkowo każda rozbiórka dechy(bo zazwyczaj trzeba w autach) niesie ryzyko uszkodzeń, zadrapań itp. Tak czy inaczej wyczyszczenie wymaga kilku godzin czasu i zabawnych kwot. Warto spróbować. Prawda znana jak świat -jest kasa i jest u kogo to pierdzieliłbym tarzanie się przy aucie
Opublikowano 20 Czerwca 20179 l Zarówno aiwer jak i pulpecik macie racje. Wymiana parownika wcale nie jest taka zła jak co rusz z niego daje smrodem. Wymieniasz i masz spokój na dobry czas. W dodatku jak w aucie ma jeździć małe dziecko. A jeżeli ma ktoś warunki w których można czyścić to się czyści.
Opublikowano 1 Lipca 20179 l U mnie tak samo jest niemiły zapach po wyłączeniu klimy. Też muszę się za to zabrać zelek2012 pozbyłeś się już tego zapachu? Już jestem po dezynfekcji. Popsikałem Wurthem przez tą zaślepke a później też alkoholem izopropylowym i zobacze co będzie. Później nadmuch na ciepłe ustawiłem przez 20 minut. Edytowane 1 Lipca 20179 l przez HouseNight
Opublikowano 2 Lipca 20179 l Autor 15 godzin temu, HouseNight napisał: U mnie tak samo jest niemiły zapach po wyłączeniu klimy. Też muszę się za to zabrać zelek2012 pozbyłeś się już tego zapachu? Już jestem po dezynfekcji. Popsikałem Wurthem przez tą zaślepke a później też alkoholem izopropylowym i zobacze co będzie. Później nadmuch na ciepłe ustawiłem przez 20 minut. Właśnie jeszcze niestety nie bo byłem na delegacji 2 tygodnie i nie miałem kiedy. Jutro prowadzę do znajomego mechanika i ma mi konkretnie wyczyścić parownik i odgrzybic raz jeszcze chemicznie i zobaczę co się będzie działo. A jak u Ciebie? Daj znać czy są jakieś efekty.
Opublikowano 2 Lipca 20179 l Jak na razie to jeszcze od wczoraj z garażu nie wyjeżdżałem. Wieczorem mam jechać to zobacze ale teraz u mnie się znacznie ochłodziło i ogólnie deszczowno i bez słońca to nie wiem czy wyczuje ten zapach.
Opublikowano 2 Lipca 20179 l Autor 1 godzinę temu, HouseNight napisał: Jak na razie to jeszcze od wczoraj z garażu nie wyjeżdżałem. Wieczorem mam jechać to zobacze ale teraz u mnie się znacznie ochłodziło i ogólnie deszczowno i bez słońca to nie wiem czy wyczuje ten zapach. No rozumie, jak już zobaczysz różnicę to daj znać. Ja jutro będę miał czyszczony parownik także dam znać czy u mnie się coś poprawi