Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

kolego dla treo pisze na forum żeby nie tracić kasy bo już parę zł wydałem i dalej nic!!!! tak wykrzykiwałeś a teraz już chyba sam nie jesteś pewny mojego przypadku!

Opublikowano

rób jak chcesz

Opublikowano
  • Autor

Tak myślałem. Mamy po to te forum żeby nie wpędzać się w koszta a kolega widzę idzie metodą prób i błędów a może akurat się uda!! :hi:

Opublikowano

Kolego... Najlepszy byłby VAG-COM w tej sytuacji...

Podpinasz auto pod kompa :

1. Robisz test zegarów (OUTPUT TEST) - aby wyeliminować uszkodzenie np. wskazówki

https://www.youtube.com/watch?v=wgD8p7rZ5C0

2. Na zimnym silniku (najlepiej po nocce) zczytujesz temperaturę w grupie zegarów oraz w grupie silnika. Czujnik jest 4-pinowy. Jedna para leci do sterownika silnika ECU, druga para do licznika. Możesz sobie zanotować ile jest na zewnątrz, aby wiedzieć czy czujnik nie świruje pawiana.. z tego co pamiętam w grupie zegarów.. temperaturę pokazuje chyba od 40°C , jest to minimalny stopień. Przykładowo.. jeżeli na zewnątrz będzie 25°C, to i tak będzie Ci pokazywało 40°C (taka skala).

3. Następnie... rozgrzewasz silnik do max ile dasz rady, i robisz logi... dla tego czujnika.. poczytaj w necie.

Jeżeli temperatury w grupie zegarów, a w grupie silnika będą się znacząco różnić.. kwalifikuje to czujnik do wymiany.

Z tym wszystkim zakładasz wątek.. i zlokalizujemy usterkę.

PS. na forum mamy usera który pracuje w ASO, u niego na pewno zawsze otrzymasz dobre ceny na ew. oryginalne czujniki, termostaty, płyny chłodnicze,...

Z tymi termostatami różnie bywa... wypadało by sprawdzić przed montażem.. czasem nówka jest już uszkodzona...

https://a4-klub.pl/profile/16277-m1chal/

:hi:

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

kolego cabanmat

nie zawsze uszkodzony czujnik to inne temp w engine i instruments

tu i tu beda się pokrywały ale wskazania na zegarach bedą nie prawdziwe

Edytowane przez wyzyk83

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, cabanmat napisał:

Kolego... Najlepszy byłby VAG-COM w tej sytuacji...

Podpinasz auto pod kompa :

1. Robisz test zegarów (OUTPUT TEST) - aby wyeliminować uszkodzenie np. wskazówki

https://www.youtube.com/watch?v=wgD8p7rZ5C0

2. Na zimnym silniku (najlepiej po nocce) zczytujesz temperaturę w grupie zegarów oraz w grupie silnika. Czujnik jest 4-pinowy. Jedna para leci do sterownika silnika ECU, druga para do licznika. Możesz sobie zanotować ile jest na zewnątrz, aby wiedzieć czy czujnik nie świruje pawiana.. z tego co pamiętam w grupie zegarów.. temperaturę pokazuje chyba od 40°C , jest to minimalny stopień. Przykładowo.. jeżeli na zewnątrz będzie 25°C, to i tak będzie Ci pokazywało 40°C (taka skala).

3. Następnie... rozgrzewasz silnik do max ile dasz rady, i robisz logi... dla tego czujnika.. poczytaj w necie.

Jeżeli temperatury w grupie zegarów, a w grupie silnika będą się znacząco różnić.. kwalifikuje to czujnik do wymiany.

Z tym wszystkim zakładasz wątek.. i zlokalizujemy usterkę.

PS. na forum mamy usera który pracuje w ASO, u niego na pewno zawsze otrzymasz dobre ceny na ew. oryginalne czujniki, termostaty, płyny chłodnicze,...

Z tymi termostatami różnie bywa... wypadało by sprawdzić przed montażem.. czasem nówka jest już uszkodzona...

https://a4-klub.pl/profile/16277-m1chal/

:hi:

Witam kolego wczoraj sprawdzałem vagiem i tak jak opisałem po trasie czujnik na sterownik i na zegary podawał wartość 75 stopni :/ gdy na postoju wyłączyłem klime i ściągnąłem wąż od chłodnicy to na vagu temperatura rosła równo miernie na 2 wskazaniach ale jak tylko puściłem obieg na chłodnice i włączyłem klime temperatura spadła do wcześniejszych wskazań:/ zamieniłem korki i ciśnienie w układzie jest. I teraz jest pytanie czy trafiłem kolejny z rzędu wadliwy Termostat? Termostat z ASO.

Opublikowano
42 minuty temu, kamil1551 napisał:

I teraz jest pytanie czy trafiłem kolejny z rzędu wadliwy Termostat? Termostat z ASO.

Jest taka możliwość, ale tego Ci nie powiemy

Ja już kilka lat jeżdżę na termostacie WAHLER Made in Germany, pamiętam że kupiłem go u dzika za 35zł ;)

Jak kupiłeś nowy ori termostat, to miałeś też nową uszczelkę ? ten oring

Mogłeś sprawdzić go przed montażem

https://www.youtube.com/watch?v=Kw6lrF2dMvI

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

Witam.Ja także montuję wahlera do grupy vw i nigdy nie było żle.

Opublikowano
  • Autor

Tak nowy ori Termostat plus oring też ASO przed montażem w czajniku sprawdzałem otwierał i zamykał się 

Opublikowano

Noo sposobem który podałem wyżej.. sprawdzisz czy działa.. ale nie sprawdzisz czy się domyka itp itd

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się kolego tylko trochę dziwna sprawa ze i na zamienniku i na ori termostacie jest ta sama sytuacja :/

Opublikowano
  • Autor

Być może jest tak ze silnik ma te 90 stopni ale czujnik widzi 75 stopni i takie wartości podaje na sterowniki i deskę? Gdy wyłączam klime i zaciskam wąż od chłodnicy to temperatura silnika rośnie ponad 90 a czujnik widzi wzrost od tych 75 w górę? 

Opublikowano

Hmm noo temperatura rośnie, bo z wyłączeniem klimy, stają wentylatory

Opublikowano

widzę że sami znawcy:facepalm:

a wystarczy wymienić czujnik

temat uważam za zamknięty

Edytowane przez wyzyk83

Opublikowano
  • Autor

Kolego wracałem z pracy 27 km gdzie ma zewnątrz jest 23 stopnie prosto na warsztat zajechalem zmierzylem temperaturę silnika na bloku i w okolicach czujnika temperatura wynosiła podobna wartość do tego co wskazuje czujnik! Na postoju gdy jest wyłączona klima łapie 90 i trzyma w pionie jazda po mieście również trzyma w pionie ale gdy tylko włączę klime natychmiast spada na 76 stopni więc czujnik jest wporzadku najwyraźniej trafił mi się kolejny lipny Termostat a nie twój czujnik!

Opublikowano

to kup 3 termostat:lol:

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, wyzyk83 napisał:

widzę że sami znawcy:facepalm:

a wystarczy wymienić czujnik

temat uważam za zamknięty

Kolego napisałeś że temat zamknięty z twojej strony więc po co kolejne komentarze jak tak bardzo zależy ci na tych moich termostatach to podaj adres wyślę Ci je i zrobisz sobie z nich medal i będziesz wielkim bohaterem!

Opublikowano

bohaterem to ty jesteś bo kto wymienia sprawne termostaty mając uwalony czujnik

Opublikowano

Z twych opowieści wynika, że w momencie włączenia klimy od razu schładza się płyn chłodniczy - na prawdę dziwne rzeczy sie tu dzieją...
Czujnik wymieniłeś?

Sprawdz jeszcze ile masz wentylatorów na chłodnicy.

Napisze jak miałem kiedyś w A4 B5:
Silnik temperatury nie osiągał (sprawdzane na zegarach i na VAG), diagnoza: czujnik lub termostat. Kupiłem nowy czujnik, wyjąłem stary, oglądam i okazało się, że powłoka na czujniku (ta w kolorze podobnym do złotego) sie wytarła przez co czujnik źlę odczytywał temperaturę.
Jeden czujnik, 4 piny podaje te same wartości zarówno na zegary jak i do kompa więc sprawdzanie Vagiem to też takie nie do końca prawidłowe.
Na zimnym silniku (najlepiej, po nocy) spóść płyn ze zbiorniczka i wyjmij czujnik cieczy, zobacz w jakim on jest stanie. 

Edytowane przez aiwer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A zamiast się tu sprzeczać kto ma rację to nie łatwiej po prostu zmierzyć faktyczna temperaturę głowicy i porównać z tą na VAG-u i blacie ?

Dzisiejsze pirometry optyczne mierzą dokładnie i bezkontaktowo temperaturę ( dla pewności obszar na głowicy na który będziesz kierował pirometr pomaluj spirytusowym markerem na czarno ) :):hi:

Edytowane przez piotrsob1