Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pompa wtryskowa - niepokojące dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na postoju podczas pracy silnika dochodza domnie dziwne dzwieki z pompy wtryskowej brzmi to jak by cos o cos tarlo jakby żęzilo nie jest to dzwiek cykliczny raz sie pojawia na krótko raz na dłóżej.Prosze o opinie.

* stosuj proszę właściwy prefix [Musashi]

Opublikowano

może obudowa ci się gdzieś popuściła koło rozrządu, a jeśli twierdzisz że to pompa, podjedz do jakiegoś popmirza niech ci ją sprawdzi :cool1:

Opublikowano
  • Autor

dzieki za opinie moze ktos wie cos wiecej na temat chalasów dochodzacych z pompy wtryskowej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

moze łozysko w pompie wtryskowej pada??

Opublikowano

Jestes na 100 % pewny , że dzwięki dochodzą z pompy ... może koło pasowe na wale obsłuchaj dokładnie z przodu od strony chłodnicy.

• 1 rok później...
Opublikowano

panowie! chciałem odgrzać temat bo dzisiaj usłyszałem takie dzwięki u siebie, zdemontowałem osłonę rozrządu i dalej to samo. miał ktos podobne objawy??????? :mysli:

Opublikowano

koledzy u mnie sie pojawiło takie same cosik podobnie jak i u was.. no tak to chrobotało ze masakra :wallbash: tak chodził głosno silnik ze szok.. smarowałem pasek alternatora takim specyfikiem i nic.. wczoraj przez przypadek doszłem ocb myłem silnik karcherem i pusciłem wiazke wody na koło pasowe od pompy wspomagania i ucichło na 5 sekund.. :shocked: i tak non stop wode wygoni z paska i dalej jarmoli,wkoncu doszedłem,kiedys mi klucz spadł i zwalił mi pasek i oczywiscie uszkodził go,z czasem zaczeło jarmolic.. wiec rada wez kawałek ślałfa z woda i polej miedzy paskiem alternatora a kolem pasowym od wspomagania moze akurat bedzie to co u mnie.. :hi: dzisiaj załozyłem nowy pasek i znowu silniczek cichutki :gwizdanie:

Opublikowano

Mi rok temu głośno chodziła pompa wtryskowa. Kilka razy lałem STP i nic to nie pomogło, w końcu zacząłem dolewać mixolu do ropy i pompa chodziła coraz ciszej. Obecnie leję mixol raz na dwa/trzy tankowania i pompa chodzi cichutko już osiem miesięcy.

Opublikowano

A czy mixol w jakiś sposób na dłuższą metę nie szkodzi?

Opublikowano

ja na poczatek bym zdjął paski od napedu i odpalił silnik bez paska. wtedy wiadomo gdzie szukac.

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości. Poprawia smarowanie układu wtryskowego i dobrze się spala. Była już nie jedna dyskusja na ten temat, byli za i przeciw jak na wielu innych forach. Gdzieś na naszym forum czytałem że ktoś pytał tego fachowca z Nadarzyna specjalizującego się w układach wtryskowych o dolewanie mixolu do ropy i zalecał taki zabieg.

Opublikowano

Mixol stosuje już przez okres trzech lat i nic nie szkodzi a wręcz wyciszył się silnik i poprawiła się jego dynamika.

Opublikowano

ja na poczatek bym zdjął paski od napedu i odpalił silnik bez paska. wtedy wiadomo gdzie szukac.

Dokładnie posprawdzajcie najpierw wszystkie rolki, napinacze, koła itd itp. Pompa wtryskowa raczej rzadko "chrobocze" :mysli: Co do mixolu mój kuzyn leje od roku przy każdym tankowaniu do pełna. Nic się nie polepszyło i nic się nie pogorszyło - on twierdzi że jest lepsze smarowanie wtrysków i pompy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy mam ten sam problem tzn. dźwięk z pompy wtryskowej podobny do padniętego łożyska (jednostajny). Dzwięk jest słyszalny z przodu od strony chłodnicy oraz z tyłu pompy.

Zdemontowałem paski oraz wymieniłem podejrzaną rolke zwrotną paska rozrządu niestety dźwięk nadal jest.

Mam pytanie czy mieliście podobny objaw i czy kuracja mixolem pomogła , po jakim czasie – przebiegu pompka zaczęła chodzić ciszej ?