Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo do tego silnika 5W-40 w zupełnosci wystarczy

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 795 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

moja niunia ma nalatane 200 tysiaków i będę zmieniał teraz olej nie wiem czym był zalany wcześniej ale myśle żeby wlać castrol tylko nie wiem czy 10w40 czy 15w40 proszę o rade :)

Jak chcesz Castrol to bierz Edge 0W40. Spełnia on normy 502.00/505.00 i idealnie nadaje się do tego silnika. Ja zalewam nim od początku i poprzedni właściciel też lał Castrola. Co prawda kupuję go w Holandii lub Niemczech i nie wiem jak z jakością tej oliwy w Polsce. W naszym kraju Motula też podrabiają.

Opublikowano

moja niunia ma nalatane 200 tysiaków i będę zmieniał teraz olej nie wiem czym był zalany wcześniej ale myśle żeby wlać castrol tylko nie wiem czy 10w40 czy 15w40 proszę o rade :)

1.8T i wszelkie TFSI pieknie lataja na X-lite 0W-30 - prawdziwy syntetyk na estrach a nie jakies tam PAO, :cool1:. Olej stworzony spec dla silników Sek i RSek z norma 503.01.

Opublikowano

witam panowie.zakupiłem miesiąc temu autko z silnikiem 2.4 AGA i przebiegiem 225 tys. i niemam pojęcia jaki olej zalać do niego bo nie ma żadnej info jaki tam jest a wymienić trzeba. co byście proponowali najlepiej ? góry dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Bede oryginalny :polew: :polew: :polew: :polew:

Motul X-cess 5W-40

Opublikowano

moze głupie pytanie ale czy przed zalozeniem nowego filtru oleju zalac go troche olejem czy nie??

Opublikowano

Filtra olejowego się nie zalewa jedynie uszczelkę można palcem umoczonym w oleju przejechać.

Opublikowano

a dlaczego mialbym nie zalewac??

jak odpale na "pustym" to nie zrobi kilka obrotów na sucho ??

Opublikowano

[br]Dopisany: 10 Styczeń 2012, 13:05_________________________________________________

Zrobi ale ja jeszcze nie widziałem żeby ktoś zalewał - może jeszcze mało widziałem. Ja nigdy nie zalewam czy to w osobowym czy w ciężarowym.

Jeżeli chcesz się bawić to zalej

Mam pytanie odnośnie mojego silnika - 1,8 ARG ok 260000km przelotu - pokrywa zaworów lekko zasyfiona, odma była zabita prawie całkowicie ( jakieś 2-3 mm czarny twardy nagar reszta brązowy kleks) jest wyczyszczona ile się dało; napinacz łańcuszka czasami lekko hałasuje. Jeżdżone było na pół syntetykach Castrol, Mobil. Mam teraz dylemat czym go zalać bo pewnie jeszcze trochę tego syfu w nim jest. Czy od razu dać mu Motula X-cess, czy zalać jakimś tanim full syntetykiem i zmienić po 1-2 tyś km, czy zalać płukankę i potem Motul albo zostać na półsyntetyku ale Motula.

Osobiście skłaniam się ku 2 opcji.

Proszę o opinie

Opublikowano

Dominik - Płukanka i estrowy X-lite 0W-30.

Opublikowano

zalewaj i sie nie pytaj[br]Dopisany: 10 Styczeń 2012, 21:18_________________________________________________

ten olej "zabije" mu silnik :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Dopisany: 10 Styczeń 2012, 21:18_________________________________________________

z jakiej racji? 0W-30 to oleje o niskiej lepkości - idealne do naszych silników.

Opublikowano

Płukanki trochę się obawiam - żeby ten cały syf z silnika nie zapchał mi smoka :embarrassed:

wg książki jako nowy jeździł na 5W-30 Castrola przy 190k ktoś przeszedł na Mobila 10W40.

Myślę że x-cess 5W-40 by wystarczyło ale lać płukankę czy zrobić między-wymianę jakimś tańszym syntetykiem?

Opublikowano

Płukanki trochę się obawiam - żeby ten cały syf z silnika nie zapchał mi smoka :embarrassed:

wg książki jako nowy jeździł na 5W-30 Castrola przy 190k ktoś przeszedł na Mobila 10W40.

Myślę że x-cess 5W-40 by wystarczyło ale lać płukankę czy zrobić między-wymianę jakimś tańszym syntetykiem?

płukanka jak najbardziej i nowy syntetyk. Ja leje 0W-30 i jest ciszej, mniej pali i szybciej dociera do wezlow tarcia.

Opublikowano

Dopisany: 10 Styczeń 2012, 21:18_________________________________________________

z jakiej racji? 0W-30 to oleje o niskiej lepkości - idealne do naszych silników.

Endriu to był żart :wink4: :wink4: :wink4: :wink4:

wiem że ten olej bardzo dobrze nadaje sie to tego silnika

tylko martwi mnie to że jak zacznie sie odklejac ten syf od silnika to zapierd....oli cały filtr[br]Dopisany: 10 Styczeń 2012, 22:31_________________________________________________

płukanka jak najbardziej i nowy syntetyk. Ja leje 0W-30 i jest ciszej, mniej pali i szybciej dociera do wezlow tarcia.

na czym dokładnie smigasz ?

Opublikowano

Jak dobrze przepłucze bedzie ok. oczywiscie mozna zrobic tak: plukanka, jakis tani syntetyk i po 2 tys zmienic na X-lite :good:

na czym dokładnie smigasz ?

wlasnie na X-lite.Po co lac oleje 5W-30 do diesli z DPFami o obnizonej wartosci fosforu i siarki aby chronic DPF? My mozemy chornic w 100% silnik. dlatego nalezy lac nwoczesne oleje 0W-30. szczegolnie do benzyn z turbo.

Opublikowano

sa jakieś negatywne skutki lania takiego oleju do 1.8T ?

Opublikowano

Dzięki za opinie w najbliższym czasie postaram się zrobić płukankę potem jakiś tańszy syntetyk i następnie x-lite. Dam znać co z tego wyszło.

Pozdrawiam

Opublikowano

sa jakieś negatywne skutki lania takiego oleju do 1.8T ?

same pozytywy - zalej a przekonasz sie organoleptycznie jak silni vigor odzyskuje - szczegolnie w okresie zimowym

Opublikowano

juz zamówiłem u Marcina :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: